mam dylemat związany z ak47 lub ak74
możecie mi powiedziec do kiedy armia zsrr używała powszechnie ak47 w wersji pierwotnej z lat 40tych? czy jeśli bede miał mundurek np z końca zsrr czy już z czasów Federacji Rosyjskiej i ak47 w pierwotnej wersji to będe wyglądał nieco dziwnie? Mysłe nad cymą modele 046 lub 048. Skłaniam sie do 046 bo ma blow back i stad pytanie, bo umundurowania z lat 60tych pewnie nie znajde.
Autor cytatu: kapalekmożecie mi powiedziec do kiedy armia zsrr używała powszechnie ak47 w wersji pierwotnej z lat 40tych?
No raczej niedługo. Oryginalna wersja z lat 40-tych nie była super popularna, bardziej przyjęła się ta z początków lat 50-tych, ze zmienioną komorą zamkową. Zaraz potem, pod koniec tejże dekady, wprowadzono już AKMa i tak naprawdę to już w latach 60/70 AK nie był zbytnio używany. Od początku lat 80-tych to już całkowita dominacja AK74.
Oczywiście trzeba przyjąć poprawkę na ogromne rozbieżności sprzętowe pomiędzy różnymi jednostkami wojskowymi, bo zawsze gdzieś tam się znalazł ktoś, kto używał AK w latach 80tych czy 90tych albo i później.
Autor cytatu: Kamil
Oczywiście trzeba przyjąć poprawkę na ogromne rozbieżności sprzętowe pomiędzy różnymi jednostkami wojskowymi, bo zawsze gdzieś tam się znalazł ktoś, kto używał AK w latach 80tych czy 90tych albo i później.
O ile się nie mylę jeden się przewiną podczas konfliktu Rosja-Gruzja w rękach kogoś z Vostoku.
No i znalazłem:
Ale airsoftowe blaszaki od 47 wchodza do wiekszosci replik 74 :) więc jak tylko do airsoftu to mozesz wkładać od 47 jak Ci to lata jaki mag masz wpięty.
Oczywiście wchodzą bo gniazdo jest takie same. Mogą być tylko drobne luzy. Pisałem jak powinno być żeby zgodnie z realem było.
BTW kiepsko wygląda 74 z magami od 47 i vice versa, ale to moja opinia.
Trudno powiedzieć, dużo zależy od konkretnych modeli, ale wydaje mi się, że poziom jest mniej więcej równy.
Oglądałem sobie zdjęcia APSa na taiwangunie i zauważyłem, ze kolanko gazowe ma na spodzie śrubkę (krzyżaka, nawet nie imbusa) - kolejny (wg mnie duży) minus.
Na moje wygląda jak skrzyżowanie systemu TM z VFC. Do ersoftu ciężko powiedzieć bo nie miałem tego w rękach i nie strzelałem, a do stylizacji to chyba i tak wolałbym takiego choćby BOYI-a.
Ciekawi mnie jakaś taka różnorodność rozwiązań, tych takich technicznych.
Fotki ze sklepu taiwangun - podstawa celownika:
normalny rygiel
i śrubka
Bałbym się kupić, bo w sumie nie do końca wiem co dostanę:/
Ładne sztuki - chciał bym je w swojej kolekcji.
Uzasadnienie ceny: kupujesz deko AKMa za ok.2000zł, kupujesz AKMa ASG za 500-1000zł, z tych dwóch robisz jeden i przerabiasz części zabronione na części dozwolone oraz dorabiasz części łączące obie wersje za następne ok.1000zł + marża, podatek VAT itp itd Podobnie jest z w/w RPK. Dużo roboty i kombinacji a do tego sprawy uzyskania pozwoleń, zarejestrowania i wyrejestrowania broni pozbawionej części zabronionych. Ktoś odwalił za ciebie dobrą robotę dając ci gotowca ASG zrobionego z autentyka i za to sobie liczy. Jeżeli zrobisz to taniej - to zrób to i pochwal się efektem, kosztami i opisem prac - wszyscy jesteśmy ciekawi twojego efektu.
RPK pewnie tak( a ten jest rosyjski:) ), ale części do AKM takie drogie i trudno dostępne już nie są. Nie trzeba wcale deko kupować.
Obsada lufy to jest chyba jedyny trudny do zdobycia element od prawdziwka.Aby kupić resztę:
podstawa muszki, osłabiacz podrzutu, kolanko gazowe, obsada łoża, drewniane łoże, podstawa szczerbinki, szczerbinka, rura gazowa z drewnianą nakładką, wycior, obsada lufy, osłona spustu wraz z zatrzaskiem magazynka, magazynek, obsada kolby, skrzydełko bezpiecznika, suwadło, urządzenie powrotne i drewniana kolba pierwotnie wyprodukowane zostały i miały mieć zastosowanie w prawdziwym karabinie.
wystarczy allegro przeglądać.
Zupełnie nie rozumiem po co tworzyli nową komorę zamkową i lufę- te elementy można było ersoftowe wykorzystać przecież. Dla mnie to odkrywanie koła na nowo. A cała replika, jak dla mnie ersofciarza to przerost formy nad treścią, choć rekonstruktorzy być może mają inne zdanie.