Rosyjskie/radzieckie źródła podają, że do wszystkich typów tłumików serii PBS (УС)
należy używać amunicji poddźwiękowej (УС) czy to 7,62 czy 5,45.
Lot pocisku "cichej" amunicji 5,45 okazał się w użyciu z długim AK74 z nałożonym tłumikiem zbyt mało stabilny
i dlatego ich nie używano, zresztą amunicja "cicha" 5,45 to rarytas.
Z oficjalnych tłumików współczesnych już omawiane:
Podobno tłumik PBS-3 (ПБС-3) był dedykowany zarówno do AK-74(S) jak i AKSU-74,
przy czym po niezadowalających efektach użycia wyciszonej amunicji 5,45 w długim AK-74
program skupił się wyłącznie na tłumikach dla AKSU.
Wygląd PBS-3 - jak PBS-1 tylko chudszy, ze zgrubieniem przy części nakręcaniej, no i dla odróżnienia od PBS-1
nie na całej powierzchni wybita jest kratka:
Co do strony Krashevskiego to żołnierz na fotce jaką Kazik podgrzał atmosferę :) ma tłumik ze zgrubieniem,
ale nie takim jak w PBS-3. Za to w dziale "oruże i ekwipowka" jest pokazany poniżej customowy AK z jeszcze innym tłumikiem
który nie posiada zgrubień ani "kapsli" na obu stronach walca jak to jest w TGP - po prostu rurka z wybitym bliżej lufy wąskim pasem "kratki".
Nie jest to więc żadna ze znanych mi wersji ukraińskich komercyjnych tłumików z: http://www.silencer.com.ua/Products_all.html
Cóż to za cudo nie wiem - jakaś airsoftowa robota ?
To czarnobiałe zdjęcie - to raczej nie airsoftowa para. Przewijali się swojego czasu w katalogu SPOSN'u.
Co do owego "niewiadomego" tłumika - nie musi to być w ogóle rosyjskiej (w tym byłych replublik) produkcji - od jakiegoś czasu przewija się przecież zachodni sprzęt :)
Kazik po zbadaniu tego tłumika od kolesia na czarno białym zdjęciu pasuje mi na coś co ruscy nazywają: TPC-W (nie jest to TGP-W)
Przejście między zgrubieniem nakrętki a własciwą "rurą" tłumika ma ostry kant (nie jest łągodne jak np w PBS-1)
i środkowa część na obu zdjęciach jest odrapana - pewnie tam gdzie pomalowana jest "kratka".
Dla porównania fotki, wg mnie się zgadza:
No i znane zdjęcie miłościwie panującego z tym wyrobem :
Ostatnie zdjęcie przedstawia "AK-9", czyli jedną z nowszych wersji AK na 9x39. Szukając o TCP-W informacji trafiłeś może na jakieś wspomnienie na temat tego czy jest on w wielu wersjach (np. dla 9mm jak i 5,45) ? Bo biorąc sprawę zdroworozsądkowo, to powinna być raczej oddzielna wersja tłumika dla obu tych kalibrów.
Niestety nie, wszystkie fotki pochodzą z forum "bratiszek" gdzie gościu wrzucił je do jednego worka.
Co ciekawe tłumik nakręcony na broń 5,45mm i 9mm nie różni się wizualnie.
Może są różnice w wymiarach jednak za mało jest zdjęć aby to zbadać.
Podobnie plakaty Izmasza o TGP-W przedstawiają go wymiennie z TGP-B jednak podają wymiary gdzie te tłumiki się
różnią. A wizualnie konstrukcja też jest identyczna. Zależy na co jest nakręcony to wtedy wiadomo.
Panowie takie jedno może głupie pytanie ale czy do AKS 74N i M pasował by tłumik PBS-4 ? i czy są jakieś zdjęcia na ten temat żeby jakiś żołnierz miał go dokręconego do tego tego typu broni?
Patrz mój post, na poprzedniej stronie. Niestety nadal nie wiem, czy karabin był używany w takiej konfiguracji, czy to tylko do zdjęcia było pozakładane.
przeszperałem prawie cały internet w poszukiwaniu takich zdjęć i niema nic poza tym jednym które wrzucił tutaj kolega :) ale skoro jest to tłumik na 5,45 to chyba nie powinno być problemu z użyciem go na AKS 74N / M. Nie wydaje mi się by długość lufy tutaj miała jakiś wpływ
z tego co mi wiadomo niema innej wersji AK-9 (kaliber) są oczywiście jedynie podobne subkarabinki (AK 105,AK 104,AK 102) http://world.guns.ru/assault/as103-e.htm
Wojnek na zdjęciu którym załączyłeś jest AKM z PBS-1.
Potfur ale ja mówiłem o amunicji 5.45 do AKS-74 i odniesieniu do tłumika. Długość lufy ma znaczenie przy wyborze tłumika. Dlatego tłumik do wersji U może nie działać poprawnie na wersji długiej.
Amunicja 9x39 (wg mnie) jednak inaczej się zachowuje podczas lotu niż poddźwiękowe 5,45. Podstawową różnicą jaka pomiędzy nimi jest to waga (pocisk 5.45x39 7U1 waży 5.2 grama, a SP-5 i SP-6 odpowiedni 16,8g i 16g). Dodatkowo jest też delikatna różnica w prędkości (7U1 = ok. 300m/s, SP-5 i SP-6 = 280m/s). Dlatego uważam, że jest tutaj za dużo różnic by bronie korzystające z tych rodzajów amunicji porównywać pod względem balistyki na tle długości luf.
Przy tych parametrach wydaje mi się, że 9x39 będzie należeć do bardzo celnych - dzięki dużej wadze pomimo długiego lotu nie powinna być podatna np. na wiatr. Co prawda wg tej logiki 7N22 (3,68g) powinno mieć kiepską celność, ale w przeciwieństwie do 7U1 ma bardzo wysoką prędkość (prawie trzy razy większą, bo około 890m/s).
a na tym zdjęciu co teraz dałem post wyżej wygląda jakby na AKS 74M był dokręcony PBS-1 chyba,ze to AK 103
Który z nich masz na myśli? Bo dużo ich, a na pierwszy i drugi rzut oka wszystkie karabinki z PBSami równie dobrze mogą być AKMami.
Na fotce chłopaków przy transporterze wydają mi się oni zbyt czyści (w tym buty) przy brudnych kołach i gąsienicach transportera. Nakolanniki na których nieraz przyklękają oraz rękawiczki też są czyste....
Sugerujesz, że zdjęcie nie jest autentyczne? Tzn. nie przedstawia prawdziwych żołnierzy?
To raczej wątpliwe biorąc pod uwagę fakt, że zdjęcie jest oznaczone znakiem wodnym jakiejś agencji informacyjnej :)
To zdjęcie pochodzi z wojny w Osetii Południowej. Był taki film na którym zepsuł się BTR-80 i wydaje Mi się, że to właśnie z tego filmu to zdjęcie. Film był kiedyś na militaryphotos.
MW-750. Masz racje. Nie widze jakoś "zmęczenia materialu". Za bardzo dopasowano wszystko. po za tym, zwróćcie uwagę na sam wagon. Stoi na szynach i dam glowę na poligonie. Przeciez to nie transporter MW-750, to gołym okiem widać. takie są na kazdym ruskim poligonie. Dalej nakolaniki. A ich postawa? To widać że sie lansują. To są zwykli strajkbolisci jak w Rosji mówia.
Mam wrażenie, że MW pisze o zdjęciu które wrzucił Robaki, robione przez Kraszewskiego (tak wnioskuję, bo na tym, gdzie są goście w maskałatach w brzozie, nikt nie ma nakolanników).
Zdjęcie jest oczywiście pozowane (i jest częścią większej sesji fotograficznej), ale nie są to strajkboliści (vel airsoftowcy, czy też jacyś rekonstruktorzy). Z tego co pamiętam (aczkolwiek mogę się mylić), to są członkowie jakiejś ukraińskiej jednostki specjalnej - a sam Kraszewski jest dosyć znanym fotografem, nawet jego zdjęcia co jakiś czas pojawiają się np. w Bratiszce.
edycja:
I mała ciekawostka z Kazachstanu - osłabiacz podrzutu ("kompensator") o którym wiem jedynie tyle, że nazywa się DTK:
PS. Ze zdjęć można wywnioskować, że jest to raczej produkcja cywilna ;)
ale nie są to strajkboliści (vel airsoftowcy, czy też jacyś rekonstruktorzy). Z tego co pamiętam (aczkolwiek mogę się mylić), to są członkowie jakiejś ukraińskiej jednostki specjalnej
Nie zaprzeczam. Ale napewno nie jak pisze @red-ivan z osetii Południowej. sorry za małego offtopa
Owszem wszystko czysto i pięknie, ale chyba większośc przezentowanych na stronie Kraszevskiego zdjęć to sesje.
Sam się przeznaje do znajmości i sesji z różnymi oddziałami specjalnymi.
Podejrzewam, że to fotki na materiałów dla mediów, sponsorów itp.
Róznorodność broni i gadżetów jak dla mnie przemawia, że są to prawdziwi żołnierze.
Tak dla przykładu - zwróccie uwagę, że w publikacjach historycznych są fotki z pola walki, brudu, syfu i zmęczenia.
W publikacjach jak na przykład album o naszym Gromie GROMowcy też są czyści i ładni i wyglądają jakby mieli wszystko nowe.
BTW - jeśli mnie oczy nie mylą, kapelusik z obrzezanym rondem (lans rodem z Borneo i Vietnamu) jest w VSR.
Też taki chcę!!!
Na Bratiszce był wątek o DTK
(ДТК - дульный тормоз-компенсатор) jest to ogólnie skrót rosyjski na to co my nazywamy hamulcem wylotowym
czy też osłabiaczem podrzutu (choć to nie do końca to samo), a niekoniecznie nazwa modelu.
Dla ciekawostki komercyjne DTK robione przez Izmasz do kałacha: http://www.dmazay.ru/index.php?productID=5056
Na tej samej stronie też DTK do Saigi.
Autor cytatu: wojnekMyślę ,że to kolanko gazowe jest takie jak w AK 74 w AKM'ie było by bardziej skośne i myślę ,że było by to bardziej widać KLMKsupressedAKsruai84qsxv6sdf.jpg
Autor cytatu: robakiNa Bratiszce był wątek o DTK
(ДТК - дульный тормоз-компенсатор) jest to ogólnie skrót rosyjski na to co my nazywamy hamulcem wylotowym
czy też osłabiaczem podrzutu (choć to nie do końca to samo), a niekoniecznie nazwa modelu.
O tym Kazachskim, czy ogólnie o nich?
I dzięki za naprostowanie kwestii nazewnictwa :)