Dzieki chłopaki.
Niestety, linki do filmów rosyjskich dochodza najwyzej do 75% a potem stop.
natomiast , juz nie mam potrzeby sciągać z YT.
Wkurzajac sie i bezowocnie szukajac w necie, natrafiłem na niezłą strone: www. bitroad.net
Tam sa wszystkie filmy wojenne (rosyjskie, a mi właśnie oto chodził). i nie tylo to oczywiście.
Jest w jezyku rosyjskim, i angielskim. No filmy oczzywiście tylko po rosyjsku.
Natomiast za jedynie 10 zł mozna ściagać dowolna ilość. za dobe do 10GB.
Przędkośc pobierania jest imponujaca.
W sumie jak kto chce ściagnąć jakiś rosyjski film, to moze odwiedzic ta stronę
P.S: ściagam właśnie film.od 2 godzin. 13% z 1,37GB
Po dwóch częściach "Jesteśmy z przyszości" kolejny hit w podobnych klimatach:
"Tuman (Mgła)"
Pluton żołnierzy armii rosyjskiej z 2010 r. zostaje przeniesiony w czasie do 1941 r. Tam wchodzi w bitwie z wojskami niemieckimi.
Ach rozmnożyło się ostatnio i u nas książek typu historical-fiction - np. seria Ciszewskiego (1939, 1944, Major), Krzyżacki Poker Spychaliskiego,
ale filmu jeszcze nie nakręcili...
Wpadl mi ostatnio na serwisie ktorego nazwy nie mozna wymawiac 4 odc. miniserial Ochotniki za karawanami w wolnym tlumaczeniu Lowcy karawan. O czym mowi sam tytul chodzi o zasadzki na karawany i zdobycie upragnionego stingera. ciekawa fabula, historycznie na poziomie nawet maja niby mabuty i gorki. Mnie sie naprawde podobal. Jeden z lepszych filmow w temacie.
Autor cytatu: robaki
"Tuman (Mgła)"
Pluton żołnierzy armii rosyjskiej z 2010 r. zostaje przeniesiony w czasie do 1941 r. Tam wchodzi w bitwie z wojskami niemieckimi.
Autor cytatu: robakiWpadl mi ostatnio na serwisie ktorego nazwy nie mozna wymawiac 4 odc. miniserial Ochotniki za karawanami w wolnym tlumaczeniu Lowcy karawan. O czym mowi sam tytul chodzi o zasadzki na karawany i zdobycie upragnionego stingera. ciekawa fabula, historycznie na poziomie nawet maja niby mabuty i gorki. Mnie sie naprawde podobal. Jeden z lepszych filmow w temacie.
A więcej info, skąd, gdzie i jak? (chodzi o film, nie o fabułę)
Wystarczy wpisać "hunter for caravans" i wyskoczą pliki wiadomego typu. Można je na przykład kolekcjonować ;D
Ja posiadam w kolekcji wersję taką ponad 2GB.
Naprawdę polecam.
Widziałem i Tuman i Jesteśmy z przyszłości 2, ale jedynka Jesteśmy z Przyszłości jest wg mnie najlepsza.
Dwójka to już trochę zabili go i uciekł, no i kijowo, że producenci zdecydowali się na taki zabieg, że aktorzy
grają inne postacji w jedynce i dwójce. Trochę kiepski pomysł, chyba tylko po to aby męża Yekateriny Klimovej grał w drugiej części jej
prawdziwy mąż, a nie przystojniak z jedynki :)
"Twierdza Brzeska" Bretskaya Krepost'
Film nakręcony z ogromnym rozmachem. Osobiście dawno nie widziałem scen batalistycznych na takim poziomie i to nie tylko w rosyjskim kinie. Samoloty, czołgi, bombardowania, rozwalające się budynki, krajobraz całej twierdzi itp. Do tego niezła walka piechoty wręcz (kręcone modną od matrixa techniką przyspieszania i zwalniania obrazu).
Krótko mówiąc - na 2.15h ok 1,5h to ciągła jatka.
Do osób które widziały lub będą widzieć film mam pytanie. W jednej z ostatnich scen komisarz Fomin (postać historyczna) wychodzi do niewoli wraz z innymi. Zauważyłem że nie ma w ogóle na patkach żadnych stopni ani korpusówek, a wcześniej wszyscy mieli.
Na nawoływania Niemców - żołnierze prosto, komisarze i Żydzi tutaj - zawraca i mówi - ja jestem i komisarzem i Żydem (co w polskiej wersji jest przetłumaczone - ja jestem prawdziwym komunistą :) Zostaje oczywiście rozstrzelany.
Ciekawi mnie czy to celowy zabieg, czy reżyser przemycił przed cenzurą taki drobny szczegół, który opisywany jest powszechnie,
że w '41 oficerowie zrywali dystynkcje wyrzucali papiery i oddawali się do niewoli jako zwykli żołnierze lub uciekali aby nie zostać za mundur wydani w ręce niemców przez miejscową ludność i innych żołnierzy?
Może nie fabularne, ale dla fanów języka Rosyjskiego i ciekawych dylematów w sam raz.
Odrobinę Rosyjskiej kontrkultury nikomu nie zaszkodzi. ;) http://www.youtube.com/watch?v=8UopNNs9Vtg
Dla osób które nie widziały trailera "Avgust Osmogo" nie jest bynajmniej rosyjską odpowiedzią na gruziński "5 Days of War".
Bajka, dla mnie nieco niesmaczna.
Wszyscy źli są jak "obcy" - ukryci za ciemnymi goglami, wybijani jak w grze komputerowej. Pokazuje się bez problemu ludzkie cierpienie, którego przyczyną są maszyny i transformersi.
Oczywiście przenośnia, oczami dziecka etc. ale to nie jest film dla dzieci, a dla dorosłych żenada.
Więc dwa zasadnicze pytania (mam nadzieję że w temacie ;) )
Po pierwsze zna ktoś tytuł filmu, u mnie z cyryliką i ogólnie rosysjkim słabo więc będę wdzięczny za pomoc.
Drugie pytanie, jakich mundurów używają?
Trzecie i ostatnie ;) Wiecie jaki to może być okres? Afganistan czy coś później?
Pozdrawiam!