Bari co do twojego PSO, bo teraz to zauważyłem.
Jest to NPZ z Nowosibirska.
Jednakże jest to produkcja z zakładów Techpribor z Leningradu/Sankt Petersburga, która przez pewien okres czasu była i możliwe, że dalej jest podwykonawcą dla NPZ. Stąd takie logo litera A w trójkącie od zakładów Astra będących oddziałem Techpriboru dawno temu, odmienne dla NPZ.
Oj. Dzięki wielkie. :)
Takie moje domysły, ale czy na tym ostatnim zdjęciu, to nie są przypadkiem Czeczeńcy? Między głowicą pocisku a tym PSO widać czeczeńską flagę. Opaski zielone - w czeczeńskim kolorze narodowym.
Bari jeszcze jedna sprawa. Wymieniałeś montaż w tym PSO z oryginalnego swd do ak ? Jak tak to ,był tam od wewnętrznej strony numer ( na starym montażu swd) ?
Co prawda pytanie nie jest skierowane do mnie, ale także posiadam PSO-1 radzieckiej produkcji. Posiada na wewnętrznej stronie montażu numer seryjny broni do której został przypisany.
Opis poszczególnych modeli kolimatora OKP (którego zdjęcia wrzucał Edi na poprzedniej stronie tematu): http://shturm.free.fr/?p=327
Z podziałem na daty produkcji (tekst po francusku, ale tak czy inaczej coś tam się da zrozumieć ;-) ).
Autor cytatu: yakarovkazik możesz dać to zdjęcie z Biesłanu z aimpointem?
Autor cytatu: kazikJasne:
Ale szczerze mówiąc nie jestem pewien czy to Aimpont - pamiętam jedynie, że tak stwierdzi KrazniSaperski na Red-Alliance i nikt nie oponował.
Autor cytatu: EdiPoniżej trochę dokładniejsze zdjęcia tego Aimpointa z Biesłanu (co ciekawe na karabinku zamontowane są także "trytowe źródła światła"):
A tu jest drugi egzemplarz:
To jednak nie jest Aimpoint :), tylko PK-01VA (ПК-01ВА):
belomo.by/uploads/photo/Pricely/PK_01BA.jpg
belomo.by/catalog/optical-and-optoelectronic-products/priceli_kollimatornie_dlya_strelkovogo_orujiya/pk-01va
Czyli wychodzi na to, że Alfa/Wympieł nie używał(a) żadnych Aimpointów w Biesłanie.
To samo tyczy się też tego celownika:
Autor cytatu: kazik
Aimpoint na AK-104 lub AK-105.
Autor cytatu: EdiCo to za optyka? (to nie jest PK-A)
Niestety pobawie się trochę w nekromantę. Szukam miejsca w którym dałoby się kupić 1P29 i trafiłem na ten wątek. Wspominano tu o optik-shop.ru i tam 1P29 jest i nawet w jeszcze znośnej cenie. Czy ktoś robił tam już zakupy i udało mu się coś skutecznie ściągnąć do Polski?