Właśnie - kocyk, jak wygląda 'koszerny' kocyk i gdzie go kupić mogę (bo mój RD trochę pusty jest - prosił bym odpowiedzi i to pytanie wydzielić - to do ciebie Kazik :D)
Na zdjęciach kocyki widywałem różne - od szarych (w stylu polskich, na kolorowych zdjęciach, ale mogły kolory być zfaczone), kocyki w kratkę, na pewno nie 'przydziałowe'.
Chociaż zamiast kocyka (przy takiej cenie), to wolał bym wydać więcej na 'psiworek'.
kocyk taki to sobie chyba sprawie :) choc to zwykly koc wojskowy:)
jesli chodzi o spiwory to moga byc rosyjskie z tamtych lat, lub pakistanskie ktore byly hitem bo nie przemakaly tak szybko jak ruskie :)
Nie jestem pewien czy "psiworki" z tamtych lat były kosmicznych rozmiarów, jeśli dobrze pamiętam (grube, a co za tym idzie niezbyt praktyczne). Do lansu (przytroczenia do plecaka) lepszy byłby koc / pałatka (chociaż nie mam pojęcia jakich rozmiarów jest to pierwsze, pewnie też duże).
Śpiworek duży ???
Ja mam trepowski sowiecki śpiwór i jest wielkości materaca ogólnowojskowego :)
waży to ze 8 kg ale przy -30 spokojnie można spać w namiocie :)
Jak naładuje aku to podłącze fotki.
Jak taką pałatke przerobić na namiocik? Czy ma ktoś jakąś instrukcje do tego? Z czym to sie je :D?
Z polskimi czy z pałatkami innych krajów jest inaczej bo są innego kroju..
O ile dobrze kojarzę jest tylko jeden wzór pałatki od bardzo dawna. Ewentualne warianty co najwyżej różnią się użytym materiałem do wykończenia np. otworów na rogach, czy jakichś szwów. Kolor oliwkowy. Do dostania na Allegro, Red Alliance etc.
Bezsprzecznie płaszcz-nakidka. Płaszcz-pałatka jest zwykłym materiałem wbrew pozorom. Natomiast płaszcz-nakidka jest podgumowana. Mam taką z 1975 r. (czyli dość leciwa) i jest cymeśna :) Nadmienić warto, że jeżeli zależy Ci tylko na osłonie przeciwdeszczowej (a nie np. na robieniu z tego namiotu), to nakidka jest nieporównywalnie wygodniejsza od pałatki.
Śpiwory jak śpiwory, jakaś tam wojskowa produkcja, we florze i cyfrze. Z tego co widziałem są cholernie wielkie (na rozm. 60-6) i pewnie ciężkie. Na RA sprzedaje je Wildtomcat po 130$. W podobnej cenie można kupić na ebayu śpiwory NPO-SM.
Rosyjskie współczesne śpiwory ważą około 4kg i są wielkie. Rozmiar jest jeden - tak jak pałatek - między innymi po to żeby można je było łączyć - rozkładają się całkowicie. Zewnętrzna powłoka to nylon w cyfrowej florze. Ocieplane są watoliną.