Witam wszystkich użytkowników forum!
Jestem początkujący w ASG, dokładnie od roku. Jako że sprzedałem cały swój szpej (nawet nie pytajcie jaki - błędy zielonego :P) i zamierzam w dalszej przygodzie z Airsoftem iść w stronę naszych wschodnich sąsiadów proszę doświadczonych rusofili o pomoc w dobraniu wyposażenia, mniej-więcej zgodnego z tym, który używa FSB, podobne do tego co widać ta załączonym zdjęciu. Nie mamy w pobliżu żadnych obiektów zdatnych do CQB, dlatego jednostki od Czarnej Taktyki odpadają. Na podstawie zdjęć, stron i wątków które przeglądałem w wolnych chwilach zebrałem taki zestaw:
-replika AKS-74 od LCT,
-Gorka 3 SSO,
-kamizelka Defender 2,
-oporządzenie bojowe Smiersz, Żuk lub Pionier (tu nie mogę się zdecydować),
-replika hełmu K6-3 (strasznie mi się podoba),
-nakolanniki TAC ze Spławu.
Rady, informacje na temat Specnazu i zdjęcia mile widziane.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i tak jak wspomniałem jestem początkujący, więc jeśli popełnię jakiś błąd przy dalszej dyskusji proszę o wyrozumiałość :)
1. Jaka jednostka jest widoczna na focie?
2.Wiem, że Spławu nikt nie używa, ale nakolanniki od nich wyglądają tak samo, a tak jak mówiłem chciałbym się stylizować na FSB, a nie rekonstruować.
3. Mógłbyś mi przedstawić jakiś komplet oporządzenia FSB z Ałtynem lub K6-3?
Powiem wprost - wasza wiedza mnie przytłacza. Totalnie się teraz pogubiłem. Zacznę od nowa. Jakie jednostki działają w terenach zielonych i stylizacja na jaką jednostkę nadawałaby się do lasu? Najlepiej jakby ktoś od razu zarzucił linkiem lub zdjęciem, a ja pędzę na wyżej wymienione strony.
Najlepiej stylizuj się na WW MWD (VV MVD) - najwięcej dostępnych fotek z taktyki zielonej (co nie znaczy, że najwięcej działają), a i wyposażenie przeważnie łatwiejsze do zdobycia i bardziej "rosyjskie".
Przeglądałem galerie i skompletowałem taki zestaw, czy byłby ok? Jeśli nie to napiszcie taki, który byłby dobry :)
-Gorka 3,
-Korund VM (niekoniecznie),
-Maska 1 lub ZSz-1-2,
-AK74m LCT.
Proszę jeszcze o pomoc w wyborze oporządzenia (raczej Smersz, tylko jaka wersja), nakolanników, butów i kabury udowej na klamkę. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, rady i linki :)
Smiersz jaki chcesz, teraz nawet te w przedostatnim kolorze są już koszerne (tylko nie tym najostatniejszym). Nakolanniki np. Hatch Centurion albo Alta Superflex. Butów cała masa, np. Buteks, Faradei ale też zachodnie. Kabura SSO, SRVV itp.
Autor cytatu: MazaDo CQB, smiersz trochę zbyt obszerny jest. Jak będziesz kupował hełm i balistykę pomyśl jeszcze o jakimś bandolierze (chest riggu) ;)
Może być Eger, Łazutczik, Łazutczik-M, też produkcji SSO, czy M23 Pionier Spławu.
Skoro gosc chce koszerny szpej to mu takiej niedzwiedziej przyslugi z Lazutczikami nie wyrzadzaj
A co złego w stylizacji z łazutczikiem? Z resztą jako kamizelka nie jest najgorszy Co prawda nie jest taki wygodny i ergonomiczny jak eger czy pionier, ale jakby nie znalazł czegoś innego abo akurat mu się spodobał/ podpasował to czemu nie?
Autor cytatu: MazaA co złego w stylizacji z łazutczikiem? Z resztą jako kamizelka nie jest najgorszy Co prawda nie jest taki wygodny i ergonomiczny jak eger czy pionier, ale jakby nie znalazł czegoś innego abo akurat mu się spodobał/ podpasował to czemu nie?
No to, że jest niekoszerny i poza pojedynczymi (bardzo rzadkimi) przypadkami nikt tego nie używa. Już łatwiej Smiersza kupić, więc po co zawracać sobie głowę.
Tego nie napisałem, że nie ma smiersza kupować. Tylko żeby się zastanowił przy zakupie balistyki nad jakimś chestem. Do lasu paso-szelki są idealne, jednak do CQB to już niezbyt.
Jak chesz robić relatywnie tanio FSB spojrz na moją fotkę. Chyba najtaniej jak to możliwe a wygląda niezgorzej.
Ogólnie polecam Mk II do lasu i do CQB.
Mam pytanie, jaka jednostka i zestaw pasowałby pod las? Zależy mi na kamuflażu ss-lieto. Dobrze, by było również gdyby dało się zamienić kilka rzeczy i wyglądało to okej w CQB i z multicamami i byłoby z czymś zgodne.
SS-Lieto i multicam? Tych pajaców z Kim Karrdashians się naoglądałeś czy jak? :D Nie ma takiego zestawu z multi i kamuflażem który ma ponad dekadę, żeby był "zgodny".
Już chyba z milion razy było pisane, 6sz104 (Armia)/Smiersz (MWD i Armia)/Sbruja (FSB) + Partizan w SS-Lieto. najczęściej używana konfiguracja.
Autor cytatu: SołdatMam pytanie, jaka jednostka i zestaw pasowałby pod las? Zależy mi na kamuflażu ss-lieto. Dobrze, by było również gdyby dało się zamienić kilka rzeczy i wyglądało to okej w CQB i z multicamami i byłoby z czymś zgodne.
Obecnie SS Lieto używa powszechnie (nadal) WW MWD (teraz już Gwardia Narodowa), przede wszystkim 604 CSN Witiaź, ale też inne jednostki podlegle WW MWD (OSN z roznych rejonow). Smiersze, Smiersze PLCE i Nerpy w oliwce (przedostatni kolor) są koszer.
SS-Lieto + chestrig Mk.II w Multicamie ostatecznie może być (ze niby CSN FSB). To tyle jesli chodzi o polaczenie z Multicamem