Autor cytatu: ZibiD
Szukam zawieszki do bagnetu (wicie - to takie ustrojstwo z uszkiem do pasa, obejmą na rękojeść i zaczepem na pochwę) :)
jeśli ruskie to ciężko znaleźć (parciane mają bułgarzy i niemieckie czasem) a jeśli chcesz polskie zapytaj na allegro lord abbadon czy coś takiego kiedyś sprzedawał chyba po piątce...
Polska jest z grubszej skóry i zazwyczaj jasne odcienie skóry, ruskie maja ciemny brąz/czasem czarne cieńsza skóra. Pasek na rękojeści w polskich skórzany - ruskie parciane. Czyli niewielka różnica. Ale...
do postu poniżej- racja właśnie sobie pooglądałem obydwa dokładnie ;)
Różnic jest więcej.
Polska ma okucie z blaszki w kształcie krzyża z uszkami w blasze + 4 małe nity, ruska ma blachę podłużną zakończoną ruchomym uchem półokrągłym, blacha łączy ucho skórzane (do pasa) z rozpinanym paskiem obejmującym rękojęść bagnetu + 2 większe nity.
(Polską zamówiłem - będę przerabiał).
Kolor skóry akurat nie jest problemem - można zdobyć farbę do barwienia uprzęży końskich (które są ze skóry). Gdzie takową zdobyć - nie mam pojęcia, ja swoją dostałem od ojca, by tym rysować ścieżki na płytkach drukowanych. :D
Miałem taką żabkę w bagnecie z Tuły, Bagnet zgodny - pasowały numery, na rękojeści nie było znaku Tuły i miał właśnie taka żabkę. Wewnątrz żabki (na nielicowanej skórze) była pieczątka odbioru ale nie pamiętam jaka. OTK? nie wiem.