• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
    W sumie nie mamy żadnego tematu o Smierszu VSO, więc trzeba go stworzyć. Na rozkręcenie dyskusji link do tekstu MG z porównaniem Smiersza VSO i SSO:
    http://straszydlo.org/?page_id=1132
  2. # 2
    Mam niemal identyczne odczucia i obserwacje
    Moze jezeli chodzi o " pocenie sie " przy szelkach to nie mialem takiego odczucia,dlatego ze na gorce nie bylo mozliwosci kontaktu z ciałem;))
    Ale i owszem rusozbok powinien kupic SSO,a świerzak lub ktoś kto niekoniecznie musi być koszer lub kilka zeta robi różnice ,spokojnie moze zakupic VSO
  3. # 3
    Ja napiszę też coś od siebie:
    1. Porównanie napów napów nie ma za bardzo sensu (wbrew pozorom), bo napy w Smierszach AK są inne niż w Smierszach SWD (mowa o produktach SSO). Też zdecydowanie wolę te z modeli SWD i strasznie ubolewam, że nie są używane powszechniej (to mój ulubiony typ zapięcia ever).
    2. To co jest inne w VSO to pasek spinający szelki (lewą i prawą). Przypomina konstrukcją zapięcie z RD-54, które nie jest (wg mnie) najwygodniejsze.
    3. Co do sposobu montaża szelek do ładownic - takie same rozwiązanie stosowane było w starych Smierszach SSO, ale wg mnie nie jest najlepsze, bo po prostu hałasuje (tak mi się wydaje, bo nie miałem Smiersza z czymś takim - obojętne, jakiej firmy).
    • cyp
    • 2013-03-31
    # 4
    Kazik, popraw sobie "napy w Smierszach SWD są inne niż w Smierszach SWD".
  4. # 5
    Faktycznie się zagolopowałem, poprawione.
  5. # 6
    Fajna recenzja, aczkolwiek MG przesadził z "kilkoma setkami" - to jest 420,00 za VSO i 519,00 za SSO - czyli 99,00 różnicy :)
    Przy tej kwocie jest to niewielka różnica cenowa, za to spora jakościowa. Jedyny problem, to słaba dostępność SSO....
  6. # 7
    Autor cytatu: Konrad "Owca" słaba dostępność SSO....

tu sie zgadzam z Owcą,czasemmest to mega wkurfące,lub potrzeba na gwalt ,na przyszly week lub za dwa tygodnie,a nawet korzystajac z ebajaja lub sklepu jakiegokolwiek,czas oczekiwania jest niemozliwie dlugi
    Autor cytatu: Konrad "Owca"SSO - czyli 99,00 .

No i tu niejednokrotnie jest ból ....
    Budżet niejednego ajersotofca nie przekracza...kieszonkowego lub kilka zeta nawet ma znaczenie...przykladow mnostwo chocby z komisow gdzie ma znaczenie kto oplaca przesylke...
  7. # 8
    Water, czy Ty mógłbyś pisać po polsku - to nie jest forum onetu czy innego pudelka: "wkurfące" i inne "$wEEtA$$ne" słówka to chyba nie jest odpowiednie słownictwo na tym forum.

A przy 420 dołożenie 99 to moim zdaniem już nie jest tak dużo :)))

A co do Smierszy - Dexter był u mnie pokazać produkty VSO, i o ile do ciuchów nie mam zastrzeżeń jakościowych (te o "przypadkowej" zbieżności nazw są aktualne), to Smiersz VSO jest moim zdaniem lipny. I od razu stwierdziłem, że nie jestem zainteresowany sprzedawaniem go w moim sklepie.
    EDIT: autocenzura.
    •  
      ADi
    • 2013-03-31 *
    # 9
    Mała dostępność Smerszy SSO? Ja mam wrażenie jak by rynek był nimi przesycony w porównaniu do tego co było jakiś czas temu. :)
  8. # 10
    Dzięki Panowie, że mnie nie zje...liście konkretniej, ;) wszak to pierwszy art. z mojej strony a lepiej mi idzie robienie replik niż pisanie. ;) Macie rację myślałem, że różnica w cenie jest większa.
  9. # 11
    @MG
    - siatka w szelkach poprawia wentylację, ale pocić się dalej pocisz,
    - karabińczyki w szelkach są subiektywne - ja wolę paski bez karabińczyków, znajomy zaś woli z karabińczykami,
    - materiał w produkcie SSO się zmieniał (i gramaturą i kolorem - co już pisałem) - mój Smersz ma gruby i sztywny materiał, kumpel ma nowszy wypust i materiał jest cieńszy.
    - o zatrzaskach się nie wypowiem, u mnie zatrzaski SSO nie chcą współpracować...

Na miejscu VSO od razu zrezygnował bym z zatrzasków na rzecz przeleczek (że tak nazwę sposób zapinania widoczny choćby w ładownicach od SWD) - szybszy, wygodniejszy w użytkowaniu i nie wymaga głośnych rzepów.
  10. # 12
    Taktycznei te karabinczyki to kretynstwo. Ale jak ktos co cwile zmienia kombinacje uprzezy to sie przydaja. Dla mnie sa out od razu ze wzgledu na brzeczenie.
  11. # 13
    Autor cytatu: willard Dla mnie sa out od razu ze wzgledu na brzeczenie.

Tez tak mam,albo lepiec dookola
  12. # 14
    Potwór - masz na myśli zapięcie takie:
    http://rusmil.net/forum/uploads/sprzet_smersz_2/ladownica_swd_mala.jpg
    czy takie:
    http://rusmil.net/forum/uploads/sprzet_smersz_2/smersz_swd_ladownica.jpg
    ?
  13. # 15
    Moim zdaniem ten drugi typ (z ładownicy na 4 magi i 2 granaty) jest najlepszy.
  14. # 16
    Pierwszy, otwieram i zamykam bez patrzenia, szybko i płynnie. Drugi to nadal sztuka trafienia napem w nap.
  15. # 17
    W sumie im więcej o tym myślę, tym bardziej dochodzę do wniosku, że jest dużo rzeczy, które możnaby w Smerszu poprawić.

1. Zrobić go w pełni modularnego.

I to w sumie wszystko :D Żartuję oczywiście, ale gdybym miał go poprawiać, to od tego bym zaczął. Aczkolwiek na pewno podniosłoby to koszt. Przy czym od razu w tym momencie produkt VSO byłby o parę klas bardziej wygodny dla przeciętnego użytkownika niż produkt SSO. Obecnie jest parę takich comfort padów w pełnym MOLLE (wyprodukowanych przez SSO), ale nie wprowadzili tego na stałe do oferty: http://www.equipcenter.ru/res/Molle2/index.html (PS. jestem jego posiadaczem, przez co mam dużego e-pindola :) )

2. Zmienić sposób nawlekania pasa na pas nerkowy (zwanego także comfort padem). Regulacja tego pasa poniżej pewnego obwodu to straszna mordęga. Wiem, że Specnaz GRU nie nosi rozmiarów poniżej 56-5 i do tego mają balistykę, ale piszę z perspektywy własnej (czyli osoby noszącej 48-5). Tutaj konieczne by było w sumie zrezygnowanie z oddzielnego pasa i bezpośrednie zintegrowanie go z comfort padem jak jest np. w produktach srvv ( http://www.srvv.org/en/catalog/1329/34649/ ).

3. Poprawić te domyślne zapięcia w ładownicach - co było już tutaj omawiane. Domyślne zapięcia do ładownic AK (na nap+rzep) są w środku mojego osobistego rankingu zapięc. Poniżej niego są jeszcze - czysty rzep (jak w kamizelkach Spławu) i rzep + kołeczek (te takie jak w czikomach). Oczywiście piszę z perspektywy wygody, bo rzep + kołek ma nieodparty urok wczesnych produktów So-So-O (a raczej eS-eS-O).
  16. # 18
    ad 1 - i tu wracamy do kwestii klasyfikacji produktu - smierszopodobny Smiersz VSO w założeniu nie miał być czymś innowacyjnym, tylko wykorzystać zestaw "przypadkowych zbieżności" wyglądu i nazwy, do tego żeby wpakować się na rynek. Dlatego musiał skopiować także przestarzałe na tą chwilę rozwiązania.
  17. # 19
    Zapewne masz rację, ale dlatego też spisuję tutaj swoje wrażenia bo cicho liczę, że dystrybutor przekaże je producentowi, co może sprawi, że w przyszłości zobaczymy coś ciekawszego :)
  18. # 20
    W pierwszej kolejności mogli by zmienić kolorystykę, na taką bardziej "Smierszową"
  19. # 21
    Mi tam zatrzaski się podobają. Są w starszych smierszach SSO i dla mnie osobiście wydają się wygodniejsze.
  20. # 22
    Tylko że wtedy nie będzie to Smiersz, tylko coś dla ASGejów - a tego jest na rynku pełno..... Daleko nie szukając - dużo i tanio: http://www.taiwangun.com/wyposazenie_taktyczne.html
    Masz nawet taki pas jak chciałeś:
    http://www.taiwangun.com/wyposazenie-taktyczne/pasy/duty-belt-2-olive-acm.html
    Metka VSO nie doda mu punktów ruskości.....
  21. # 23
    Ten pas nie ma pasków MOLLE tak jak ten, który pokazałem.

No i wolałbym "podróby z Białorusi", niż "podróby z Chin".
  22. # 24
    Ależ proszę:
    http://www.taiwangun.com/wyposazenie-taktyczne/pasy/patrolowy-pas-taktyczny-z-szelkami-black-acm.html

Chiny też są na wschodzie... Kawałek za Białorusią. Co to za różnica skąd jest podróba?
  23. # 25
    Jak dla mnie nazywanie reprodukcji podróbami jest nadużyciem. Ale co ja tam wiem ;)
  24. # 26
    To już lepsze.
    Różnica taka, że korzystają z innego alfabetu. Nie będzie metki z bukwą.
  25. # 27
    I jeszcze jedno pytanie - podróby z Polski też będą koszerne - bo to można szyć u nas, unikając w ten sposób problemów na granicy UE.... Mogą być nawet z Moskwy: http://www.zumi.pl/moskwa,namapie.html#query/moskwa/51.819264/19.641728/7
    Metka bukwami to żaden problem - można zamówić w Chinach :))))

Az- zaraz znowu zacznie się awantura - jakby VSO robiło repliki to tak by je nazwało, a nie budowało kontraktowo-rosyjską historię swoich podróbek.
  26. # 28
    Nie ma się o co awanturować,fakt to tylko i wyłącznie kwestia informacji.
  27. # 29
    Widzę ze temu nie ma i pewnie nie będzie końca. Ok Cyrith następne Smiersze VSO będą z Oxfordu jak wolicie gorsza tkaninę,nie ma sprawy. Będą ładownice szyte na trójkąt. Damy drugie zatrzaski i okucia.Damy siateczkę pod szelki. No ale wtedy będzie to Smiersz SSO w 100% i wtedy będzie to ,,podróba,, której nikt nie odróżni od oryginału.
    Rozwiązania z zamknięciami na kołeczki są w Kobrze 1. Kazik -Kobra 2 która wyjdzie w lato jest czymś w rodzaju Smiersza modułowego.Jak już pisałem pierwsza partia robiona dla Ałmazu.
    Wyjaśnię dla zainteresowanych co to Ałmaz.
    http://www.youtube.com/watch?v=tdvQfa7eYF4
    Widzę że nadal u Konrada retoryka się nie zmieniła :(
    Chyba już raz w temacie VSO v SSO udowodniłem że część sprzętu SSO robiona jest w szwalniach VSO i pewnie w wielu innych.
    SMIERSZ VSO TO NIE SMIERSZ SSO I NIE JEST ŻADNĄ PODRÓBĄ- JEST PO PROSTU SMIERSZEM VSO i tyle.
    Ostatnie zdjęcie to Kobra 1 z Anorakiem Medusa VSO.

Załączniki:

• p1010889.jpg
    • p1010891.jpg
    • p1010896.jpg
    • p1010899.jpg
    • p1010905.jpg
  28. # 30
    Autor cytatu: kazikW sumie im więcej o tym myślę, tym bardziej dochodzę do wniosku, że jest dużo rzeczy, które możnaby w Smerszu poprawić.

1. Zrobić go w pełni modularnego.

I to w sumie wszystko :D Żartuję oczywiście, ale gdybym miał go poprawiać, to od tego bym zaczął. Aczkolwiek na pewno podniosłoby to koszt. Przy czym od razu w tym momencie produkt VSO byłby o parę klas bardziej wygodny dla przeciętnego użytkownika niż produkt SSO. Obecnie jest parę takich comfort padów w pełnym MOLLE (wyprodukowanych przez SSO), ale nie wprowadzili tego na stałe do oferty: http://www.equipcenter.ru/res/Molle2/index.html (PS. jestem jego posiadaczem, przez co mam dużego e-pindola :) )

2. Zmienić sposób nawlekania pasa na pas nerkowy (zwanego także comfort padem). Regulacja tego pasa poniżej pewnego obwodu to straszna mordęga. Wiem, że Specnaz GRU nie nosi rozmiarów poniżej 56-5 i do tego mają balistykę, ale piszę z perspektywy własnej (czyli osoby noszącej 48-5). Tutaj konieczne by było w sumie zrezygnowanie z oddzielnego pasa i bezpośrednie zintegrowanie go z comfort padem jak jest np. w produktach srvv ( http://www.srvv.org/en/catalog/1329/34649/ ).

3. Poprawić te domyślne zapięcia w ładownicach - co było już tutaj omawiane. Domyślne zapięcia do ładownic AK (na nap+rzep) są w środku mojego osobistego rankingu zapięc. Poniżej niego są jeszcze - czysty rzep (jak w kamizelkach Spławu) i rzep + kołeczek (te takie jak w czikomach). Oczywiście piszę z perspektywy wygody, bo rzep + kołek ma nieodparty urok wczesnych produktów So-So-O (a raczej eS-eS-O).

Kazik - opuściłeś jedną ważną rzecz - zmienić montaż szelek, u SSO część pasków idzie do comfortpada a część do ładownic. Ja bym zmienił to by szelki podpinać do comforpada a ładownice do niego.
    No i - paski od szelek powinny być w cholerę długaśne, zaś pas/comfortpad powinien umożliwiać podpięcie tychże pasków w 8 miejscach.

I do tego pierdyliard wymiennych ładownic - tak by każdy mógł złożyć coś dla siebie, wg własnych preferencji/widzi mi się.

Gdybyś Dexterze takie zmiany wprowadził, zachował kolor sprzętu SSO to sam bym rozważał zamianę swojego oporządzenia na VSO (zakładając że jakość materiałów/wykonania jest zbliżona).

PS. I do tego specjalny - opcjonalny plecaczek na camebacka, co go można do oporządzenia przypiąć gdy potrzebn, którego SSO nie może wyprodukować od wielu lat :)

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0