z tymi 3-kami to różnie bywa. U mnie w ekipie jest ich 10, bo wszyscy ponad 180cm. Facet o wzroście 197cm ma taką, że nogawek na buty nie spuści, ale też nie ma tragedii. Znowu moja (180cm) ma diabelnie długie nogawki- gdyby nie buty to bym szurał nimi po ziemi... Jeszcze inny przy takiej samej trójeczce ma nogawki krótsze
ot, sowieckie standardy...
Pierwszy mój post więc moze się przedstawię - Jestem Adrian z Rzeszowa, zaczynam dopiero zabawę ze "wschodnią stroną mocy" i na początku szukam czegoś do stylizacji nie reko - bardziej na strzelanki.
Miałem doczynienia z oryginalną KLMK i używałem jej w terenie. Stwierdzam, że jest niesamowita. Gdzie mozna kupić i w jakich cenach oryginalną KLMK. BArdzo zależy mi na oryginale i na kombinezonie (chociaz nie musi być na "mus"). Macie dla mnie jakieś wskazówki jako dla "leszcza świerzaka" w tej dziedzinie? :)
Moje porady:
1. Jeśli akurat trafisz na okazję (i swój rozmiar), to kup dwuczęściowy KLMK, czyli KML (lub KLM).
2. Jeśli kupisz KLMK to zaszyj klapę na dupie.
Na allegro pojawiały się regularnie, czasami tutaj w komisie. Cena zazwyczaj w granicach 150-200zł. Dawanie więcej raczej mija się z celem (lepiej poczekać ten miesiąc, czy dwa).
Siema, też jestem z Rzeszowa - jesli chodzi o te maskałaty z Frontowca, to mamy przynajmniej dwóch kolegów na miejscu, którzy to mają (jeden chyba w partizanie, drugi w flecktar d), to możesz obadać / obmacać na jakiejś strzelance.
Ja mam oryginalny KLMK, kupiłem onegdaj od Czarnego. Niestety rozmiar 2 a jako że trochę urosłem, to wyglądam w nim jak duża żaba. Gdyby był rozmiar 3, to na bank bym w nim śmigał na strzelankach, a tak to leży w szafie.
Witam. Niedawno kupiłem KLMK roz. 3 i o ile po założeniu nawet pasuje, to gdy założę pas i zrobię przysiad lub skłon to nogawki podwijają mi się prawie pod kolana. Myślałem żeby kupić trochę materiału i przedłużyć nogawki. I teraz pytanie - czy posiada ktoś taki materiał lub zniszczony maskałat do pocięcia?
Jezu- ile Ty masz wzrostu skoro przy trójce nogawki Ci wychodzą za krótkie ?
Materiału nie dostaniesz oryginalnego- nigdzie.
Jedyna rada to zakup drugiego, takiego samego i wykorzystanie go na "części".
To co zostanie też Ci się przyda, na reperacje, maskowanie replili itp.
Mam 190 cm.
Tylko że mam długie nogi. Gdy maskałat ,,wisi" na mnie to pasuje idealnie, gorzej gdy założę pas lub kamizelkę to wtedy nie pracuje całość tylko połowa no i nogawki podchodzą w górę. A że na końcach jest gumka to nie wracają w dół tylko zostają pod kolanem. Po kilku przysiadach wyglądam jak w krótkich spodenkach. Bez pasa nie ma tego problemu.
Kupować drugi "nowy" to trochę za drogo wyjdzie, wolałbym jakieś zwłoki na pocięcie - stan i rozmiar w tym wypadku nie grają roli.
No właśnie z tymi spodniami jest zawsze problem. Kupiłem KZS roz. 3 - góra idealnie pasuje a dół wygląda jak obcisła pidżama. KLMK to samo - góra dobra, dół nie. Przymierzam się do kupienia jakiegoś anoraka, gorki lub (jeśli kasa pozwoli ) partizana ale nie wiem czy nie musiałbym zamawiać w rozm. 64-7 (przynajmniej jeśli chodzi o spodnie)
Akurat KLMK i KZSy mają dziwne kroje i rozmiarówki. Normalne mundurowe spodnie (przy dobraniu normalnego rozmiaru, czyli bez zawyżania lub zaniżania) będą dobrze leżeć.
Autor cytatu: cziozoNo właśnie z tymi spodniami jest zawsze problem. Kupiłem KZS roz. 3 - góra idealnie pasuje a dół wygląda jak obcisła pidżama. KLMK to samo - góra dobra, dół nie. Przymierzam się do kupienia jakiegoś anoraka, gorki lub (jeśli kasa pozwoli ) partizana ale nie wiem czy nie musiałbym zamawiać w rozm. 64-7 (przynajmniej jeśli chodzi o spodnie)
W Sumraku czy Partizanie nie ma problemu z obcisłością :)
Jak wygląda w praktyce rozmiarówka KLMK?
Mam 186 wzrostu i zastanawiam się czy rozmiar 2 nie będzie na mnie za mały (bo o 3 ciężko w kraju).
Chodzi o samą górę, po i tak go rozetnę i przerobię na 2 częściowy a zależy mi na górze głownie.
Jaka jest długość rękawa w rozmiarze 2 od pachy po mankiet? Ktoś kto ma mógł by zmierzyć/wypowiedzieć się?