Hełm de facto każdy ujdzie od starych blaszaków SSh68 do najnowszych kevlarów z rodziny 6B26/27/28
Podstawowy karabinek to AK-74M, ale starsze AKS-74 czy AK-74 (a także AKM i AKMS) również się nadadzą. Podstawowym karabinkiem maszynowym jest RPK-74/74M, podstawowy karabin maszynowy to PKM, oraz nowo wprowadzany PKP.
I tak i nie. Tzn. tego modelu w cyfrowej florze nigdy nie widziałem w użyciu. I w sumie wątpię żeby tego ktoś teraz szerzej używał. Ale w latach 90-tych tego typu kamizelki (wraz z V95) były bardzo popularne i rozpowszechnione w kilku kamuflażach. Nie wiem czy się coś zmieniło, ale to zawsze były straszne szmaciaki.
Póki co na tym opiera się mój zestaw, tzn. ta kamizelka + mundur cyfra, a pytam dlatego bo mam zamiar dobierać wszystko pod kątem reko (oczywiście w miarę możliwości)
Kamizelkę balistyczną to 6B23 albo 43 najtaniej dostaniesz w wersji "makiet", czyli bez wkładów balistycznych miękkich i twardych, około 200-300 dolarów taki wydatek. Na to kamizelka taktyczna 6SH92, 92-5 albo 112, te pierwsze jeszcze da się znaleźć czasami tutaj w komisie czasami na allegro ale 112 to tylko z Rosji, goła kamizelka to ze 100 dolarów + do tego ladownice
Nu ale ciężko mówić o trendzie, że 92ki są normalnie używane, to raczej takie resztki. Imo do reko się to nie nadaje. A tych 92-ek w cyfrze w wojskach lądowych nie widziałem, tylko w marynarce i chyba w morpiechu.
W Gruzji to widywane były jeszcze takie cuda jak 6B3 we Florze ;D
Ze zdjęć wynika,że praktycznie niemal każda kamizelka od 6B12 wzwyż będzie dla przedziału 2009-2012 koszerna jeżeli mówimy o siłach zbrojnych.Tak samo jak 6sh92. Pamiętajmy że Siły Zbrojne to nie tylko WDW, sporo jednostek po dziś dzień jest wręcz zapomniana przez Boga.
Twowera zainteresowanym tym tematem polecam przeglądać do porzygania :)
Jest tam bardzo dużo zdjęć, które w dodatku są bardzo dokładnie opisane (jaka jednostka, kiedy i gdzie zrobione*). Idealny materiał źródłowy do jakichkolwiek impresji/styliacji/rekonstrukcji.
* - dla nieznających języka Google Translate daje tam radę