Sądzę, że taki zbiorczy temat, w którym rusofile mogli by spytać o sprzęt i uzyskać odpowiedź od jego rasowego użytkownika, by się bardzo przydał.
Moje pytanie odnosi się do plecaku Tortilla produkcji SSO. Czy warto kupować go i jak wygląda jego użytkowanie z smershem? Ogolnie plecak ten byłby kupiony pod kilku dniowe treningi z zielonej taktyki.
Miałem go na sobie raz, podczas 12h milsimu. Niestety na tak krótki okres Tortilla jest po prostu za duża. A ten plecak jest naprawdę spory. Trochę rzeczy które tam miałem (ubrania, jedzenie, pałatka) strasznie mi się majtały w środku.
Poza tym byłem w smerszu, więc pasa biodrowego zapiąć się nie dało.
W ASG ma wg mnie małe zastosowanie, chyba że ktoś się pakuje na full na całodniowy milsim (niełatwo zapchać 45l). A i tak plecak da się sensownie nosić tylko z kamizelką lub stanikiem.
Kazik go miał na naszym wypadzie w Bieszczady, więc pewnie mógłby coś więcej napisać na temat jego zastosowań turystycznych.
Jeśli manewry są na mniej niż 3 dni, to ja naprawdę nie widzę sensu posiadania tak dużego plecaka.
Natomiast jeśli chodzi, o użycie "turystyczne", to mi plecak bardzo przypasował. Ma dobry, wygodny pas biodrowy i jest bardzo pakowny, a ciężar dobrze się rozkłada. Jedyne na co bym narzekał to, że szelki są cienkie.
Ale to wszystko chyba napisałem w recenzji.
Autor cytatu: SkymaciekA RD-99 byłby lepszy do zastosowań strikte airsoftowych?
Według mnie,"strikte airsoftowych " plecakow nie ma,a pozatym jedynym co potrzeba na jednodniowe zwarcia kulkowe to kieszeń na dodatkowa batke,worek/butla kulek,WODA!
To wszystko spokojnie ci się zmieści,podopinasz do smersza,nerpy itp
albo przepiąć ładownice od smersza na pas biodrowy do Tortilli plus dodać jeszcze ew. jakieś paski pionowe. ja tak to używałem,całkiem wygodnie, ale ni to kamizelka ni to plecak:) w sumie równie dobrze można magi wrzucić do środka.
Generalnie Tortilla może być...., ale żeby była tańsza. ja swoją kupiłem dość tanio, ale gdybym miał dać ponad 400 plnów... chyba bardziej poleciłbym coś turystycznego. albo Bobra, który wg mnie jest sporo lepszy choć mniejszy (i ma demontowalny pas biodrowy) i którego używam codziennie.
generalnie to w ogóle nie czaje sam siebie:) te ruskie plecaki są słabe w sumie. każdy ma jakąś wadę na poziomie pomysłu/konstrukcji i są ciężkie, a przede wszystkim drogie. cena nieadekwatna do jakości i cen innych. za tą kasę można kupić o niebo lepszy plecak turystyczny, nie mówiąc już o gwarancjach, serwisie itp.