Zamówiłem sobie "oryginalną radziecką ładownicę do ak" z allebogato.
Na zdjęciu z aukcji znajdowały się takie o to ładownice: o takie cóś
Ja natomiast dostałem takie coś, podobna do ładownic LW, ale polskie nie mają przeszyć i tylko jedno oczko w zapięciu
na dole i dodatkowej kieszonki. W środku jakieś białe pozostałości , najprawdopodobniej po pieczątce. Moja ładownica
NA frontowcu owca sprzedawał taką ładownicę , ale z innymi zapięciami. Ktoś wie może co otrzymałem?
Z tego co mi wiadomo ,Cyganie to nie Rumuni , bo Ci pierwsi pochodzą bodajże z Indii czy Egiptu ;). No ale nie ważne, ważne że pisałeś w dobrej intencji a nie z przekąsem ;)
To kamizelka wykonana przez Igora Skrylewa dla SOBRu GUBOP ("Ryś") w 1995 roku. Oznaczenia nie znam, nie wiem czy w ogóle takowe ta kamizelka posiadała :p Konstrukcja została uszyta przez firmę znaną później jako Witjaź, następnie Dynafors i jest uszyta taką samą manierą jak każdy inny sprzęt tej firmy, czyli dosyć solidnie. Była przeznaczona do szybkich szturmów, z przodu ma kieszenie na magi do 9A91 zaś do AK ma dwie pojedyncze na plecach. Przewija się niekiedy na starszych zdjęciach "Rysi" ale też np. i "Witjazia". Na zdjęciach z Nord-Ostu niektórzy milicjanci takie mają. Nawiasem mówiąc mam taką samą :) Ta ze zdjęcia jest Twoja?
Tu Nord-Ost:
Tu kolesie z Witjazia, rok 1998:
A tu Rysie, jak widać w użyciu także kamizelki M32 SOM-PHT
To masz nieco późniejszą od mojej, moja nie ma oznaczeń żadnej firmy. Za to ma kieszenie na pas- na kajdanki i na granaty już z oznaczeniami Wympieła. Ale dorwałeś od jakiegoś sprzedawcy z kraju czy sprowadzałeś?
Fota z kolejnych zawodów FSBów. Gość na 100% jest z Sexi Spoko Operacji (SSO), widać po 6b43, mundurze, biedzie w porównaniu do kolegów z FSB, no i po hełmie. Tutaj moje pytanie. Co to za hełm? Jakaś kolejna wersja rozwojowa 6b7-1M?
Hełm to 6B47
I zawody nie były "FSBów", tylko "FSKN" jak już ( mimo nazwy uczestniczyły tam różne jednostki )
A ten drugi bardziej wygląda na CVC niż IBH
2:07 fragment
Cholernie nurtuje mnie po co mu ten kluczyk w wyciorze? Razem z Ghostriderem próbowaliśmy wykminić od czego/do czego może on być. Kluczyk jest pokazany po wybuchu więc może od detonatora? Albo od szafki/skrzynki z rzeczami. Był też domysł ,iż kluczyk jest kluczem od domu i pełni funkcję "talizmanu". Spotkaliście się gdzieś na zdjęciach , na filmach z większą ilością tego typu praktyk?
Ja nie mam, bo zbytnio nie interesuję się tym okresem. Ale na pewno, ktoś bardziej obeznany w Afganie coś znajdzie. Jedyne co przychodzi mi na myśl to fota z Czeczenii. Magazynek z wyrytymi słowami "odpuszczę twoje grzechy"