Witam
Od dłuższego czasu poszukuję kompletu gimnastiorki i bryczesów wzoru 43. Poszukiwania rozpocząłem dzwoniąc do hero collection - zlali mnie, więc szukałem dalej. Tak znalazłem Komplety z munduryhistoryczne.com, które dają wiele do życzenia, znalazłem także komplecik z frontowca - wiele dobrego o nich słyszałem. Dalsze poszukiwania doprowadziły mnie do Panów z allegro - SovietMrówki i Wasarina. Ten pierwszy nie ma materiałów już od dawana, a Pan drugi po złożeniu zamówienie i deklaracji, że jest gotowe do wysłania - zaginął w akcji. Zostały mi jeszcze świetne jakościowo kopie z hikishop ( cena bardzo przystępna ) oraz te ze shuster.ru ( czy jakoś tak ) - jednak wolę nie podejmować się zamówienia z za granicy. Polecicie mi może coś innego lub doradzicie w wyborze?
Wejdź na forum dobroni.pl tam znajdziesz użytkownika o nicku PRUSS. Jest to Rosjanin z Kaliningradu, często bywa w Polsce na rekonstrukcjach I i II wojennych. Bardzo możliwe ,że będzie mógł taki komplet załatwić i przywieźć do Polski. Kontakt bez problemu bo bardzo dobrze rozmawia po polsku.
RUSS odpowiedział, że szyje tylko gimnastiorki bo na bryczesy nie ma materiały. Niestety to mnie też nie ratuje, gdyż nie mieszczę się w komunistycznej rozmiarówce. Chyba przeżyję swój pierwszy raz z zamówieniem z zagranicy. Pytanie kompletnego laika w tych sprawach - Zamawiam na łączną kwotę ok. 100 dolarów. Przesyłka 32.30. I co dalej? Jak z cłem i vatami i resztą?
Różnie. Generalnie wszystko zależy od wysyłającego. Deklaracji itd. Nie martwiłbym się na zapas. Ja w historii 12 letnich zamówień z zagranicy zapłaciłem cło raz z HK i raz na buty z USA. I tyle. TO jakieś szmaty są więc się nie powinni zajmować. Inna sprawa jakbyś zamówił kilka kompletów - duża paczka. Większe zainteresowanie służb.
Do mnie przesyłki z WPG bez cła dochodziły.
No przy 5 będzie większa paczka niewątpliwie. Nie przejdzie niezauważony raczej.
Z drugiej strony wysyłka przy dużej paczce + cło porównaj do wysyłki razy 5.
Jednorazowy zakup na kwotę poniżej 300 EUR może być zwolniony z opłat celnych, a co za tym idzie z VATu. Zamów w jednej paczce 2 bluzy i 3 bryczesy, a w drugiej odwrotnie - najlepiej na jakiegoś kumpla - i powinno przejść. Celnikom na Okęciu powiedz, że to do rekonstrukcji historycznej i tyle.