Właśnie tuninguję zewnętrznie replikę AKS74U i mam kilka pytań.
1.Oznaczenia na korpusie powinny być pomalowane na biało?
2.Czy szczerbinka była malowana na pomarańczowo, spotkałem się z kilkoma wersjami?
3.Suwadło powinno być czarne czy srebrne?
Jedyne nie-czarne suwadła jakie widziałem na AKS-74U były na egzemplarzach z USA, które zazwyczaj albo są składakami, albo nie są rosyjskiej produkcji (zamiast tego mogą pochodzić np. z Bułgarii).
- oznaczenia - i tak i nie, różnie z tym bywało,
- szczerbinka - a dokładniej oznaczenia były pomarańczowe,
- suwadła - tak jak pisze Kazik - czarne, przy okazji - rączka suwadła ma inną długość niż jest to w replikach,
Ten karabinek na zdjęciu to replika, najprawdopodobniej produkcji Unicorn :)
Dlaczego tak sądzę:
- suwadło nie ma "wcięcia" w tylnej części, bliżej selektora/bezpiecznika
- magazynek jest wybitnie airsoftowy (zatrzask, który pęka + nadmierna długość)
- takie wykończenie (rdzewiejące od nowości) miał właśnie Unicorn
Na tej samej zasadzie można by się pytać, czemu większość kałachów (74rek) nie ma bulbulatorów ? (mowa o tych z plastikowymi okładzinami, gdzie już powinny być*)
Albo czemu repliki AKS-74 nie mają poprawnej kolby (tylko taką samą jak w AKS-74U, która ma "żeberka" na stopce).
Albo czemu wiele replik ma niepoprawne oznaczenia (AKS-74 z drewnem i z rokiem 91 i z biciami Tuły, kiedy ta ich nigdy nie produkowała).
Odpowiedź jest prosta bo im aż tak nie zależy, albo nie wiedzą, że to "błędy" :)
Czy b-13w na pewno wejdzie ? Z tego co widziałem jak była założona na witiaźu to ze szczerbinką była prawie na styk, a witiaź ma takie same przyrządy jak "Duże" Akacze, a jak wiadomo aksu mają wydłużone tylnie przyrządy celownicze, co uniemożliwia założenie większości szyn lub optyki.
Obawiam się, że faktycznie B13B nie będzie pasować. Jest za długie jak Sovat zauważył.
Ja sam mam B11 + B12, niestety dolną musiałem nieco przypiłować, żeby pasowała i mi się całość lekko chybocze w osi Y. Jednak na tyle słabo, że na razie nic z tym nie zrobiłem.
A wiecie może gdzie dorwać repliki kompensatorów DTK 1 lub DTK 3 ? LCT je zrobiło, lecz nigdzie nie mogłem ich znaleźć, a na bunnyworkshopie już ich nie mają.