Witam
Przeglądając forum natknąłem się na Ak-acza Чебурашка i się zakochałem
I teraz pytanie do szanownych rus.mil-ów :
Ile by kosztowała taka modernizacja (orientacyjnie) ?
Jak trudna by ona była (chodzi o dostępność części ewentualnie ich dorobienie) ?
A i Czy nie porywam się z motyką na słońce ?
Mój kałach to Ak-74 E&L Ze stałą drewnianą kolbą
Podejrzewam też że ta kolba będzie też problemem
Dziękuję z góry za każdą pomocną odpowiedź
Pozdrawiam Crystek
Za taką modernizację zabulisz kilka razy tyle ile była warta Twoja replika.
Części możesz kupić u producenta lub ich repliki gdzieś w Chinach (nie polecamy), a magazynki na forum lub allegro.
Kolba zenita nie będzie pasowała do mocowania kolb stałych, pasuje tylko do aks'ów.
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc ten wskrzeszę.
Orientuje się ktoś kiedy części Zenita zaczęły się pojawiać na AK u rosyjskich "specjalsów"? (Nie chciałem pisać "specnazu" ;) ).
Firma istnieje od 1994r. (strona www od 2002r.), jednak nie przypominam sobie bym zdjęcia ich akcesoriów widział wcześniej niż dopiero parę lat temu. Najstarsze zdjęcie jakie znalazłem u Kardena zawierającego akcesoria do AK prod. Zenita było wykonane (lub opublikowane) w październiku 2011r. Natomiast zdjęcie z latarkami i obejmami RIS na Wale i 9a-91 umieścił już w połowie 2010r. Ktoś ma jakieś wcześniejsze daty, czy można je uznać za w miare dokładne?
Oczywiście można by się zapytać po co mi to - nie wiem w sumie, z ciekawości szukam ;)
Co do pierwszego zdjęcia, to musiał to też tam jakoś zamontować, a nie znam innego rosyjskiego producenta tych montaży poza Zenitem :) No i dzięki przede wszystkim.
Ceny faktycznie zabawnie wysokie. Ale dla jasności dodam, że moim zdaniem nie ma sensu porównywać z cenami ze strony zenitco. Chyba, że ktoś ma znajomego w Moskwie, który mu to wyśle*. Jednak jest jeszcze russian-thunder.com i tutaj też dalej nie jest zbyt korzystnie dla TWI. Kopia chwytu RK-0 jest droższa o $20, a kopia B-10M tańsza o całe $12... I nawet w takim przypadku różnica w cenie jest na tyle niewielka, że moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić oryginał.
* - porównanie do SSO i sytuacji z ich cenami na stronie, aż się ciśnie na usta