Według mnie optyka tylko szpeci AK ;)
Do tego rzucając moim 'kochanym' AKS'em w błoto nie zniósł bym jakby się kolimator za pół tysiaka po prostu się rozpadł :/
ja go nie "capnalaem" - bylem na wakacjach na krecie :) wiedza potfur i yakarov
ew moge pokazac bilet lotniczy :P EDIT: - teraz patrze ze to wersja 1PN58-2 - produkowana do teraz, wlasnie wrocilem jak sie otrzasne to wrzuce linki gdzie mozna toto kupic z dostawa do polski
Na krecie? .. no tego to nie wiedziałem, ale że na wakacjach był - potwierdzam.
... swoją drogą - jak byłem mały, to byłem święcie przekonany że na krecie mieszkają krety i kretyni.
oto i obiecany link, z tym ze ceny w rublach nie maja sie ni jak do cen z wysylka do nas :(
a wywiezienie tego bez licencji eksportowej jest prawie ze nie możliwe
cena z dnia 2007-12-19: 1300 usd with delivery "DHL"
rosjanie w latach 90-ych wprowadzili dziwny sposob oznaczania noktowizorów, po nazwie modelu dodana jest cyfra np "-1" która winna oznaczac typ broni do jakiej jest on dostosowany i tak na przykładzie 1PN93:
nie ze bym byl upierdliwy ale wiekszosc tych kolimatorow to cuda z bialorusi
w 2005 rosianie produkowali co następuje:
Collimating sight VK-10-T (1P66)
Collimating sight Nit'-A
Versatile sight collimator 1P61 (UV-1)
Collimating sight Puma-1
Collimating sight Taiga-2U
a bialorus:
Night collimating sights PKN-013M (Kojyot) and PKN-03M-01 (Republic of Belarus)
Collimating sight PK-A (Republic of Belarus)
Versatile collimating sight PK-01 (Republic of Belarus)
Collimating sight PKS-07 (Republic of Belarus)
Collimating sight PK-06 (PKU-K1) (Republic of Belarus)
Stereoscopic collimating sights PSK-8 and PSK-20 (Republic of Belarus)
Boresighting collimator KKhP (Republic of Belarus)
Boresighting collimator KKhP-P (Republic of Belarus)
dane pochodza z "Entsiklopedija Oruzhie i tekhnologii Rossii. XXI vek. Tom 11 - Optiko-elektronnye sistemy i lazernaja tekhnika"
Jeszcze jedno zdjęcie tego samego gościa
i jednak to jest 1P29. Snail NIT-A jednak nie ma tej blachy właśnie. Z tyłu koleś na Peczengu też ma tą optykę.
Zwraca uwagę także GP-30.
I jeszcze na PKM.
I najwięcej 1P29 na jednym zdjęciu w historii WDW. Razwiedczyki desantu na ćwiczeniach.
Flora w różnych wersjach kolorystycznych? Raczej użytkowanie. Gołym okiem widać zniszczenie materiału, a inne to pewnie inne fabryki i partie produkcyjne. I znowu walczę z wersjami kamuflażu.
I PKS-07
Ale szczerze mówiąc nie jestem pewien czy to Aimpont - pamiętam jedynie, że tak stwierdzi KrazniSaperski na Red-Alliance i nikt nie oponował.
To PK-01 VA
PS. Jak coś jeszcze znajdę to wrzucę.
Edycja:
Znalazłem już tylko jakieś PSO:
Ale nie mam pojęcia gdzie i kiedy zostało to foto zrobione.