Nie wiem, czy Szanowni Koledzy wiedzą o istnieniu forum weteranów wojsk powietrzno-desantowych i specnazu ZSRR / Rosji. Jestem na tym forum od kilku lat - prawdziwa skarbnica wiedzy... Można tam spotkać ludzi, którzy "wchodzili" od Afganistanu w 1979, walczyli w I oraz II wojnie w Czeczenii (niektóre opowieści dotyczą piekła walk o dworzec kolejowy w Groznym na przełomie 1994/1995), oraz Osetii w 2008.
Są tam rozdziały, poświęcone historii jednostek, operacjom bojowym, umundurowaniu, oporządzeniu, wyposażeniu, uzbrojeniu itp - wszystko z pierwszej ręki.
Forum znam, ale barierą jest język, którego uczyłem się dawno temu w podstawówce. O ile jestem w stanie coś zrozumieć, to czytanie idzie mi baaaardzo wolno... :(
Tyle mam dobrego, że od przyszłego roku uniwerek zapewnia mi naukę DOWOLNEGO języka za jakieś naprawdę drobne pieniądze. Oczywiście wybór jest jedyny i słuszny :)
Googlowskie tłumaczenie odradzam (na polski z dowolnego języka. Nie wiem jak z rosyjskiego, bo nie czytam za dobrze). ""Wolno pływająca baryłka" o "free floating barrel" ze strony FN Herstal.