Od 1 do 14 z 14
Autor cytatu: KAMILLO... ale również była to doskonała okazja do opróżnienia zalegających gdzieś jeszcze w magazynach min przeciwpiechotnych z okresu II wojny światowej o konstrukcji jeszcze drewnianej.
Autor cytatu: baju123
>KLIK<
Ciekawy artykuł, w którym jest opisane chyba większość min, współczesnych i "kiedysiejszych". Są również uwagi, zwykły, prosty chłopek, który kupił sobie wykrywacz, pewnie by nie wpadł na to, że wykrywaczem może zdetonować minę. Do jest dopiero pieroństwo, nijak wykryć taką minę pod ziemią ;/ ;)
Autor cytatu: baju123
Na szczęście wśród min znajdowanych obecnie w Polsce, w większości z IIWŚ, nie są one tak zabezpieczone przed zdezaktywowaniem.
Autor cytatu: baju123@saperski- wynika to ze stanu technicznego, trudno żeby się nie posypało/boom. Chodzi o zamierzone sposoby zabezpieczenia.
Autor cytatu: baju123mam zapalnik od S.Mi.Z.35, i mechanizm,
Autor cytatu: baju123 poza tym, że pomysłowy, to bardzo podatny na nawet przypadkowe zdetonowanie. Przy odpowiedniej temperaturze i stanie metalowych kuleczek trzymających iglicę w "naciągu" nawet wystarczy dotknąć górnej części, aby mechanizm zadziałał.
Autor cytatu: baju123Podczas drugiej WŚ chyba tylko Niemcy mieli taki ciekawy mechanizm w użyciu. Swoją drogą dość długo go rozpracowywałem ;)
Od 1 do 14 z 14