Witam
Dysponuje oryginałem hełmu Maska K6-3 i zastanawiam się nad wykonywaniem jego kopii. Tzn. Skorupa z włókna szklanego dowolnej grubości (mam dostęp i do plotera aby zrobić kopyto i znajomego specjalistę od wykonywania elementów z włókna szklanego) , osłona przednia z blachy stalowej, Nad technologią uzyskania szyby poliwęglanowej jeszcze pracuje ale tez jest to do wykonania. Czy w ogóle byłby ktoś na tym forum zainteresowany taką repliką? I czy zna ktoś kogoś kto mógłby ze wzoru którym dysponuje wykonać fasunek do tego hełmu?
Sołtys kolega miał na myśli że posiada obydwa hełmy, wracając do tematu jako że replik K6-3 jest już trochę na rynku na twoim miejscu poszedłbym w kierunku Maski. Jako że sam posiadam Maske 1sh chętnie zobaczył bym jej replikę, co do fasunku na twoim miejscu popytał bym jakiś krawców.
Dokładnie tak jak pisze kolega Tagan. Posiadam oba te hełmy tylko w przypadku maski jest to kopia robiona przez płatnerza za czasów kiedy jeszcze nie dało się ich nigdzie dostać. K6-3 jest oryginalny tylko muszę w nim szybę naprawić bo trafiła mi się wersja nie do końca dobrze sklejona.
Jest dużo K6-3? A gdzie np. można kupić takie repliki. Zorientowałbym się przynajmniej w cenie tego typu replik i mógłbym sprawdzić biznesplan :D.
Z tego co pamiętam stronę nistali sprzed kilku lat to chyba na bazie czaszy K6 były jeszcze jakieś wersje z osłonami z pełnego poliwęglanu.
Może replikę czegoś takiego warto by było zrobić
Dokładnie jak pisze kolega Чебурашка . Dobrze by było wiedzieć przed przystąpieniem do produkcji co kto uważa za rozsądną cenę.
Jestem już po konsultacjach technologicznych i są 2 opcje:
Może być replika najprostsza - po prostu z włókna szklanego ważąca ok 1/3 oryginalnej wagi, z szybą gr. 15mm (oryginał ma klejoną z 2 szyb 20mm)
Lub może być replika ważąca tyle samo co oryginał, wyłożona od środka tak samo jak oryginał włóknami aramidowymi, z szybą 20mm z 15 i 5 mm lexanu. Oczywiście opcja druga jest droższa w wykonaniu ale i bardziej można ją nazwać repliką niż imitacją tak jak w pierwszym przypadku.
I tak wszystko odbija się o cenę. Czy pamięta ktoś ile kosztowały te repliki ze wschodu których już dostać nie można? Lub ile kosztują jakieś repliki które da się dostać a nie mogę ich znaleźć? I jak blisko im do oryginału?
Tak. Przed chwilą znalazłem tą replike - skorupa 2-3mm a reszta gąbka :/ do tego szyba z 2mm poliwęglanu. Nawet do warunków ASG bym się obawiał tego założyć, szczególnie przy tej powierzchni szyby i przy dzisiejszych mocach karabinów.
Z tego co przed chwilą patrzyłem to wszystkie repliki które się pojawiały to były wydmuszki od jajka z szybką z cienkiego poliwęglanu bo nikomu nie chciało się giąć czegoś grubszego bo do tego potrzeba już maszyn.
Ja prawdopodobnie będę w stanie zaoferować hełm który będzie grubości oryginału oraz miał szybę co najmniej 15mm (zależy od prób gięcia).
Prosiłbym o informacje co kto uważa za 'rozsądną cenę" za hełm który wymiarowo, wagowo i materiałowo (wyjątkiem skorupa bo ciężko o maszyny do głębokich tłoczeń, ale włókno aramidowe może się pojawić) odpowiada oryginałowi. Będę przynajmniej wiedział czy jest sens ruszać z tematem czy lepiej sobie odpuścić i zrobić tylko kilka sztuk na ebaya.
Wzorować się będę na hełmie którego zdjęcia już pojawiły się kiedyś na forum ( czarny ze zniekształceniem na szybie - błąd klejenia)
Ale vulcana i altyna nie mam na wzór więc ciężko o zachowanie oryginalności. A w końcu replika powinna być jak najbliżej oryginału.
Jeśli dorwę gdzieś oryginał altyna lub ktoś by takiego użyczył do pomiarów to nie ma problemu.
Chyba żartujesz na Red Alliance repliki stoją 250$+ na Frontowcu swego czasu repliki K6-3 były za 1200 zł a ty byś chciał za 250 zł czyli prawie za darmo. Dla mnie do 800 zł to była by rozsądna cena a z drugiej strony jak Huski wspomniał wszystko zależy od jakości repliki osobiście wolał bym zapłacić więcej za lepszą jakość.
I tu właśnie jest kluczowe pytanie - czy użytkownicy wolą imitacje czy repliki. Czy coś co będzie z daleka wyglądać a z bliska będzie marną imitacją czy replikę która nawet z bliska będzie ciężka do odróżnienia.
Ze tego co się wstępnie orientowałem to wersji full wypas repliki podejrzewam że za mniej niż 1000-1200 nie da się zrobić robiąc dużo rzeczy po znajomości. Za imitacje takie jak są dostępne na rynku podejrzewam że da się zejść i poniżej 800,wszystko zależy od tego ile ktoś chce na tym biznesie zarobić oraz od skali produkcji.
Co do jakości to ja osobiście wolę mieć te 20mm poliwęglanu w przesłonie niż 2mm, i tytanowo kewlarowy czerep niż 2-3mm wydmuszkę od jajka na głowie - zupełnie inne wrażenie z użytkowania.
Gdy ktoś chce mieć wydmuszkę to przecież zawsze można kupić hełm wojska polskiego ważący 300g :D
Tagan - a ty byś był zainteresowany repliką full wypas?
Wstępnie mogę zbierać chętnych, najlepiej z dopiskiem czy ktoś woli wyższą jakość = wyższa cena , czy niższa cena = niższa jakość.
Wulkan od IRT kosztowal 115 euro. A w tym byly 3 czesci robione na CNC, skorupa, więźba, RIS, dosc skomplikowany pokrowiec z Cordury. Cena okazyjna, tyle źe przesylka wynosiła aż 65 euro.
Jeśli autor tematu zmieści się z ceną w takim przedziale (ponizej 500zł), chętni będą. Na pewno na RA ;)
Autor cytatu: kazikCzeburaszka zapewne mówił o tym jak "świadomość zbiorowa" będzie rozumieć rozsądną cenę.
W rzeczy samej.
Autor cytatu: Huski
Co do jakości to ja osobiście wolę mieć te 20mm poliwęglanu w przesłonie niż 2mm, i tytanowo kewlarowy czerep niż 2-3mm wydmuszkę od jajka na głowie - zupełnie inne wrażenie z użytkowania.
No największ zaleta "imitacji" to właśnie niewielka waga. Zmęczenie przychodzi poźniej a nawet wcale,
To szczerze mówiąc nic specjalnego jak na 500+ zł. Szczególnie że ten montaż NVG i przułbicy to nic trudnego. I jeśli mam być szczery to nie wygląda to na CNC chyba że ktoś się mało starał bo na zdjęciach które są w linku wygląda to na zbliżeniach szkaradnie.
Nie ma wizjera bo wbrew pozorom to jeden z najtrudniejszych elementów w wykonaniu. Skorupa i frezowania są mniej problematyczne niż gięcie na gorąco poliwęglanu.
A byłbyś zainteresowany wizjerem? :>
Delin, nie dostałeś po znajomości, tylko po prostu od dexa bezpośrednio :) Ten gość z Niemiec nalicza sobie swoją marżę i tam zawsze jest drożej. Ale przesyłka mniej niż z Indonezji.
K6-3 bym brał minimum jeden, z szybą w 100% pewną do 600-800 FPS minimum. I waga tak minimum 1/2 oryginału. Jakby produkcja/zapisy ruszyły, to wal do mnie na tomaszlesniakMAUPAonet.pl z ceną.
Temat nie umarł. Już prawie wszystko jest dograne. W weekend sprawdzam ostatnie rzeczy i w poniedziałek najpewniej rozpocznie się coś na styl zapisów na hełmy.
Będą najpewniej 3 wersje hełmu więc może każdy kto będzie chciał znajdzie coś dla Siebie.
Na jakim jeszcze polskim forum należałoby rozpropagować? Bo od pewnego czasu nie jestem już w temacie które fora jeszcze żyją a które nie. A za granicę chwilowo nie planuje wysyłać.
Z uwagi na specyfikę produkcji wstępne zapisy nie będą poprzedzone prezentacja tylko opisem możliwych wersji produktu.
Ponieważ hełmy będą robione partiami z uwagi na obniżenie kosztów produkcji.
Zrobienie prototypu wymaga prawie tyle samo nakładów finansowych z mojej strony co zrobienie 5 sztuk tak więc bez chętnych którzy się nawet wstępnie nie zadeklarują nie ma sensu podchodzić do tematu.
Wpierw po przedstawieniu opisu technicznego i cen oczekuje deklaracji bo od nich zależy zamówienie niektórych komponentów w odpowiedniej ilości aby płacić raz za przesyłkę i ograniczyć koszty.
Później nastąpi produkcja prototypu, i ostateczne deklarację ( wraz pewnie z zaliczkowaniem ) będą poprzedzone prezentacją prototypu.