Post przeklejony, sorry nie mam weny, by klepać to samo ale inaczej ;)
Od razu zaznaczam nie jestem w posiadaniu normalnego warsztatu, nie posiadam odlewni stali, kuźni, tokarni, pras hydrauliczno/pneumatycznych, spawalni, frezarni itd itp, więc swoje wywody dlaczego tak, a nie inaczej przeanalizuj czytając powyższe.
Wymiarówka dzięki uprzejmości Dreada i Soldata powędrowała na ścianę :icon_wink:
Replika zrobiona jest z blachy alu grubości 2mm
Spawane lutlampą na propan z użyciem alumwelda.
Oczywiście wymiarami niezbyt odpowiada oryginałowi ze względu na umieszczenie w środku GB V3.
Kolba zrobiona jest ze sklejki, na moje to sosna. 3 warstwy sklejone ze sobą dały mi idealną grubość jakiej potrzebowałem.
Pierwsze próby złożenia części ze sobą.
Po kilkugodzinnej zabawie z dłutami wiertarkami itd itp gb wlazł łaskawie do środka.
Tutaj sposób (jak to Dread określił na ICeeSa :icon_biggrin:) na dorobienie blach okalających kolbę.
Tutaj dorobiony zwalniacz magazynka który działa na praktycznie takiej samej zasadzie jak w AK
Dzięki pomocy Soldata dostałem namiar na pewnego Pana (jego personaliów jak i kontaktu nie podam gdyż nie dostałem zgody, w sumie to nie pytałem :icon_smile: ) , który jest po prostu mistrzem na tokarce.
Po 2 tygodniach doszły do mnie zamówione 4 sztuki (na fotce 3) tłumików mocowań do nich i muszek.
Magazynek zrobiłem korzystając ze sposobu Dreada:
Z tłumikiem zaczęło to to już wyglądać na ludzi :icon_wink:
Zostało porobić kolejne pierdoły:
Imitację suwadła:
Szczerbinkę, a raczej jej podstawę:
Klapy i selektora nie pokaże bo nie robiłem fotek.
Klapa jest klepana młotkiem na podłodze i proszę nie miałem innej możliwości,
więc dajcie sobie siana z niepotrzebnymi komentarzami.
W całości bez chwytu wyszło takie cuś.
Potem przyszła kolej na chwyt:
Robiony z plexi i podklejany od spodu materiałem co by wzmocnić wiązanie.
Plexi wyginane lutownicą gazową.
Po zakończeniu i pomalowaniu wyszło takie cudo.
Następnie nadanie faktury zimną lutownicą:
Na dzień dzisiejszy mam coś takiego:
Zostało dorobić piny wzmacniające w kolbie, otwory w stopce i mocowanie pasa na kolbie.
Później optyka.
Pracuję jeszcze nad sprawnym bezpiecznikiem.
Replika strzela ogniem pojedynczym, w przyszłości może dorobię coś w rodzaju selektora.
Bateria Lipoly 11,1 wchodzi w tłumik. Tłumik bez blokady odkręcany.
Jakby ktoś chciał coś więcej wiedzieć jak zwykle służę pomocą.
Razem ze szpejem:
Niedługo recka videło na kanale SCDTV, SUBSCRIBE OR DIE!
Pozdro!
Z tego miejsca serdecznie dziękuję za bezinteresowną pomoc kolegom "customersą" Dreadowi i Soldatowi. Bez Was Panowie bymbył jeszcze w ciemnej .... norze ;)
Bezpiecznik działa jak należy, dorobiłem mocowanie na pas, piny (imitacja) i 3 magazynki, jeszcze 5 magazynków i jaskółka i można w pole śmigać. Kamizelka na fotce to smiersz pod SWD ładownice są do tego wręcz idealne ;)