Autor cytatu: IwanNKVDA co lepiej będzie pasować do elitarnego komandosa GRU... z tak ok. 1991 roku. Ak74m (z pokrywą od zwykłego ak74) czy AKM + PSO1 + BPS1.
W roku '91 to ani AK74M, ani AKM, tylko raczej AKS-74. A co do GRU... to ja bym chciał najpierw jakiekolwiek ich zdjęcie ;)
Jak pisze Kamil AKS-74 i nie ważne czy z drewnem czy z śliwkowym polimerem. AKM/AKMS też będzie dobry ale...jak chcesz żeby ładnie i pr0 wyglądało to AKM bez PSO-1.
Źle ułożyłem moją wypowiedź w kontekście merytorycznym. Chciałem żeby było to pytanie....
Więc widział ktoś kiedyś ruskich snajperów w Ghillie? A CoD4 nigdy nie traktowałem jako źródło wiedzy....
P.S.
Sorry ze takiego bałaganu narobiłem :p Juz nie będę ;)
Z tego co widziałem biegają głównie w swoich ghillo-podobnych maskałatach, czyli:
- szaman,
- goblin,
- diabeł leśny (na redzonie nawet jest)
Ale to raczej w późnych latach 90tych, początek 2000, no i ew. współcześnie. Chociaż w sumie tak rzadko te pseudo-ghille widać, że trudno to jakkolwiek usystematyzować.
Pojęcie umundurowania na zachodzie i u ruskich jest inne - chodzi mi tu o maskałaty, zachód ich nie ma (a przynajmniej nie jestem świadom istnienia). Co za tym idzie - odpowiedź na pytanie jest dwojaka:
- jeśli brać Ghilie, jako strój robiony tak jak na zachodzie - to tak, ale rzadko (przynajmniej na zdjęciach)
- jeśli brać ghilie, jako strój maskujący - to tak, często jest to coś w rodzaju 'diabła leśnego' .
Ktoś ma pod ręką to zdjęcie grupy w takich właśnie maskałatach gdzie jeden z SWD'ekiem, drugi z PKM'em a trzeci robi zdjęcie? - nie mogę go coś znaleźć.
-->Kazik mnie ubiegł.
Inna sprawa - wiedza, bazuje w dużej mierze na zdjęciach, może oni po prostu zdjęć sobie nie robią?
Jeszcze insza sprawa - wcześniej niż daty podane przez Kazika, u ruskich jak i u nas, inaczej zapatrywano się na 'snajperów'. W 'bloku wschodnim', nie było odpowiednika zachodnich snajperów, był strzelec wyborowy z karabinem wyborowym, który był takim samym uzupełnieniem oddziału jak osobnik z KM'em czy granatnikiem podlufowym.
Mam jeszcze jedno pytanko... Jak sie nazywa to urządzenie (słuchawka + mikrofon) z takimi charakterystycznymi zielonymi paskami na czoło? Gdzie to można dostać i za ile? Może współpracować z zwykłą krótkofalówką? (widziałem to w galierii lansu...)
chodzi co o sama sluchawke z laryngofonem?, polskie widzialem nawet z radiostacjami dosc tanio na aledrogo. odlew gumowy ten sam :)
jesli chcesz kupic orginalna radiolke do rekonstrukcji kolekcjonersko to przygotuj sie na wydatki i licz sie z tym ze legalnie nie mozesz jej wlaczac :)
O Boże mój czas już przyszedł - zobacz Kamil zdjęcie prawdziwego specnaza GRU !!!
Tak to flora, a goście są z jakiejś razwiedroty WDW czyli wojsk powietrznodesantowych
podległych armii, więc jest to specnaz armii a nie jakichś innych służb o czym świadczy też naszywka na rękawie.
Naszywka z nietoperzem to prawdziwy specnaz GRU :)
Jakieś zdjęcie garnizonowe o czym świadczą naszywki, piękne berety i AKM(S)y ? z urządzeniem wylotowym na ślepaki wiec pewnie jakiś pokaz czy coś.
Jestem pewien że "do roboty" żaden z nich by tej naszywki nie naszył...
Jeśli chodzi o kamuflaże etc. poczytaj forum bo o florę się pytać to już trochę wstyd ;)
hehe wiem wiem, z tą florą troszkę niepotrzebne to było :P ale jako że flora jest poprzednikiem aktualnego standardowego munduru czyli cyfrowej flory, to jakby te wojaki wyszły dziś na taką samą paradę to naszywki z nietoperzem mieliby ponaszywane na wdziankach w cyfrowej florze właśnie :D co oznacza że jakby mi przyszło do łba naszyć sobie identyczną naszywkę na bluzie w cyfrowej florze to nie będzie to nic złego....?? :P
ps: jak coś źle popisałem to proszę fachowców o pouczenie :P
Jeśli mierzysz w GRU (wnioskuje po temacie w którym napisałeś) to ja bym zrezygnował z jakichkolwiek naszywek, chyba że chcesz odtwarzać parady. Głupie, by GRU w polu nosiło naszywki mówiące "Hej patrzcie jestem z wywiadu!".