Niedawno trafiłem na zapowiedz stroju "Diwersant 2" produkcji ATAKA. Jest to (jak dla mnie) ciekawe i twórcze rozwinięcie tematu maskałatów, gdzie od paru (nastu?) lat (czyli od czasów pierwszej wersji dwustronnego Partizana) nie wydaje mi się, żeby powstało coś naprawdę się wyróżniającego.
Fajne wg mnie w tym stroju jest:
- kieszeń kangurka z wszytymi gumkami,
- dużo sznurków na maskowanie (jestem za leniwy, żeby z nich skorzystać, ale jednak dla osób gotowych poświęcić na to parę minut będzie to bardzo dobra baza, do wpięcia zieleniny)
- fajna duża kieszeń pod kangurką
- bardzo elastyczna rozmiarówka
Do jedynej największej wady stroju zaliczyłbym, że ze strony producenta wynika, że szyją go tylko w ATACSie AU i w Mutlicamie. Wg mnie są o wiele ciekawsze kamuflaże (może niekoniecznie do terenów suchych, ale do zielonych na pewno).
Nie widziałem tego na żywo ale z relacji znajomego wynika, że strojów z podobnie naszytą siatką używają navy sealsi. Sznurki to podobno elastyczna guma tworząca siatkowe kieszenie min na ramionach, pozwalające szybko się dostosować do otoczenia poprzez wepchnięcie do nich farszu.
Nie no sprzet z tacticala to takie mercedesy jesli chodzi o bazy do gili. Tutaj mamy klasyczne ruskei zaporzyczenie z drobnymi korektami :) chetnie bym tego diversanta w atacsie fg zakupil ale nei widze na stronie takiej opcji.