Ciekawe, gdzie te 20 sztuk teraz się podziewa. Z moich wniosków wynika, że maszyna nie do zatrzymania. Może została wycofana, gdyż dość szybko zużywał się napęd? Sam z ciekawości powęszę.
Oglądał ktoś może ostatniego Indiana Jones'a? Przeminął się tam rosyjski pojazd, z piłami tarczowymi na przodzie, torował drogę dla innych pojazdów w lesie. Myślałem że taki pojazd nie istnieje, ale znając rusków to wszystko możliwe... wiecie coś o czymś takim?
Jak już tak o Ziłu gadamy, to znalazłem w sieci filmik opowiadający o pojazdach tejże firmy: klik
Wyprodukowano 20 sztuk pojazdów z projektu "Синяя птица" (granatowy ptak?), który składał się z ZIŁa-4906, ZIŁa-49061 i przewożonego na nim ZIŁa-29061. Синяя птица miał to być zestaw pojazdów ratowniczych przeznaczony do ewakuacji astronautów, którzy wylądowali w najbardziej niedostępnych terenach.
Tak więc nie jestem pewien czy stworzono 20 pełnych zestawów, czy tylko 20 sztuk ogółem.
Filmik w zasadzie o ewolucji ZIŁA 135 do Maza serii 5XXXX można by było ten filmik rozszerzyć o mobilna wyrzutnie rakiet balistycznych TOPOL http://www.youtube.com/watch?v=nA4oz8q6RDE
Wszystkie te pojazdy paliwo lubne więc ich zadania raczej nie na super dystansach
To jeszcze za 500lat niewypali :) jaki Wołodia musial imieniny miec na ktore zaprosił inzyniera który to zaprojektował. Choć koncept ciekawy szkoda, że nawet nie weszło do testów(chyba).
Wydaje Mi się, że już czytałem o Dragunow AU. Ta broń startowała w konkursie na pistolet maszynowy. Jednak wymagania, które postawiono okazały się za dużo. Chodziło o zasięg skuteczny 550m i jeszcze inne rzeczy, których teraz nie pamiętam. Ogólnie chcieli miec pistolet maszynowy o zasięgu karabinka automatycznego.