• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
    http://www.rp.pl/artykul/29,782792-Wojna-Putina-z-GRU.html

Nie znam języka rosyjskiego i nie jestem na bieżąco jeśli chodzi o ichnie źródła. Wiecie o co mogło chodzić autorowi z tym "rozbrajaniem"?
  2. # 2
  3. # 3
    Autor cytatu: jawny83Nie znam języka i nie jestem na bieżąco. Wiecie o co mogło chodzić autorowi?
    No ogólnie to chodzi o zmianę szefa GRU, co jest tam napisane. Chyba, że ja czegoś tam nie doczytałem.

Odnośnie wywiadu z Suworowem:
    Wiktor Suworow: Przez 12 lat swoich rządów Putin sekuje rosyjską armię. Niszczy jej struktury, zwalcza wybijających się generałów i upokarza wojsko na każdym kroku. Widzi bowiem w nim jedyną siłę w Rosji, która może zagrozić jego panowaniu. Jego ruchy wywołują oczywiście niezadowolenie w siłach zbrojnych. A najsilniejszą organi- zacją w ramach tych sił zbrojnych, organizacją, która mogłaby nawet dokonać zamachu stanu, jest GRU. Dlatego właśnie Putin cały czas wymienia jej szefów, aby nie mogła sprawnie działać.
    Nie wiem jak było wcześniej, ale z lektur branżowych pism i stron w sieci (np. Altaira) odnoszę wrażenie, że wojsko rosyjskie ulega raczej reformie. Jasne, że reformy są ciężkie i w dużej mierze polegają na "odcięciu" elementów organizacji, których utrzymywanie nie ma sensu, ale wypowiedź Suworowa jest godna pierwszej strony w Fakcie.
  4. # 4
    Heh. Chodziło mi o stwierdzenie, że Specnaz został osłabiony przez Putina i jego ludzi. Języka nie znam rosyjskiego żeby zweryfikować coś na podstawie tamtych źródeł.

Reforma tak pod względem organizacji i wyposażenia, ale Wiktorowi chodziło o osłabienie znaczenia wojska w kraju na rzecz KGBistów. Osłabienie wpływu na tok wydarzeń w kraju. To ma być takie zbrojne ramię, ale całkowicie podporządkowane Kremlowi i bez samodzielności. Kiedyś służby między sobą rywalizowały, dziś armia będzie tylko od czyszczenia pola na rzecz polityków. Jemu chodzi o obniżenie autorytetu wojska w ogóle w sprawach bieżących. Gdyby pojawił się np. ktoś w polityce rodem z armii i o dobrej karcie, to naród może iść za takim człowiekiem biorąc pod uwagę sentymenty i właśnie autorytet. Przykładem może być Lebied, który jako potencjalnych rywal Putina zginął w katastrofie (?) śmigłowca.
  5. # 5
    Zmiana sytuacji politycznej w sposób, jak to opisałeś nazwałbym normalnie "postępem" i "demokratyzacją kraju". Aczkolwiek nie znam dobrze sytuacji politycznej w Rosji i mam wątpliwości, czy faktycznie nie będzie to dla niej kiepski kierunek zmian. Zakładając tutaj, że rzeczywiście istnieje drugie lobby politycznego pod postacią ex-KGBistów. Aczkolwiek nie zauważyłem, by jakieś osoby z FSB robiły karierę polityczną, a raczej media zachodnie by były na osoby o takim CV wyczulone.
  6. # 6
    Jakoś im nie przeszkadza KGBowska kariera Putina, obsadzanie stanowisk jego kolegami z Petersburga (szkoła KGBistów), albo sprawa Litwinienki razem z tłem zamachów przypisywanych Czeczenom.
  7. # 7
    Tytuł nietrafiony. Raczej "wywiad rozbrojony" niż specnaz.

A i z Rezunem vel Suwororowem to akurat po części się zgodzę. W tej, że to walka o władzę wśród postsowieckiej kliki. Nie zgodzę się, że armia jest ciągnięta w dół, bo jest znacznie lepiej niż np. za Jelcyna.
    Ciekaw tylko jestem, czy czystki personalne są załatwiane przy okazji reform, czy na odwrót.

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0