I to by było na tyle w kwestii superduperpr0 wyposażenia.... gorki, mundury w "smogu", ultranowoczeny detonator na korbkę, kałasze, makarony w kaburach, ałtyny, tarcza balistyczna do noszenia w dwie osoby....
No bo tak naprawdę tylko nieliczni dysponują tym super sprzętem. Zresztą powiedzmy sobie szczerze - czy do akcji neutralizacji jednego faceta ze sztucerem trzeba wysyłać oddział wyposażony jak izraelskie komando?
Ja wszystko rozumiem,ze grupy airsoftowe sie nie lubia,ale dlaczego sila im te repliki zabrali?
Na tym drugim,to widac ze komornik sie przygotowal sensownie,ale i tak sasiedzwo nie zwracalo zbytniej uwagi,przy zapalonych swiatlach ogladajac " Alternatywy4"
Ilekroć oglądam akcje wschodnich specmakaronów zawsze przychodzi mi na myśl że gdyby nasi czasami uczyli się od nich a nie od
zachodnich imperialistów to w takiej Magdalence nikt by nie zginął, dwa rpg i było by po sprawie. Niekiedy metody są hmm dyskusyjne np w Vladywostoku walenie granatami w bloku, ale jedno trzeba im przyznać zawsze jest to efektywne i efektowne .
Autor cytatu: TaganIlekroć oglądam akcje wschodnich specmakaronów zawsze przychodzi mi na myśl że gdyby nasi czasami uczyli się od nich a nie od
zachodnich imperialistów to w takiej Magdalence nikt by nie zginął, dwa rpg i było by po sprawie. Niekiedy metody są hmm dyskusyjne np w Vladywostoku walenie granatami w bloku, ale jedno trzeba im przyznać zawsze jest to efektywne i efektowne .
To raczej nie jest kwestia uczenia się z takich czy innych wzorców, tylko sprawa pewnych procedur i prawa. A niestety to ostatnie za bardzo nie sprzyja policjantom w takich przypadkach. Nie raz i nie dwa były sprawy karne w związku z nieuzasadnionym użyciem broni. Nie może być tak, że policjanci wolą nic nie zrobić, bo mają z tyłu głowy świadomość że jeśli użyją broni to lada chwilą będą mieć na karku prokuratora i wydział wewnętrzny.
Oczywiście często rosyjskie akcje to totalny absurd, gdzie ostrzeliwuje się budynki mieszkalne RPGami czy rakietowymi miotaczami ognia, więc nie uważam tego za najlepszy wzór do naśladowania.
Tak, rzeczywiście jest co naśladować - wjazd btrem w drzwi, z RPO w okno, tylko co jak budynek został źle zidentyfikowany? Lub gdy poziom zagrożenia jest nie współmierny (np. gość strzela z wiatrówki)? Nie wspominając o efektach dwóch największych operacji -130 ofiar cywilnych w teatrze, 400 w szkole, świetnie wykonana robota...
Zapraszam na forum specops gdzie ludzie znający się na rzeczy oceniają działania Rosjan. Zdanie jakiegoś tam EmperiorPalpa czy jakiegoś tam samka nic nie znaczy (chociaż to ten pierwszy pisze pierdoły).
Ciekawe jest to, że Rosyjskie prawo nie pozwala na wkroczenie służbom do mieszkania osoby podejrzanej jeśli tej osoby tam nie ma. Nawet nie chodzi tu o zgodę właściciela. :D
Pomimo, że w FR specnaz nie patyczkuje się z potencjalnymi przestępcami, to ma PR jak Straż Pożarna w Polsce. Wszystko dzięki prawu, które nad prawa jednostki stawia bezpieczeństwo ogółu. Niestety u nas to nie przejdzie, dlatego Policja i służby mają kiepski PR. Gdyby u nas ktoś nagrał ABW jak kopie handlarza bronią, to prostacy z mediów, szukając sensacji utopili by takiego funkcjonariusza i jego przełożonych w zalewie wniosków do prokuratury... jakie media, taki kraj.
No i widzisz jak sam dałeś się podpuścić mediom - 99% aresztowanych w Polsce "handlarzy bronią" to albo kolekcjonerzy, albo kopacze destruktów. A ta "broń" to albo destrukty, albo wiatrówki, albo "deko" (owszem, często bez CLKP, ale mimo wszystko niedziałające deko, bez szans na przywrócenie do działania).
To chyba musiał baardzo długo zwlekać z rejestracją, albo w ogóle tego nie zrobił. Jest na to 5 dni od momentu zakupu, bądź daty wystawienia faktury. Raz przekroczyłem o jeden dzień, bo kurier dał dupy i wysyłano z piątku na poniedziałek. Facet na Policji oczywiście zuważył zwłokę, ale wyjaśnienia przyjął. Słyszałem, że inni przy dłuższej zwłoce dostawali mandat.
Jak dla mnie akcja wyśmienita, cel został osiągnięty. Nie było ofiar postronnych, wg tego co piszą wszyscy zostali ewakuowani w bezpiecznej miejsce, a okolica otoczona kordonem.
Nie ważne jak wyglądają i czy tarcza balistyczna jest wycięta z kawałka blachy z przykręconym kątownikem na szelkach.
Autor cytatu: mg schutzeKolegi znajomy ma sprawę o niezarejestrowanie legalnego deka na policji.
Sprawę ma za nielegalne posiadanie broni...
Mam kilka deko,nie tylko tluszczu na brzuchu i jak tydzien niemal dluzej po terminie rejestrowalem Raka,to pokazalem pani na komendzie biale zeby,zagadalem ze ma ladny zad i chyba nie pasuje do miejsca co zaowocowalo ...natychmiastowym podbiciem " żöłtej" i rowniez pokazaniem...osadu po kawie na siekaczach i kamienia na trzonowcach...;)))
Ale jakby pani z żółtymi zębami okazała się lesbijką to miałbyś wjazd megaspec-wyposażonych komandosów na chatę, a w telewizji Twoja kolekcja "dostawcy mafii" prezentowała by się rewelacyjnie. Zwłaszcza że do kolekcjonerów i "kopaczy" wjeżdża się na luziku - wiadomo że nic specjalnego nie mają i na pewno nie będą się bronić. A bandyta może strzelać do "trzyliterowców" więc po co się narażać.....
Autor cytatu: Konrad "Owca"99% aresztowanych w Polsce "handlarzy bronią" to albo kolekcjonerzy, albo kopacze destruktów
Autor cytatu: Kamil Zupełna nieprawda.
A co? 100%?? Nie udało im się zamknąć absolutnie nikogo na prawdę handlującego bronią?????