MAm pytanko, używa ktoś smiersha + plecak typu ataka-3 ataka-4? (czyli ogólnie coś powyżej 50-60l) Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, można liczyc na wygodę czy po 20km odpadną mi plecy?
Niestety pas biodrowy plecaka jest dokladnie tam gdzie anatomicznie idzie comford pad od smiersza. Ja nosze smiersza na biodrach i plecak troche wyzej, SPOSN pokazuje zeby robic odwrotnie, ale to dziala na chlopa 190+cm ze masz plecak na biodrach a pas i ladownice smiersza powyzej pasa plecaka. Generalnei jedno z drugim srednio dziala.
Ataka jest większym plecakiem niż Tortila, ale ja nosiłem dokładnie tak jak opisał to Willard:
Noszenie w sposób sugerowany przez SSO wg mnie ma dwie poważne wady:
- trzeba odpiąć nadupnik
- żeby było jakoś optymalnie wygodnie, to pewnie i jeszcze skrócić szelki i szerokość pasa... (albo wydłużyć jak ktoś ma duży bebech)
Zdecydowanie raczej próbowałbym to założyć powyżej. Ciężar plecaka może w końcu częściowo się opierać na nadupniku, korzystając tym samym z oparcia na naszym Smerszowym pasie biodrowym.
Tak w ogóle kiedyś uważałem, że nawet Bobra z pasem nie bardzo da się nosić razem ze Smerszem. Ale po spróbowaniu jestem teraz zdania, że nie ma z tym większych problemów.
PS. Wydzieliłem temat, bo wg mnie zbyt ciekawy, żeby gdzieś przepadł :)
Dzięki za wydzielenie, właśnie tak mnie zastanawiało. Kilka dni temu przyszedł mi ATAKA-4 i pas biodrowy wydaje mi się,że niestety może bardzo kolidować ze smierszem.Zastanawia mnie ta fota, jak widać wszyscy mają smiersze i plecaki (ATAKA-3,2?) tylko za bardzo nie widać czy pas biodrowy jest odpięty czy idzie pod smierszem.
Zaczac trzeba od tego co ci przenosi wiekszy ciezar i to dopasowac - MZ plecak powinien lezec lepiej bo pas biodrowy rozklada ci gros nacisku. I pod tym katem regulujesz smiersza. Pusty nadupnik jakos nie przeszkadza, a jak ladownice ustawisz w opcje "biodrowa" to calosc da sie nosic z plecakiem, a po jego zrzucie tez wszystko dziala. Wyjdz w teren na 10-15km w jednej i drugiej konfiguracji i zobacz. Mierzenie pustego plecaka do pustych ladownic mija sie z celem.
Jak masz pow. 190cm to mozna myslec o smierszu w opcji ladownice wysoko, ale musisz miec miejsce pod pachami na to :)
Nie ma tu zadnej tajemnicy odkrytej. Ja sie tylko pytam jak duzo miesia/tluszczu trzeba miec na ledzwiach by opierajac na VOGach 40khg plecak latac po gorach...
Noszenie tych 2 razem to ejst problem nakladania sie glownego punktu nacisku (pas biodrowy na ledzwie) na nadupnik lub vogi jak tutaj... ladownice ak/swdto sprawa wtorna majaca wplyw na mozliwosc lub nie zapiecia pasa biodrowego.
Serio polecam wszystkim kanapowcom zaladowac atake min 10kg, dodac smiersza (zaladowanego!!!) i pospacerowac kilka godzin nawet po parku.
Oj tam - jak pisze willard - twardym trza być i tyle :) Problem noszenia jakiegokolwiek beltkita z większym plecakiem i pasem biodrowym to problem nie tylko smiersza.
Jak poogladacie fotki z różnych armii nie tylko FR to w 90% pas plecaka jest po prostu nie napięty. I dają radę :) bo nie siedzą za biurkiem czy na wykładach hehe.
Dla przypomnienia przez ostatni wiek plecaki to w większości "gruszki" z wąskimi szlekami i bez pasa biodrowego przez co cały ciężar spoczywał na ramionach. I ludzkość dała radę :)
Z tym lataniem po parku to raczej kwestia kondycji danego kanapowca ;) Do tej pory moja najprzyjemniejsza wyprawa w góry odbyła się ze smierszem załadowanym na dwa dni na full. Mogę śmiało powiedzieć, że moje plecy wróciły całkiem zrelaksowane. Jednak ataka daje możliwość zabrania większego chabaru i dłuższego wypadu. Jak nie będzie w żadnym miejscu (pomijając nieszczęsne VOGi i plecaczek) kolidowała ze smierszem, to może być naprawdę fajne połączenie.
Smersz ma całkiem inaczej rozłożoną wagę (niżej), więc nie wydaje mi się, zaskakujące, że chodząć z samym Smerszem nie zmęczyłeś się bardzo. No i też nie da się ukryć, że do pasoszelek nie wepchniesz tyle szpargałów co do 50+ litrowego plecaka.
Panowie orientujecie się może jak wygląda sprawa noszenia smiersza swd sso + plecak splav rm-3 ? Plecak przykuł moją uwagę z racji swojej ceny 269zł, no i wygląda dość przyzwoicie(http://frontowiec.com/index.php?p3295,plecak-taktyczny-rm-3-oliwkowy). Ktoś miał nosił podobny set i może się wypowiedzieć :) ?