Od 1 do 24 z 24
Autor cytatu: kazikTak w ogóle doszliśmy jeszcze do wniosku, że potrzebujemy także tych małych tekturowych (?) pudełek w których amunicja była dawana. Jakby ktoś miał jakieś foto / skan lub takie coś na sprzedaż to niech powie.
Autor cytatu: kazikDobrze wiedzieć, dzięki za info.
A wiesz może (lub ktokolwiek inny) w jaki sposób noszono amunicję na wypady? Chodzi mi tutaj o wspomniane w wielu źródłach zabieranie dodatkowej amunicji poza tą, którą się miało w magazynkach.
Autor cytatu: kazik
...w jaki sposób noszono amunicję na wypady? Chodzi mi tutaj o wspomniane w wielu źródłach zabieranie dodatkowej amunicji poza tą, którą się miało w magazynkach.
Autor cytatu: saperskiTak dla uściślenia :)
Nowa wersja "cynki" (konserwy) weszła do wyposażenia AR w latach 60-tych, zastępując stary wzór cynkowej puszki.
Jak pisał Wołk zmieniono wtedy także rodzaj opakowania nabojów z tekturowych pudełek na papierowe paczki (poza amem do makarysza).
W okresie nas interesującym (lata 80-te) "cynka" sowiecka zawierała:
1. 7,62x54R - 22 opakowania po 20 naboi = 440 szt w konserwie
2. 7,62x39 - 35 opakowań po 20 naboi = 700 sztuk na konserwę
3. 5,45x39 - 36 paczek po 30 naboi = 1080 szt na "cynkę"
W każdym z wymienionych typów naboi do skrzyni zbiorczej ładowano 2 konserwy.
[div class=quote][span class=cite]Autor cytatu: kazik[/span]
...w jaki sposób noszono amunicję na wypady? Chodzi mi tutaj o wspomniane w wielu źródłach zabieranie dodatkowej amunicji poza tą, którą się miało w magazynkach.[/div]
Zapewne jak najwięcej w magazynki/taśmy.
Reszta w paczkach lub konserwach.
Luzem amunicji się nie nosi, zwłaszcza po kieszeniach:),
Autor cytatu: kazikzaciekawiło mnie jak te "puszki" wyglądały i przy okazji znalazłem też jak wyglądał ten papier (przynajmniej teoretycznie):
http://www.gunbroker.com/Auction/ViewItem.asp?Item=98653678#PIC
Autor cytatu: baju123Długość niewiele ponad 17cm, wysokość ok. 8cm, szerokość jakieś 2,5cm. wejdzie nabój o średnicy do 9-10 mm.
Autor cytatu: MassudMam dwie polskie puchy po 9-tkach. Kilka zdjęć na szybko: klik . Mogę się pozbyć tej bez klapy - mail w profilu.
Autor cytatu: MW-750( W razie czego da się przemalować ale gorzej z dorobieniem napisów.
Od 1 do 24 z 24