Wie ktoś może czy armia radziecka używała granatów nasadkowych po IIWW?
Ew. jest ktoś w stanie podać wymiary i rysunek techniczny polskiej nasadki na AK?
I ostatnie chyba pytanko, widział ktoś AK74 albo AKS74 z nasadką do miotania granatów?
Tu foto polskiego AK z nasadką
To nie jest sama nasadka, to jest zupełnie inna wersja AK przystosowana do miotania granatów nasadkowych. Od zwykłego AK różni się regulatorem gazowym, kolbą, amortyzatorem, celownikiem, inną amunicją i paroma innymi szczegółami.
Replikę karabinka granatnika wz. 1960 zrobił Flacha (szukaj na forum warrior.pl) parę lat temu, więc do niego uderzaj po szczegóły techniczne.
A AK74 z nasadką do granatów nasadkowych nie ma, bo i po co. Trzeba by do tego robić specjalną konstrukcję, a przecież już w latach 60-tych weszły granatniki podlufowe.
"7,62 mm karabinki AKM (AKMŁ), AKMS (AKMSN), AK, kbkg wz. 1960 i kbkg wz. 1960/72” - tak głosi tytuł instrukcji do tej broni. Słyszałem nazwę AKGN ale nie wiem skąd się wzięła.
AK-GN to może być zlepek skrótów AK i GN gdzie AK oznacza sam karabinek do którego ktoś dokleił nazwę granatu który jest nim miotany GN, gdyż granaty nazywają się KGN, CGN, DGN, PGN, K-CGN czyli ogólnie mówiac o wszystkich razem w skrócie GN. Może to być też potoczna nazwa używana przez żołnierzy którzy lubią skracać wszelkie wyrazy i prawidłową nazwę 10-literową skrócili do 4-ro literowej. W wojsku sam mówiłem o tym karabinku AK-GN chociaż instrukcja do niego podawała prawidłową nazwę tak jak napisał Kamil czyli "kbkg wz. 1960"