Takie pytanie co do AK-74M:
Czy zdarzyło się wam spotkać AK-74M gdzie kolanko rury gazowej i podstawa muszki były mocowane na kołki?
Czy w ogóle da się taką wersję spotkać?
Od paru dni na spokojnie przeglądam swoją kolekcję zdjęć na dysku i niestety wszędzie bulbulatory. Nie tylko przy 74M, ale też śliwkach - jedyną śliwką, która nie miała bulbulatorów to ta z poprzedniej strony tematu.
Kolby z ostrego AKS-74 są w pełni kompatybilne z AK-74M.
Problem może dotyczyć jedynie starszych egzemplarzy kolb szkieletowych, które mocowane były na pin o średnicy 4.5mm.
Ponieważ obecnie AK-74M, AK-10X oraz Sajgi posiadają mocowanie na 5.5mm., Izhmash produkuje kolby (także szkieletowe) właśnie na ten wymiar.
Niedawno ściągałem szkieletówkę dla mojego Yunkera-4 (AK-74M) z Ukrainy i wymiana nie stanowiła większego problemu ;)
Bo więcej amunicji można zabrać ;)
Ja niedługo idę w klasykę, czyli AK-74M i walka z detalami typu poprawna muszka, rygiel rury gazowej, tłumik, bulbulatory i inne duperele.
Tłumik, muszka i pokrywa też są z AK-74M, jakaś przejściówka albo kolejny z happy-fullczęściwmagazynie-custom'ów Kardena. Produkcja '91 więc to może być jakaś przejściówka, z podobnym Bad Vlad ma zdjęcie.
Wg strony Tantala 74M jedynie w bardzo wczesnym okresie produkcji miały taką pokrywę - ale jednak miały (czego nie wiedziałem):
"Transition from the carryover Type C receiver top cover (with ribbing) to the Type D smooth cover occurred around 1991"
Jednak pozostaje kwestia kolby, która powinna być składana.
Zanim dokonano zmiany AK74 na AK74M były robione AK74 z plastikowymi śliwkowym elementami zamiast drewnianych.
Wtedy też AK74 ze stałą kolbą miały kolby stałe plastikowe. Ale były one śliwkowe a nie czarne.
Model jaki trzyma Władek to nie AK74M tylko cywilna SAIGA. Mają one czarne tworzywo i stałe kolby.
Niby tak, ale egzemplarz Kardena jest zdecydowanie "TRUE BLACK (METAL)". Do tego data 91r.
Cywilny być nie może, bo ma możliwość prowadzenia ognia ciągłego.
Z drugiej strony to przeczy temu co można wyczytać na stronie Tantala.
edycja: tak w ogóle tłumaczy to występowanie pokryw żebrowanych na 74M, których przykłady przytoczył ADi wcześniej w tym temacie.