Ja używam amerykańskich wojskowych okularów balistycznych z zielonymi szybkami, ale nie za bardzo pasują "tematycznie" do rosyjskiego sprzętu.
Poza tym sugerowano mi, że trochę za bardzo od dołu odstają od twarzy. Używałem ich bardzo często i nigdy nie miałem z nimi problemu - żadna kulka nie wpadła pod okulary i nigdy nie parowały.
Proponuję przejrzeć zdjęcia z Gruzji, widać tam całą gamę gogli. Od zwykłych używanych 'castoramowych', przez spawalnicze (!?), po bardziej wyszukane (wyglądające jak Bolle - jakie konkretnie nie powiem, bo się tym nie interesuję).
Ja bym sobie koszerne gogle/okulary darował jeśli chodzi o ASG, jak ktoś poza strzelaniem bawi się w reko to nich kupi sobie dodatkowe. Taka moja rada, już to przerabiałem.
Autor cytatu: baju123ano. tylko że te takie z castoramy, to chronią raczej przed. ew. wypadającą łuską kolegi czy ogniem/drobinkami prochu, ale nie przed kulką pistoletową. przeglądnę całą moją galerię zdjęć pod tym względem i wkleję wyniki.
Gogle w przypadku zwykłych żołnierzy chroną od kurzu, to nie są gogle balistyczne. ATecy takie mają. Gogle BW tak jak reszty do ASG bez wyminienia szybki na balistyczną nie nadają się.
Autor cytatu: PotfurProponuję przejrzeć zdjęcia z Gruzji
Zdjęć przeglądałem już setki, chodzi mi o to: czy ktoś już to przerabiał i poda proste gotowe rozwiązanie - jakie poleca i gdzie kupić? Żeby nie trzeba było dużo szukać.
Jako, że nie chce mi się wklejać zdjęć i szukać na dysku bo jest tego dużo, to z tego co pamiętam to ze znanch w ASG - Bolle, ESS, SWD a poza tym stare radzieckie ze szklanymi szybkami i to nawet na zdjęciach z 2004 roku. I cała masa różnych dziwnych tak jak ktoś pisał wyżej.
Weź baju przestań kombinować...Co w ogóle znaczy gogle reko i asg. Przecież rekonstrukcja to całkiem co innego niż zabawa asg. Coś odnoszę wrażenie, że sam nie do końca wiesz co chcesz...Mają Ci służyć w asg? To nie wybieraj ze zdjęcia tylko przymierz, sprawdź czy dobrze leżą itd.
Inna sprawa, że jak chcesz zapytać o gogle do asg to odwiedź także forum poświęcone asg...tam jest tysiące użytkowników, którzy mają wiele do powiedzenia na temat gogli.
1. Skoro miały to być gogle m.in. do reko to x800 od razu odpadają - nie widziałem, by były gdziekolwiek używane. No dobra, jak zwykle przesadzam - ale naprawdę jest ich mało. Co zabawniejsze faktycznie są to chyba najpopularniejsze gogle wśród rusofili (podejrzewam, że BRT je kiedyś wylansował i jakoś tak się ostało).
2. A do samego ASG też nie są najlepsze - po pierwsze drogie, po drugie parują. Tak, parują. Próbowałem antifogów i innych czarów (zakup dodatowych, kompletnie nowych szybek, z teoretycznie świeżą, firmową warstwą antifog) a i tak mi parują. Chociaż pewnie tą drożyznę bym zniósł gdyby nie to parowanie...
Testowałem już różne gogle i wszystkie parują. X800 po prostu potrzebowały bardziej ekstremalnych warunków aby zaparowały, a gdy w końcu zmył się z wewn. strony szybek fabryczny antifog, to już parowały jak głupie.
Od roku używam przezroczystych okularów G&G i uważam je za najlepsze rozwiązanie. Są leciutkie, dobrze się trzymają na nosie i kompletnie nie parują. O wiele lepiej się wentylują niż gogle i nawet jak pojawi się lekka mgiełka to od razu znika. Bardzo polecam, a kosztują grosze (chyba ze 35zł na specshopie).
Btw. Ja to jestem ciekaw, jak ci goście opatuleni szmatami w okół twarzy mogą nosić gogle. Zrobiłem test w goglach i okularach - już po minucie nic nie widziałem (w okularach było ciut lepiej, ale i tak sensownie biegać się w tym nie dało).
Ale mówisz w kontekście czego? Ogólnego porównania gogli/okularów, czy tych "ninja" w goglach. Bo co do tego drugiego, to to jak się pocisz ma raczej niewielkie znaczenie, po prostu gdy zakryjesz szmatą nos i usta, wydychane powietrze będzie lecieć do góry, czyli prosto w szybki.
Szukam gogli, które będą pasowały do hełmu typu Zsh-1. Rekonstrukcji nie robię, więc jedynymi wymogami są wytrzymałość na pociski kal. 6mm oraz żeby wlazły pod hełm, a guma na skorupę. Testowałem gogle SW&D produkcji G&P z wymienioną szybą pod ASG, ale mają za wysoki profil.
ZSH-1 jest dosyć głęboki. Osobiście testowałem ten hełm z 2 rodzajami gogli. Bolle X800 - niestety nie pasują bo nie dotykają twarzy - hełm jest za głeboki. Mam jeszcze ESS NVG i te pasowały znakomicie.
Nie, chyba że wymienisz szybki na jakieś plastikowe o odpowiedniej wytrzymałości (w sensie, że sam sobie dotniesz), albo nakleisz folie antywłamaniową.
Albo najlepiej zapomnij i kup coś dobrego i do ochrony oczu przeznaczonego (z atestami) bo:
raz - to są gogle na motor i rzadko widywane były w innych jednostkach (no chyba, że robisz reko motocyklisty)
dwa - reko w asg to pomysł głupszy niż nasza reforma emerytalna (przynajmniej moim zdaniem).
Dobra, sory za post pod postem, ale Edyta nie jest uwzględniana jako nowy post, więc byście tego nie przeczytali;)
Tak więc mam pytanie:
Wiecie może jakie gogle poza ESS i BH pasują do Ałtyna? http://www.red-alliance.net/forum/index.php?topic=19038.0 już czytałem, ale tam jak zawsze więcej pitolenia niż konkretów;)