Taaa.. tylko, że ten jest molle, a to co wisi na pasie takie dziwne jakieś.. Naddupnik z bocznymi ładownicami (chyba, że też doczepione), a ładownice do magazynków nie mają z boku pasków molle. A szelki chyba właśnie PLCE.
Edi - twojego Smersza nie kupił przypadkiem Krzychu / Ali? (identyczne ładownice jak ten na zdjęciu i sprzedawany bez nadupnika)
Bo ten Aliego jest nieco inny, nie ma ładownic montowanych na PALSach, tylko nieco inaczej (teraz niestety nie pamiętam, a zdjęć nie mam).
Przeglądam sobie stronę CCO i widzę coś czego no i z pięć minut temu jeszcze chyba nie było. Ceny do tego bardzo promocyjne :-)) .
"Brest" http://sso-mil.com/catalog/115/4819
Hah, dobre :) Faktycznie wygląda jak jakiś Kangur na SWD, ale ma nieco inną konstrukcję szelek oraz paska w okół pasa (gra słów niezamierzona). Całkiem możliwe, że ze względu na te różnice nie nazywało się to już Kangur tylko jakoś jeszcze inaczej.
Tknięty przeczuciem wyguglałem hasło "Kikimora" (inna mało znana kamizelka SPOSNu, a skoro też zaczyna się na Ka, to może mieć coś wspólnego z Kangurem), oto jej opis, który znalazłem:
Конечно со снайперской разгрузкой ползать мне пока не довелось, но видел снайперскую модель разгрузки - "Кикимора". Две лямки с расширением внизу, крепящиеся к поясному ремню, на ремне доп. подсумки. Два под СВД или ВСС, Два под гранаты, два под всякую фигню типа фляги, они могут изменять объем. В середине сзади на ремне - набедренный ранец пож доп. снаряжение. В нижних частях лямок - крепление под радиостанцию и карман под складной нож, на одной лямке, на другой - карман под аптечку и комплект выживания, мини-карман под фонарь или ХИС, количество подсумок можно увеличить. На спине - два съёмных подсумка, в которых могут располагаться сиг.ракеты, дымовые гранаты. Система выполнена из ХБ с пропитками. Малошумна, имеется прокладка из синтетических тканей. Разгрузка со снятыми подсумками под дымовые гранаты состыковывается с РД-98. Второй элемент экипировки - коврик-чехол "крокодил". Многофункциональное изделие, даже крепления для маск.накидки имеются
Niestety moja znajomość rosyjskiego jest niewystarczająca by dokładnie zweryfikować, czy ten opis odpowiada zdjęciom kamizelki wcześniej wklejonej, ale z tego co zrozumiałem Kikimora jest pod SWD / WSS (co by pasowało).
edycja:
Jeszcze z jakiejś starej strony z katalogiem SSO:
Zapewne Specnaz ma rację, bo coś w opisie tej Kikimory mi nie pasowało (opis faktycznie jakoś bardziej pasował do pasoszelek, a nie chestriga).
Skoro już wykluczamy, to nie jest to też РЕПЕЙ (Repej):
( źródło )
edycja:
Z kamizelek SPOSNu, które ponoć istnieją są jeszcze:
- Centurion M (ЦЕНТУРИОН-М) - kamizelka policyjna z plecakiem
- Centurion (ЦЕНТУРИОН) - kamizelka policyjna
(foto jednej z dwóch powyższych było gdzieś tutaj wrzucone)
- Kordon (КОРДОН) - kamizelka mieści: 8 magów do АК, 2x RG, dym, race, nóż, opatrunek
- Patrul (ПАТРУЛЬ) - kamizelka policyjna, mieści: 2x magazynki do A91, 2x do Kedra , opatrunek i parę jeszcze rzeczy (których nie umiem odcyfrować: 2А91, 2Кедр, РГ "Заря", ПРС, ПНР, ПГБ, ИПП)
- Sanitar (САНИТАР) - kamizelka medyka
- Skaut (СКАУТ) - kamizelka uniwersalna (?)
I nie wymienione w katalogu na www.vrazvedka.ru:
- Irtysh - ??? (Иртыш?)
- Kareliya - ??? (Карелия?)
- Partizan - ??? (Партизан? dziwne, że miałby istnieć i kamizelka, i kombinezon o tej samej nazwie, ale wszystko jest możliwe)
- Sbruya - ??? (СБРУЯ?)
Niestety ich nazwy zapisano po angielsku i nawet nie wiem pod jakimi oryginalnymi hasłami ich szukać w Internecie.
Detale wykończenia zdecydowanie wskazują na SPOSN. Mówię tutaj o:
- kolorach wykończenia (taśm nylonowych),
- przeszyciach na rzepach i na klapkach na magazynki (mowa o tych "iksach", identyczne jak w Kangurze),
- identyczna ładownica na granaty jak w Kangurze (widoczna na zdjęciu w prawym dolnym rogu).
Dokładnie, do tego dochodzą dodatkowe zamknięcia klapek ładownic "na kołeczki", dość charakterystyczne dla wczesnych produktów SPOSNu i plecy zbliżone wyglądem do Nerpy.