Czy ktoś posiada informacje czy zdjęcia kamizelek SPOSN typów:
-rodzina kamizelek Centurion
-Irtysh
-Karelia
-rodzina kamizelek Kenguru
-Kikimora
-Kordon
-Patrol
-Repej
-Skaut
A może ktoś posiada któryś z wyżej wymienionych egzemplarzy?
Czytałem na stronie Sposnu ,że oni produkują kamizelki na zamówienie i po uzgodnieniu z nimi można albo dokonać przeróbek w istniejących już modelach.Albo wyprodukować nowy model (oczywiście musi to być większe zamówienie powiedzmy 50 sztuk).Te kamizelki wymienione przez az12121mogą pochodzić właśnie z takiego zamówienia np. jakiejś jednostki (np.Alfy).
Edit:Poprawiłem błąd na który zwrócił uwagę Massud.Z napisu obok zdjęcia wynika że to kamizelka Strike-Omega firmy Blackhawk (nie zaczaiłem na początku tego Blekhokowskaja)
Znalazłem zdjęcie Centuriona-M
Produkują go seryjnie.Swoją drogą ciekaw jestem ile kosztowało by sprowadzenie z Rosji takiego Centuriona.Kosztuje w cenniku 1700 rubli...
No i jeszcze ciekawe czym się różni Centurion-M od zwykłego Centuriona...
Cennik ze strony z której pochodzi to zdjęcie jest stary - obecnie ceny są jakieś 20%, a czasem i 30% wyższe. Jak z dostępnością i ceną tego Centuriona w Polsce? Jak Cziko będzie po Sylwestrze w pracy to zapyta...
Co do tej Loriki - SPOSN 100% http://www.soviet-propaganda.com/index.php?main_page=product_info&cPath=3_47&products_id=22
U mnie w teamie się dwie osoby przymierzają w tym Cziko we własnej osobie. Jak dla mnie ma za cienkie szelki i będzie niewygodna po doładowaniu dużej ilości sprzętu - przerabiałem to z amerykańską FLC. A i sens posiadania molle na plecach kiedy producent nie ma nadal w ofercie kieszeni na camela jest dyskusyjne (tak, wiem, że można sobie przytroczyć sprzęt dowolnego producenta ;-)
bukłak ma, ale to chyba to samo co u nas za 55zł na allegro. Z resztą mniejsza o to co to za bukłak, ale ważne w czym obleczony. Ja - jak doskonale wiesz ;-) - mam plecak Kojot-1 i zamierzam do niego zaaplikować 3l bukłak Source. Z Nerpą współpracuje to bardzo dobrze - zrobię kiedyś fotki na jakims wypadzie w teren żeby wszyscy mogli zobaczyć. Ale taką płaską kieszeń na bukłak bym chętnie w ofercie SPOSN zobaczył i pewnie to tylko kwestia krótkiego czasu jak zobaczę.
w nerpie też tak jak w smierszu, żeby zamocować trzeba albo oddzielnych szelek (czyli w zasadzie "się nie mocuje") albo trzeba troczyć jakoś do ramion kamizelki. Ale puki się trzyma i nie przeszkadza w ruchu to znaczy że wszystko jest OK ;) A z ciekawości Potfur, w czym nosisz tego Sourca?
Jedyne co zrozumiałem (bo francuskiego nie znam), to że będzie w dwóch wersjach (chestrig - czyli szelki krzyżujące się na plecach, oraz z tyłem jak w standardowej kamizelce) - aczkolwiek to akurat wydedukowane ze zdjęć.
Kazik, a google translator? ;) Wg niego, to nie będzie krzyżowania, tylko bardziej w kształcie litery H, a różnica między wersjami polega na posiadaniu miękkiego tyłu lub nie :D
Myślę że można ją nazwać panel molle pod zabudowę .Przynajmniej tak napisano w tej galerii .Myślę że jak miała by jakoś konkretną nazwę to podano by ją .
Kurde nie zła ta kamizelka. Trza sobie kupić ;-D To jak ona jest w pełni mole czy nie? I wiecie może jak wygląda z tymi ładownicami tzn. co dostaniemy w cenie kamizelki.
Piszą że naszyte są:
- 3 kieszenie 2AK
- 4 kieszenie na granaty
- 2 kieszenie "wielofunkcyjne" (na opatrunki np)
Zestaw zawiera jedną kieszeń 2AK dopinaną na MOLLE / PALS
Ze zdjęć wynika że kieszenie przyszywane mogą być w różnych konfiguracjach:
Wg mnie w skład zestawu wchodzą tylko wymienione wyżej kieszenie.
Całe plecy są gołe - obsztye taśmami - do dowolnego zagospodarowania.
Kieszenie ze zdjęcia (radio, cargo, VOGx5...), moim zdaniem są przypięte tylko w celu pokazania co tam może być dołączone.
O ładownice na VOGi się nie martwię bo mam ich kupę. :-D A te dwie kieszenie na tyle to ładownice do PKM z czego co widzę ;-)
Czyli dokupić musiałbym Dwie ładownice do pkm i radio poucha muszę do ich e-maila z zapytaniem napisać.
PKM??? To chyba zwykła kieszonka na żarcie, opatrrunki czy inne przydatne rzeczy. Magazynek do PK chyba tam nie wejdzie - chyba że taśma luzem :-) No chyba że zdjęcie nie oddaje rzeczywistego rozmiaru.
Przecież nikt tej kamizelki nie ma, więc jedyne co można zrobić to zgadywać. A konfiguracja na zdjęciach jest trochę zbyt "wypasiona" jak na 3500 rubli.
# fRANCooZ
że się da założyć pas, to wiadomo. Kwestia tego, czy jest w tym zestawie za 3 500 rubli czy trzeba dokupić. Przecież Nerpa jak i większość chestów ze SPOSNu ma szlufki na pas, ale w zestawie go nie dają.
Tak , to tez jest smiersz. :-)
Nie każdy smiersz wygląda tak samo po prostu :-D Kumpel z teamu ma szelki od smiersza takie jak w brytyjskim PLC czy jak to tam sie zwie.