Siema
Szukam pegazki do gier ASG Stalker i postapo. Są 3 warunki:
-wschodni klimat, najlepiej Rosja i Ukraina,
- znośna ergonomia, zniose wiele ale bez przegięć
-szybka balistyczna, bądź możliwość wstawienia w miejsce soczewek balistyki pokroju plastików od ESS Land, Bolle X-ileś itp
Macie jakieś sugestie? Dzięki za okazaną pomoc!
Pozdrawiam!
Hmmmm..... jak do stalkera to słoń i inne maski z tego czasu według mnie pasują. Kiedyś był poradnik jak to przerobić, nie wiem czy w tej pierwszej "małpie"? da się zdemontować szybki/okulary. Jeśli się da to demontujesz, kupujesz szybke/pleksie albo okulary z OBIasa i wycinasz kształt identyczny z tą szybką od maski. Montujesz i ochrona oczu gotowa. Co do pochłaniacza to wypruwasz wkłady azbestowe i inne, czyścisz i montujesz wiatraczek (na przykład od komputera) aby Ci wentylowało.
Jeśli chodzi o latanie w masce gazowej na ASG to nie polecam( upocisz się, twarz boli, 0 wygody) . Testowałem szybki te oryginalne i nie chronią więc aby CI na myśl nie przyszło latać w stockowych :D
Można alternatywnie i zmajstrować coś we własnym zakresie.
Sam na własne potrzeby zrobiłem cudo z półmaski 3M:
- klimatu wschodniego zero, ale mam dwie trąby :)
- ergonomia świetna, po odczepieniu trąb i owinięciu w bandanę (co by nie raziła aż tak w oczy) używam w ciasnych pomieszczeniach,
- szybki balistycznej brak - używam zwykłych gogli/okularów.
Cóż, szczerze to liczyłem na jakieś nowsze maski, pokroju PMK.
Patrząc na ilość zbędnego cackania sie z wyrobami starego typu, które są jakie są coraz bardziej przekonuje mnie rozwiązanie półmaski plus gogli. Jestem okularnikiem niestety więc kondom z okularem ciasno przylegający do twarzy pokroju polskiego "słonia" ( miałem za zakładanie tego na czas 5 z PO :D) u mnie odpada na dłuższą mete.
Dziwnym trafem, z rana zanim jakubs wrzucil ten temat szukalem sobie wlasnie masek na zloty pokroju metro i stalker. Trafilem na Millenium na jakims hamerykanskim sklepie. 200usd? No ja podziekuje... Chyba ze to inny model...
Dzięki Arafat!
Propos masek pełnych, rozpatruje jeszcze Avon S10, mimo że to od wschodu daleko. Naprawde tak wielkie państwo jak Rosja nie ma soczewek balistycznych do masek?
Ja bym jednak się trzymał tych MSA ;)
S10 mimo wszystko to nie jest najtrafniejszy wybór, a dokupienie nakładek balistycznych jest... problematyczne i drogie :) Co innego gdybyś myślał o FM12/SF10, ale to są duże, duże koszta :)
Ja kupiłem to miała nakładkę w komplecie. Zależy jaka oferta się trafi :)
Najbardziej klimatyczny gadżet to mikrofonogłośnik, ale jest kosmicznie drogi :)
p.s.
Ja miałem MSA Advantage (różnią się gwintem, Millenium na typowy, 40mm - Advantage ma MSAowski)
Kupilem jako calosc,ale firmy nie ma...
Bluza to anorak,niestety z napami zamiast guzikow,ktore brzecza niemilosiernie..
Ale sprawdza sie w lesie bez dwoch zdan
MSA mam i strzelalem z metra z 560fps i dala rade..
Opisywany mikrofonoglosnik autentycznie daje wrazenie glosu Vadera.nie jest az tak drogi Arafat,zdobylem za 160 zeta