Po wielu bojach doszedł do mnie wreszcie AKS-74 VFC. I teraz krótka piłka: Jakie są ładne, dobre i w miarę niedrogie midcapy pasujące do niego? Pytam, bo ostatnio rozmnożyło się dużo chińskich produktów w których się nie ogarniam.
W ramach forumowej uczciwości wspomnę o:
- G&P - drogie (lepiej kupić VFC, bo trudno uzasadnić różnicę w cenie)
- MAG - nierozkładalne, więc jeśli w jakiejś tam przyszłości planujesz wsadzanie magów w ostre skorupy to odpada
Na temat koloru się nie wypowiadam, bo nie miałem okazji porównać wszystkich trzech na raz.
Kamil dobre są te za 39 zł za sztukę . Co prawda wymagają dopracowania od środka ale po tym zabiegu podają super. A cenowo są lepsze jednak niż G&P. Mam 4 takie. Wyglądają jak te z VFC..taki lekko brązowawy kolor, bez rys czy "bakelitowej" faktury, nie pamiętam dokładnie bo już pudełka wywaliłem.
Wewnętrznie. Rozebrałem drobnym papierem przeszlifowałem kanały - mikro rysy i nasmarowałem watą z olejem silikonowym. Podajnik na sprężynie trzeba dobrze zaokrąglić boki (zmniejszyć jego szerokość z każdej strony. I śmiga super.
Ja jestem zadowolony...ale pewnie jest z tym jak z innymi chińskimi produktami. Niektóre są dobre a niektóre nie.
Autor cytatu: yakarovWewnętrznie. Rozebrałem drobnym papierem przeszlifowałem kanały - mikro rysy i nasmarowałem watą z olejem silikonowym. Podajnik na sprężynie trzeba dobrze zaokrąglić boki (zmniejszyć jego szerokość z każdej strony. I śmiga super.
Powiem szczerze, że mało to zachęcające ;) Aczkolwiek cena dobra i kolorek ładny, jeszcze się namyślę. Dzięki wszystkim za rady!
Autor cytatu: kazik- G&P - drogie (lepiej kupić VFC, bo trudno uzasadnić różnicę w cenie)
Na temat koloru się nie wypowiadam, bo nie miałem okazji porównać wszystkich trzech na raz.
Nie wiem dlaczego uważasz G&P za drogie magazynki - są drożesze od VFC o 1$ :)
Trzeba było mówić w Żorach - miałem wszystkie 3 gatunki magazynków ;)
Od lewej: G&P, VFC, MAG
Najbardziej podoba mi się kolor G&P, za to VFC ma koszerne logo ;)
Autor cytatu: grigorijNie wiem dlaczego uważasz G&P za drogie magazynki - są drożesze od VFC o 1$ :)
Gdy kupowałem magi, to G&P kosztował ok 95zł. Parę miesięcy później wyszły magi od VFC za ok 75zł, a cena G&P się nie zmieniła. No ale to było kiedyś (no i w Polsce).
Na WGC G&P $19, a VFC $18 :)
naturalnie jednego magazynka nie opłaca się sprowadzać, ale przy okazji...
A jak się sprawują mid-capy od BOYI? Hi-cap sprawuje się bardzo dobrze...
Mid-capy od BOYI? A istnieją takowe w ogóle, bo jakoś o nich nie słyszałem wcześniej?
A odnośnie tematu to czy ktoś miał może styczność z mid-capami do AK-74 firmy ELEMENT? Są takowe na zbrojowni.
Autor cytatu: yakarovKamil dobre są te za 39 zł za sztukę . Co prawda wymagają dopracowania od środka ale po tym zabiegu podają super. A cenowo są lepsze jednak niż G&P. Mam 4 takie. Wyglądają jak te z VFC..taki lekko brązowawy kolor, bez rys czy "bakelitowej" faktury, nie pamiętam dokładnie bo już pudełka wywaliłem.
Wewnętrznie. Rozebrałem drobnym papierem przeszlifowałem kanały - mikro rysy i nasmarowałem watą z olejem silikonowym. Podajnik na sprężynie trzeba dobrze zaokrąglić boki (zmniejszyć jego szerokość z każdej strony. I śmiga super.
Ja jestem zadowolony...ale pewnie jest z tym jak z innymi chińskimi produktami. Niektóre są dobre a niektóre nie.
Dokładnie mam takie samo zdanie. Są nawet dość zbliżone do oryginału pod wzgledem wielkości i koloru.
Ale, żeby używać ich (i innych nie z Dboys) w replikach DBoys trzeba spiłować zatrzask magazynka (w replice), bo jest zbyt długi.
odświeżę temat- planuję "wyprodukować" sobie krótkie czarne magazynki do 74 (w oryginale zdaje się że mieściły 20 nabojów). za bazę do krótkich magów posłużą magazynki mid cap. czy kupić te produkcji gfc: http://gunfire.iai-shop.com/product-yid-1152191854-.html , te od p&j http://www.taiwangun.com/shop,show,939 , czy też produkcji MAG: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_98_101_202&products_id=3091 ?
pod względem ekonomicznym najbardziej pasowały by mi te ostatnie (fajne komplety 5 sztuk sprzedają na specshopie, a do tego jestem z Poznania). nie są one jednak "rozkładalne"- co jak domyślam się może stanowić problem.
a może ktoś z Was bawił się już w skracanie magazynków? znalazłem już temat o wydłużaniu, gdzie dało się zauważyć jeden bardzo krótki magazynek, co pozwala mi zakładać, że znacie się na rzeczy.
ps. 3 dni temu kupiłem swoją pierwszą replikę, jestem więc zielony w temacie asg.
http://pl.youtube.com/watch?v=UG5WKuE08iE tutaj mniej więcej od 3:30 pokazują 74 z takim magazynkiem (nie bakelit). nie rozumiem po rosyjsku, więc nie wiem czy to nie jakaś samoróbka. mam 2 zdjęcia magazynka krótkiego na dysku, w tym jedno z magiem włożonym do karabinu (oba zdjęcia pokazują magazynki bakelitowe). czytałem kiedyś na jakiejś stronie traktującej m.inn o rodzajach magazynków do ak74, że owe krótkie (z tego co pamiętam 20 nabojowe magi) należały do rzadkości, oraz, że jeden taki można sobie obejrzeć w muzeum w Moskwie (tam zostało ponoć zrobione jedno z dwóch znalezionych przeze mnie zdjęć). w każdym razie obliczę sobie proporcjami długość magazynka i będę ciąć. mam nadzieję, że poradze sobie z przerabianiem bebechów.
pozdrawiam
Magazynki MAG można dowolnie ciąć i przedłużać :D
Ja tak zrobiłem i z 2 magazynków mam 1 na 10 naboi a drugi na 45 ala "rpk74".
Sprawa jest prosta, ucinasz tyle ile chcesz odjąć od magazynka i doklejasz dolną część. (najlepiej distalem Rapid)
We wszystkich miejscach odległości sprężyny są takie same więc dowolnie można modyfikować. Sprężynę należy dopasować do danej długości...
To cała robota, robi się łatwo i przyjemnie.
no to odświeżę nieco temat. dzisiaj zabrałem się za skracanie hicapa od boyi, ale wynikł mały problem podczas obliczania wymiarów magazynka. obliczenia przeprowadzałem na podstawie zdjęcia, które jest w dość kiepskiej jakości, no i na dodatek wygląda na to, że prezentuje mag włożony do ak74u. zapewniam, że to bardzo komplikuje sprawę. z tąd prośba- może przypadkiem wiecie, gdzie znaleźć wymiary takich "dwudziestek"? a może macie jakieś zdjęcia z owym magazynkiem? zdjęcie yakarova niestety pokazuje mag krótszy od tego o który mi chodzi.
pozdrawiam
Mam śliwkowe midy G&P i MAG. Potrzebuję teraz dokupić dwa magazynki i nie chcę wydawać kasy na G&P. Z MAGów jestem dość zadowolony, ale nie widzę ich na stanie żadnego znanego mi sklepu. Ktoś wie czy te midy z Taiwangunu (P&J) są śliwkowe i jak współpracują z VFC? Czy może lepiej poczekać na dostawę MAGów (albo ktoś życzliwie wskaże gdzie są dostępne)?
Używał może ktoś tych magów http://www.taiwangun.com/shop,show,1574 ? Mam AK-74su vfc i zastanawiam się czy podejdą do niego. Ogólnie mam dużą chęć na te magazynki bo są czarne i mają żeberka.
Są dłuższe od vfc (większa odległość pierwszego żeberka od "zaparcia" maga), ale od strony praktycznej to samo... i pasować powinny bez problemu, ale na przyszłość gdybyś chciał wsadzić środek do "ostrego" pudełka - nie da się.