Czy to jest DPM goretex z demobilu UK uczy coś uszytego w RF? Potrzebowałem kurtkę przeciwdeszczową i kupiłem sobie właśnie goretex z demobilu. Kolega mi powiedział ,że to właśnie ten goretex. Mogę w nim czuć się koszernie? :D
To sobie kupiłem >http://allegro.pl/show_item.php?item=4908344567
Domyślam się, zgaduję itp ale zdjęcie trochę małe i brak opisu do nich. Jak konkretnie nazywają sie te formy umundurowania? To są mundury codzienne czy paradne/wyjściowe? Czy czapkę można zastąpić furażerką? Jeżeli tak to jaki model furażki? Chciał bym w odpowiedzi prosić o linki do zdjęć tych mundurów na "żywo" aby zobaczyć z jakiego są materiału gdyż obrazek rysowany a foto na żywo to dwie różne sprawy :-)
Przymierzam się do zakupu czegoś takiego celem stworzenia kolejnej postaci (patrol WAI) - ma ktoś na sprzedaż lub podpowie gdzie takie znaleźć?
Witam!
Na tym rysunku przedstawiono oficera i szeregowego patrolu służby garnizonowej - czegoś w rodzaju naszego WSW- w rodzaju, bo nie była to etatowa służba, lecz pełnili ją "na mieście" żołnierze z jednostek stacjonujących w danym garnizonie; jeśli chodzi o umundurowane, to były to zwykłe mundury obowiązującego w danym okresie wzoru, odznaką wyróżniającą była blacha z napisem "patrol" oraz biały pas ze sztucznej skóry i biała kabura dla oficera + biały bagnet dla żołnierza. Na "żywo" w PL takiego bagnetu nie widziałem, ale może mało widziałem:-) Były to mundury codzienne-służbowe:wysokie buty i okrągłe czapki, furażerka nie była dopuszczalna. Białe oporządzenie było na stanie jednostki, a nie żołnierza, po patrolu zdawało się je,więc może dlatego nie "wypłyneło" w większej ilości (nie mam na mysli pasów, których "skolko ugodno")
Wracając do rysunku, to przedstawia sylwetki wojskowych po 1973 r, a przed 1980 r. Moje wątpliwości budzą zdwojone naszywki na rękawach:oficerowie nosili je wyłącznie w kompanii reprezentacyjnej, a szeregowi (nie licząc wdw) na mundurach codziennych służbowych (zapinanych na 5 guzików) nie nosili ich wcale-przynajmniej wg regulaminów...
Jeśli chodzi o WAI, to zupełni inna historia -na Frontowcu dostępny jest zimowy mundur tej służby: czarny,ze sztucznej skóry, z naszywkami służby komendanckiej "K" na rękawach, z białym pasem i karwaszam. Nakryciem głowy był hełm-przed 1969 zielony z czerwonym pasem dookoła czerepu i gwiazdą , po 1969 biały z takimi oznakami.
@Maza
Zawieszka na pierwszym przez Ciebie podanym zdjęciu to albo MS3 bez drugiego karabińczyka albo coś diablo podobnego
Mam MS3 i ma oba zaczepy.
Z drugiej strony fajnie, że MS3 się "ukoszernił"