cytat z aukcji, bo one lubią znikaćPOKROWIEC NA MAGAZYNKI DO AK (STANIK) CCCP-oryginał Jest to pokrowiec na magazynki produkcji Wietnamu które Związek Radziecki dostawał w ramach spłaty długu za pomoc w dostawach broni dla Wietnamu w walce a amerykanami. Stan magazynowy. Bolce oczywiście drewniane (w tej wersji plastikowe) jak na większości fotek archiwalnych z Afganistanu. Tutaj troche inna wersja niz na mojej innej licytacji ze "stanikiem". Posiada o jedną kieszonke z boku mniej. Polecam do rekonstrukcji żołnierza sowieckiego. (...) http://soviet.com.pl/
hejka
z tego co sie dowiedziałem to te kamizelki różnią sie materiałem, jest sztywniejszy a reszta tak jak w opisie aukcji (podobno też to jest vietnam).
Zastanawiam się kiedy je wprowadzono, czy najpierw używano wersji z trzema kieszeniami na magazynki a później wprowadzono tą z czterema? Wersji z 3-ma używano najpradopodobniej od lat 50-tych.
Ten model z 4 jest chyba rzadziej spotykany.
Czikomy kupowano od miejscowych, nie były "oficjalnie" rozdawane żołnierzom w ramach wyposażenia (przynajmniej z tego co wiem).
Wydaje mi się, że modele z 4 kieszeniami na magi to "modernizacja" (a raczej szycie nowych wg. nowego wzoru) kamizelki zrobiona przez Irakijczyków (takie modele widziałem głównie, jeśli nie jedynie na współczesnych zdjęciach z Iraku). Ale mogę się tutaj mylić, nie przeglądam zbyt intensywnie współczesnych fot z Afganistanu. W każdym razie w latach 1979-1989 w Afganie ich nie widziałem.
Dlatego pytam o fotki - bo na zdjęciu pokazałem model z 4-ma kieszeniami na magazynki.
W książce Specnaz w Afganistanie napisano, że używano modeli z 3 i 4 kieszeniami na magazynki. Ten chiński z 4-ma na pewno był już w użyciu na początku lat 80-tych (nie wiem tylko kiedy dokładnie wprowadzony), stąd moje domniemanie, że był w użyciu w Afganistanie w latach 80-tych. Na podstawie tego modelu również Rosjanie opracowali chesta z 4-ma kieszeniami na magazynki, który był wprowadzony mniej więcej w tym okresie co spotykany także u nas model 3-kieszeniowy. Zresztą ten z 4-ma był też kiedyś do kupienia na allegro.
Faktycznie nie zwróciłem uwagi, że na focie jest z czterema, mój błąd.
O jakiego rosyjskiego chesta ci chodzi? Bo jedyne z tamtego (lata 80te) jakie znam (stanik typ 1 i stanik typ 2) maja po trzy kieszenie. No chyba, że mówimy o współczesnych.
edycja: Z tego co napisałeś, to teoria o "Irackiem modernizacji czikoma" raczej odpada.
Z tym chestem rosyjskim - to mogę się mylić - bo sugeruję się tylko opisem i zdjęciem na aukcji, było to parę lat temu - był opisany jako rosyjski - i tym co mi opowiadali Rosjanie - może były to modele szyte własnoręcznie.
Może faktycznie własnoręcznie od podstaw, albo "przeróbka" ładownic do AK74 (zszycie obu obok siebie i dodanie szelek), co dawałoby 4 kieszenie (patrząc od przodu, bo tak na prawdę byłoby ich 8).
Fragment zE Specnazu w Afganistanie: "Kamizelka miała pasek w talii, trzy-cztery kieszenie z zapinanymi klapami, przeznaczone do umieszczenia magazynków do AKM....oraz dwie kieszenie na granaty."
"...produkcji pakistańskiej, chińskiej lub arabskiej"
Zastanawiam się czy mój chiński chest pasuje na reko.
I w temacie kamizelek z ładownic foto:
hehe to już są mega samoróbki.
dwie ładownice od RD54 też tworzą 4komorową kamizelkę. A jak wiemy takie coś też występuje.
Obiło mi się o uszy, że 4 komorowy chicom był późniejszą wersją 3 komorowego. Ale na pewno nie jest na tyle współczesny, by go nie móc użyć do reko. Tym bardziej, że wszyscy mamy 3 komorowe.
Wg mnie - 1 osoba (słownie 'jedna'), mogła by mieć 4 komorowca, właśnie z tego powodu, że wszyscy mamy 'trójki'.
Jednakże - moja opinia nie jest poparta niczym więcej niż 'wizualnym' aspektem.
Coś mi sie wydaje że to, ile komór było w kamizelce to zależało od mody jaka panowała w danej formacji wojsk :) Przeglądałem niedawno galerię Tomka dotyczącą tematu pograniczników w Afganistanie. Na ponad 700 fotek może były ze dwie gdzie koleś miał trzy komorową kamizelkę. Przeważały głównie cztero i więcej komorowe samoróbki typu btr. Bardzo często pojawiał się też kamizelki cztero komorowe na 8 magów zapinane na rzepy.Wyglądają na produkcję seryjną.
i jeszcze cos takiego
Co do lifczika to ciężko z nimi jest. Ja poluje już od hmm... 4 miesięcy? Spasowałem, zamówiłem chińskiego chesta i będę barwił z zielonego na khaki/musztardowy...
Przez lifczik rozumiałem пояс А, czyli stanik radzieckiej produkcji.
Co do chińskich staników, to one niczym specjalnie się nie różniły od pakistańskich i "około afgańskich". Wyfarbować można, ale w Afganie zielonych było sporo.
Pierwszy, długi proces to zmoczenie tkaniny i wystawienie na intensywne słońce. Po 2 tygodniach kolor bardzo się rozjaśnia/płowieje. Wtedy kupujesz barwnik do tkanin (od 5 do 10zł) np. koloru khaki (do dostania w każdej większej pasmanterii) i gotujesz wodę w garze z barwnikiem i tym co chcesz pofarbować. Potem do wyschnięcia i wytarzania w ziemi i smarze dla klimatu ;)
Drugi sposób bardziej ekspresowy ale ryzykowny to polać tkaninę domestosem albo bardzo silnym wybielaczem i tak zostawić na 24h. Ale tutaj UWAGA! Należy najpierw puścić dla próby mało kropkę środka gdzieś w niewidocznym miejscu na tkaninie, żeby sprawdzić jak zareaguje. Niektóre barwniki z tkanin np. z zielonego potrafią zrobić się różowe(!). Jeśli się uda i kolor ładnie się rozjaśni to pierzemy kamizelkę i barwimy jak sposobie pierwszym.
Taka zasada panuje tylko gdy z kolory ciemnego barwimy na jakiś jaśniejszy. Gdy w drugą stronę - z jasnego na ciemny to zazwyczaj wystarczy tylko barwienie. Myślę, że pomogłem, jak masz jakieś pytania to wal śmiało :)
Nie no bez jaj z tym farbowaniem. Przecież to chicom a nie ubranka dla Barbie. Wyprać ze dwa razy i już będzie wyglądał bojowo. I nic mu więcej nie potrzeba. Piaskowy, zielony, czarny czy niebieski - jakie to ma znaczenie ? Kawał materiału, pozszywany tu i tam aby zmieścić kilka magazynków do AK.
Może i owszem, ale kto mi zabroni ztyrać go i potraktować barwnikiem, żeby lepiej współgrał z resztą szpeju. Jeśli dla kogoś to jest śmieszne to okay, mi się tak podoba i tak właśnie ze swoim robię. Nie odbiera to ani realizmu ani funkcjonalności, a wyjścia też innego nie ma bo na razie jako tako dostępne są tylko chesty od milteca w iście "wietnamskiej" kolorystyce.