• Kategorie

• Konkurs

• rusmil.net Konkurs fotograficzny rusmil.net - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com
  1. # 1
    Niestety moje ostatnie milsimowe doświadczenia brutalnie skonfrontowały przygotowanie sprzętowe z szarą rzeczywistością. Brakuje mi po prostu miejsca na te wszystkie graty. Miałem 4 magazynki, 4 granaty, 1 dym, szmatę, opatrunki, pałatkę, kulki, bb-loadera, jakieś batony. Władowałem po 2 granaty do jednej ładownicy smersza, a i tak zabrakło miejsca na dym (wylądował z kulkami i pałatką w nadupniku). Potem się okazało, że nie sposób wyjąć granatów na szybko (weszły na ścisk i nie chciały wyjść). Batony, bb-loader pałętały się między magami, co cholernie uprzykrzało życie kiedy trzeba je było zmienić w czasie walki.
    Smersz jest niestety niezbyt ergonomiczny. Do diabła miejsca marnuje się przez duże ładownice (w dodatku one w środku mają takie plastikowe usztywniacze od wewnątrz, magi od AK zahaczają o nie tą metalową zaślepką) + kompletnie nieprzydatne w AS-rzeczywistości ładownice na granaty. Do nadupnika znowu nie ma szybkiego dostępu. Zamierzam sobie dokupić jeszcze 2 midy, wtedy to już na nic nie będzie miejsca.
    Dlatego właśnie, podglądając kolegów łażących w zachodnim szpeju, zacząłem zastanawiać się nad modułowym oporządzeniem. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z rosyjskim sprzętem w MOLLE? Zależy mi, żeby było dużo miejsca na wszystko, bo ja lubię mieć oddzielną ładownicę na każdą pierdółę, żebym wiedział co gdzie jest i mógł szybko się do tego dostać. No i musi być wygodne.
    W sumie tak zastanawiałem się nad tym:
    http://splav.ru/GoodsDetail.aspx?gid=2008-11-27+16%3a22%3a48.100150&cat=2008-11-27+16%3a04%3a34.100150
    lub też:
    http://sso-mil.com/catalog/115/292 - z tym, że to wygląda mniej porządnie (takie wrażenie?).
    Ma ktoś jakieś inne pomysły? Albo wie o czymś jeszcze np. ze Sposnu, czego nie ma na stronie?
  2. # 2
    Możesz jeszcze pomyśleć nad wymianą ładownic w Smerszu na smerszowe "ładownice MOLLE", które nie marnują miejsca na wspomniane "ladowniczki" na granaciki. No i do tego wybór dodatkowych ładownic jest duży.
  3. # 3
    Gorzej, że miejsca na Smerszu nie ma dużo. Chciałbym móc umiejscowić ładownice nie tylko w rzędzie, ale również jedna nad drugą. No i oczywiście wszystko na ciele pod kątem 180 stopni max, nie dalej, bo dostanie się do czegokolwiek na plecach jest problematyczne (tam to tylko jakieś radio, nadupnik, camelback). Ale jak porobisz zdjęcia tych swoich ładowniczek to chętnie obejrzę.
  4. # 4
    Ja polecam polski produkt z MIWO MILITARY.Bez pośredników,możliwość własnego skonfigurowania kamizelki,możliwość wyboru taśm.I w przypadku molle łatwa dostępność dodatkowych modułów ,ładownic (można coś wydumać samemu bo szyją na zamówienie).I tak wszystko pewnie w jedną kamizelkę się nie zmieść więc jeszcze powinien być plecak.Ja mam baktriana z miwo obszytego taśmami i jest możliwość podczepienia jeszcze kilu ładownic więc robi się bardzo pojemny.Teraz wszedł na rynek SPECOPS też produkuje kamizelki modułowe i zbiera za nie bardzo pochlebne recenzje.Jest jeszcze JANYSPORT.
  5. # 5
    Kamil,
    Zgadzam się z Kazikiem, że da radę upchnąć wszystko na pasie Smiersza, po prostu dodając kolejne ładownice, ignorując zupełnie te nieprzydatne kieszonki na granaty. Kolega ma tego typu zestaw złożony na bazie produktów miwo (pomijam, że post Specnaza2009 jest IMHO od czapy, bo chyba oczywistym jest że nie szukasz każdego tylko rosyjskiego oporządzenia ;-) Jako że mój kolega jest prawdziwym hardcorem to na nawet najkrótszy niedzielny trening na sucho zabiera pałatkę, żarcie, pełną apteczkę itp., ma po prostu masę rzeczy o których Ty nawet nie pomyślisz i wszystko to nosi na pasie, a obwód owego pasa ma podobny jak Ty. Ma to tą zaletę, że nie przeszkadza w czołganiu i leżeniu na klacie, że można to połączyć z niedużym plecakiem oraz że nie zapaca jak sprzęt umieszczony na klacie. Wady są dwie - jedna jest taka, że do większości klamotów sięgasz po omacku bo to co masz w bocznych ładownicach widzisz słabo, a to co na tyłku już w ogóle. Droga wada uwidacznia się przy każdej próbie przeciśnięcia się przez drzwi.

Ja z pełną odpowiedzialnością polecam Nerpę - zarówno tą z wszytymi ładownicami jak i tą z samym molle. Jeżdże na milsimy i korzystam z midcapów, więc potrzebuję sporo miejsca na magazynki i zapełniam nimi wszystkie 4 kieszenie na magi (a Ty mógłbyś jedną poświęcić na zapas kulek i batonów, co sam z dobrym skutkiem praktykowałem). W dwóch ładownicach na magazynki pistoletowe (przeczepionych na molle pod prawym ramieniem, za ładownicami od magów AK) trzymam komórkę i ładowarkę do kulek. Z drugiej strony (na molle pod lewym ramieniem) w apteczce mam batony ew. mały zapas kulek a jeśli jesteśmy na milsimie - kilka opatrunków. Na lewym ramieniu radio. Do tego zestawu konieczny jest pas biodrowy. Na pasie po prawej ładownica 5xVOG która jest wymarzona na drobiazgi - czerwona szmata, izolka, antifog, scyzoryk, a w zależności od potrzeb bywają to też multitool, miniluneta, zapalniczka/krzesiwo. Dalej na pasie kabura na pistolet. Z drugiej strony na pasie ładownica na dwa granaty ale przyznam, że nie wszystkie dymne i grochowe tam wchodzą - ja noszę tam GPS, który w mojej funkcji w oddziale bardziej się przydaje od granatów (zresztą na wielu imprezach, w tym milisimach, zabronionych). Dalej torba na zrzut magazynków i na końcu manierka. Do tego w duppacku większe żarcie, zapas kulek itp. produkty, których nie trzeba na szybko dobywać. Na większe imprezy duppack zamieniam na plecak Kojot-2, wkrótce z camelbackiem co pozwoli zrezygnować z manierki. Mapy, rozkazy itp trzymam albo w zasuwanej kieszeni wewnętrznej, albo w udowej kieszeni Gorki albo najczęściej złożone na kilka razy w kieszonce za ładownicami na magi do AK. Wadą Nerpy w Twoim wypadku może być to, że przy szczupłej sylwetce nie da się jej tak ściągnąć, żeby kieszenie główne na magazynki do AK były bardziej po bokach niż z przodu, co przeszkadzać będzie przy leżeniu nisko na brzuchu, ale też niskim kucaniu. Jednak moim zdaniem znacznie więcej tu zalet niż wad.

mam nadzieję, że choć trochę pomogłem...
  6. # 6
    Moja 'standardowa' wersja:
    http://mwachowski.pl/rus/smersh.jpg
    1, 2, 7, 8 - przeznaczone na magazynki, z czego jedną ładownicę na ogół zajmuje butelka 0.5l,
    3 - radyko z PTT,
    4 - składowisko odpadków - czyli rzeczy które warto mieć a nie trzeba się z nimi śpieszyć,
    5 - apteczka, bandaże itd,
    6 - ładownica od SWD - kuleczki i spidloader,
    Kieszonki po granatach zawierają: kompas, chusteczki z antifogiem, czerwoną szmatę i jedna zawsze jest pusta na zapasową baterię ukrytą we flarze
    Pod nadupnik w zależności od pory roku podwieszane są różne rzeczy - górna połowa KLMK/KZS'a lub pałatka

Wersja na całodniowe wypady na ogół wzbogacana jest o camelbacka lub polskiego GROT'a 20l.

Rzeczy niezbędne lądują w mundurze (na ogół gorka spławu), szczególnie w kieszeniach spodni.
    Wszelkie dokumenty - pakuję jak najwyżej się da (najczęściej kieszenie na klacie)

Odnośnie magów: pełne wkładam kulkami w dół, puste kulkami w górę. Dzięki temu pełne wyciągam bez problemu o nic się nie blokują, puste zaś blokują się o przegródkę - wiem że on jest pusty.

Granatów nie używam - nie przepadam za nimi i słabo rzucam :)

PS. Nadupnik jest montowany w 'niestandardowy' sposób - własny patent z użyciem karabińczyków od smersza (tych co się wykorzystuje do montażu ala plecaczek) - bez tego nie dał bym rady nosić plecaka/camelbacka .. taki wzrost :)
    •  
      ADi
    • 2010-03-10 *
    # 7
    Kamil , a nie myślałeś by ze swojego Smersza zrobić customa? Ja miałem podobny problem z upychaniem rzeczy w egerze do póki mnie nerwica nie wzięła i się z nożem ,nicią i zapalniczką nie wyrwałem. Dzięki takiej głupocie jak przesunięcie dwóch szwów doszły mi dwie duże otwarte kieszenie uniwersalne ( w jedną taką spokojnie wchodzi granat dymny - np. amerykański M18 - / pakiety medyczne / dodatkowy magazynek na szybką zmianę / inne duperele).
    Do tego pozbyłem się rzepów w ładownicach - "piny" które były w standardzie zupełnie wystarczą ,a i tego cholernego dźwięku przy otwieraniu nie ma.

Z racji tego ,że używam real-capów (low-capy po przeróbce) to mi te 6 ładownic egerowych starcza. W jednej kieszeni na flarę noszę latarkę kątową w drugiej - zapasową batkę+coś do pisania (pod tą kieszenią, w specjalnej kieszonce noszę bagnet). 4 ładownice na granaty są przeznaczone na duperele typu: kompas, czerwona szmata, jakieś batony energetyczne , ostatecznie granat zaczepny. Kieszenie "uniwersalne" - tak jak pisałem , w jednej granat dymny ,w drugiej pakiet medyczny. W kieszeni w środku egera (mapnik czy jak to nazwać) noszę fajki i ewentualnie mapy. ;p Radio - co jest u mnie ewenementem noszę na szelce. ;)

Najgorszy problem w moim wypadku to brak zrzutu. Z racji tego ,że mam wszystkie ładownice zapchane + jeden mag w AK to już po wystrzelaniu tego pierwszego nie mam gdzie upychać pustaki. Ma ktoś może jakieś "pro-rosyjski" rozwiązanie? Bo trochę trudno mi się wciska magi za czesta... szczególnie jak leżę.
  7. # 8
    Autor cytatu: LordYoghurtWady są dwie - jedna jest taka, że do większości klamotów sięgasz po omacku bo to co masz w bocznych ładownicach widzisz słabo, a to co na tyłku już w ogóle.

No właśnie, chciałbym uniknąć upychania czegokolwiek na tyłku, bo tam nie można po to szybko sięgnąć. Chcę zagospodarować przód i boki. Radio wrzucić na plecy i w jego miejsce włożyć ładowniczkę (na granat czy na coś tam). Z tyłu to tylko graty drugiej potrzeby.
    Yoghurrt, powiedz mi jeszcze jaki masz pas w Nerpie? Taki szeroki z comfort padem jak w smerszu, czy z węższy? Są tam mollki?

Autor cytatu: PotfurRzeczy niezbędne lądują w mundurze (na ogół gorka spławu), szczególnie w kieszeniach spodni.
    Wszelkie dokumenty - pakuję jak najwyżej się da (najczęściej kieszenie na klacie)

W Sumraku nie mam takiej możliwości, poza tym, nie lubię niczego nosić w kieszeniach spodni...

@Adi - w smerszu to raczej nic nie zrobię żeby mieć więcej miejsca. A w jakieś doszywanie, dorabianie, to nie chce mi się bawić, wolę sobie kupić coś innego. Tak w ogóle, to sam zamieniłem jegera na smersza, bo czest był dla mnie za mały ;)

Autor cytatu: ADiNajgorszy problem w moim wypadku to brak zrzutu. Z racji tego ,że mam wszystkie ładownice zapchane + jeden mag w AK to już po wystrzelaniu tego pierwszego nie mam gdzie upychać pustaki. Ma ktoś może jakieś "pro-rosyjski" rozwiązanie? Bo trochę trudno mi się wciska magi za czesta... szczególnie jak leżę.

Worek zrzutowy? Chyba najprostsze i najwygodniejsze rozwiązanie.
    •  
      ADi
    • 2010-03-10 *
    # 9
    No nie wiem. Nie spotkałem się z "czymś takim" wśród trepów. ;)
  8. # 10
    Jeśli nie chcesz worka, to możesz spróbować stosować "tactical reload", przy którym niepotrzebny jest worek zrzutowy.
    Tac reload wygląda następująco: 1. wyjęcie nowego magazynka (pełnego), 2. ręką którą go trzymamy odpinamy stary, 3. nie puszczając starego wpinamy nowy, 4. chowamy stary do ładownicy, z której wyjąłeś nowy.
    Nie jest to może ultra szybkie, ale na pewno jest pr0, bo było na Magpulowskim DVD "The art of tactical carabine" ;) I nie trzeba super wielkich dłoni do tego wbrew pozorom.
  9. # 11
    Brzmi pr0 w teorii, ale gorzej w praktyce. Trwa długo, czasem ciężko włożyć, generalnie traci się czas na pierdoły. Ja wolę worek, no ale ja się niezbyt przejmuję tym czy go Rosjanie używają, po prostu w tym wypadku stawiam na wygodę ;)
  10. # 12
    @Kamil - dlatego też nie biegam w sumraku. W mundurze lądują rzeczy pokroju: komórki, kluczy, dokumentów (portfel itp), podręczny 'medikit' z plastrami (co mi się często przydaje) i tabletkami na ból łba.
    Radio daj sobie z tyłu na pas - sięgasz do niego rzadko - wszystko robisz w zestawie słuchawkowym - jeśli nie masz - kup.
    Szczerze powiedziawszy - nie wiem jakim cudem nie możesz zmieścić się do smersza - ja mam jeszcze masę wolnego miejsca w nim :D

@Adi - jeśli masz gdzie przyczepić - to worek zrzutowy, jeśli nie masz - możesz robić to po mojemu:
    sposób 1 (szybki) - wyciągasz nowy mag i nim wypinasz stary mag z gniazda - niech spada na ziemię, ma być szybko,
    sposób 2 (wolniejszy) - wyciągasz mag, wsadzasz za szelkę/pas i wkładasz kolejny,
    W obu sposobach pusty mag w wolnej chwili wkładasz do ładownicy.
  11. # 13
    http://sso-mil.com/catalog/115/292 - z tym, że to wygląda mniej porządnie (takie wrażenie?).
    Ma ktoś jakieś inne pomysły? Albo wie o czymś jeszcze np. ze Sposnu, czego nie ma na stronie?

Kamil, mam nadzieję że niedługo stanę się posiadaczem takiej kamizelki: http://sso-mil.com/catalog/115/293
    Póki co zamówiłem samą kamizelkę; ładownice, poucze i inne pierdoły będę kompletował później.... ale dam znać jak to wygląda po "obmacaniu".

Pozdr
  12. # 14
    Kamil,
    pas mam taki: http://sso-mil.com/catalog/125/148
    Pas jest taki sam jak ten w Smierszu, tylko bez wyściełania. Dokładnie rzecz biorąc miał wyściełanie, ale je odsprzedałem bo szlufki od kamizelki i od wyściełania, w sumie w liczbie 16 i szerokości cal każda, zajmowały dużo miejsca na nim komplikując zakładanie na nim nawet tych kilku przydatnych dla mnie ładownic, a poza tym w kilku miejscach nachodziły na siebie. Ponadto wyściełanie przylega do ciała, co jest niezbyt komfortowe w upalne dni.
    Taka wyściółka może być dobra jak np. na małych imprezach wystarczy Ci mieć ze sobą tylko manierkę i jedną ładownicę od Smiersza i wtedy zakładasz sam pas, bez szelek i całej reszty i cały ciężar opiera się na biodrach. Poza tym zastosowania nie widzę.
    Pas sam w sobie jest sztywny, więc dobrze formuje kamizelkę i trzyma ciężar na biodrach bez konieczności ciasnego ściągania. Pozwala to trzymać dystans pasa i kamizelki od ciała, daje lepszą wentylację oraz możliwość przesunięcia pasa lekko w jedną czy drugą stronę np. gdy jakaś ładownica okazuje się przeszkadzać Ci np. przy kucaniu. Pas jest też odpowiednio szeroki, idealny pod montaż standardowych ładownic - nic nie lata, nie przesuwa się i wszystko trzyma się mocno.

... dotarło do mnie, że walnięty chyba jestem, taki laborat o pasku ;-)
  13. # 15
    Autor cytatu: LordYoghurt... dotarło do mnie, że walnięty chyba jestem, taki laborat o pasku ;-)

Właśnie tak, niewinnie zaczyna się pisanie artykułów na rusmila :D
    •  
      ADi
    • 2010-03-10
    # 16
    Autor cytatu: kazikJeśli nie chcesz worka, to możesz spróbować stosować "tactical reload", przy którym niepotrzebny jest worek zrzutowy.
    Tac reload wygląda następująco: 1. wyjęcie nowego magazynka (pełnego), 2. ręką którą go trzymamy odpinamy stary, 3. nie puszczając starego wpinamy nowy, 4. chowamy stary do ładownicy, z której wyjąłeś nowy.
    Nie jest to może ultra szybkie, ale na pewno jest pr0, bo było na Magpulowskim DVD "The art of tactical carabine" ;) I nie trzeba super wielkich dłoni do tego wbrew pozorom.

Mam to nawet na kompie. Wydaje mi się bardziej praktyczne w stosunku do eMki niż AK. ;)

Autor cytatu: Potfur
    @Adi - jeśli masz gdzie przyczepić - to worek zrzutowy, jeśli nie masz - możesz robić to po mojemu:
    sposób 1 (szybki) - wyciągasz nowy mag i nim wypinasz stary mag z gniazda - niech spada na ziemię, ma być szybko,

A będę próbował , bo z drugiego sposobu normalnie korzystam. ;)
    Dobrze , że magi od AKM'u są metalowe. ^^
  14. # 17
    Dzięki Panowie za opinie, zaczekam sobie jeszcze na relację Cziko i zdjęcia od Kazika żeby wysnuć końcowe wnioski :)
  15. # 18
    Widok na całość:
    http://kazik.rusmil.net/img/smersz_konfiguracja_0.jpg http://kazik.rusmil.net/img/smersz_konfiguracja_1.jpg http://kazik.rusmil.net/img/smersz_konfiguracja_2.jpg http://kazik.rusmil.net/img/smersz_konfiguracja_3.jpg

1 - ładownica na granaty MOLLE, w środku: czerwona szmata, speedloader i jest jeszcze tam nieco miejsca (ładownica jest większa niż te wbudowane w Smerszu)

2 - ładownica na granat dymny MOLLE, w środku: latarka surefire (jeśli w planach jest działanie nocą), zestaw imbusów, batoniki i ... i to wszystko. Ładownica jest jeszcze większa niż ta zwykła, więc spokojnie wejdą tam jeszcze z dwa snickersy ;)

3 i 4, 5 i 6 - podwójne (a raczej poczwórne) ładownice na magi do AK w wersji MOLLE, w środku: dla 3, 4 i 5 są tą magazynki (w sumie 6 sztuk), w ładownicy nr 6 siedzi worek z kulkami (raczej większy) + ew. coś jeszcze (nie wiem czy coś tam jeszcze wepchnę, miejsce trochę zostało).

7 - skórzana ładownica na magazynki do Stieczkina. Tak na prawdę do lansu, bo jedyne do czego to się nadaje to trzymanie w tym lighsticków ;)
    http://kazik.rusmil.net/img/smersz_konfiguracja_4.jpg

8 - ładownica na cztery flary sygnalizacyjne (MOLLE), w środku siedzi butelka powerade - rozmiarowo jest idealna, jakby ładownica pod nią szyta! Ładownica pomimo tego, że jest przystosowana do mocowania na PALSach to jest zaczepiona o pas. Nie wiem jak ze stabilnością, ale nie powinno być problemu (na tyle na ile mogłem sprawdzić w domu) - siedzi bardzo sztywno bo paski są przewleczone w miejscu gdzie mamy szlufkę na pasek w pasie nerkowym ("comfortpadzie").
    http://kazik.rusmil.net/img/smersz_konfiguracja_5.jpg

9 - nadupnik (nie-MOLLE), w środku: dresik (na deszcz lub zimno), papier toaletowy (w kieszonce w klapie) i dużo wolnego miejsca (na dłuższe manewry dorzucę tam pewnie zwykłą wodę)
  16. # 19
    Nie przeszkadzają ci ładownice przy kucaniu/leżeniu? Bo masz je dość mocno z przodu.
  17. # 20
    Przy kucaniu nie przeszkadzają. Nie sprawdzałem przy leżeniu (dopiero co go wyregulowałem).
    •  
      bari
    • 2010-03-13
    # 21
    A czy orientuje się ktoś jakie mniej więcej wymiary mają ładownice do PKM-ów? Szczególnie taka: http://sso-mil.com/catalog/114/315 . Zastanawiam się nad kupnem i wykorzystaniem jej jako takiej kieszeni uniwersalnej do wszystkiego.
  18. # 22
    Ok 17,5 - 20 cm szerokości (7-8 szlufek przeszytych co 2,5cm), niewiele mniej wysokości (skalowałem na podstawie zdjęcia z soviet-propagandy) i jakieś 5-6cm "grubości" (ok 2-3 szlufki).

Ale to wszystko wymiary orientacyjne.
    • Edi
    • 2010-03-13
    # 23
    Ładownica na 100-nabojową taśmę do PK ma 22 x 16 x 8cm. Osobiście właśnie używam konfiguracji ładownic: "4 AK" + "100 PK" + nadupnik + "100 PK" + "4 AK". W takiej konfiguracji jeszcze nie zabrakło mi miejsca i nie trzeba mieć wcale 100 cm w pasie żeby zmieścić tyle ładownic na Smerszu.
    •  
      bari
    • 2010-03-14 *
    # 24
    Na taśme stu nabojową czyli to: http://sso-mil.com/catalog/114/314 ? Jeśli ma takie wymiary to ta duża będzie pewnie tak duża jak nadupnik. O dwóch takich na taśmę też myślałem ale raczej o przypięciu ich po bokach naddupnika. Jak widać na jednej z fotek mieści się tam pięć magazynków do AK. Miałem Smersza Modoxu - tam naddupnik miał po bokach takie kieszenie tylko mniejsze; wchodziły tam tylko trzy magazynki.
    • Edi
    • 2010-03-14
    # 25
    Autor cytatu: bariNa taśme stu nabojową czyli to: http://sso-mil.com/catalog/114/314 ?

Tak, raczej ta, akurat moje są starszej generacji, ale są zapewne odpowiednikiem tych z linku który podałeś - też wchodzi do nich po 5 magazynków do AK
  19. # 26
    Fajnie jeszcze wygląda 6sz112 - http://www.wttag.de/shop/product_info.php?info=p510_6SHE112-MOD1---assault-vest.html chociaż podobne jest do Nerpy (zastanawiam się jednak, czy nie jest większa).

Btw. Wie ktoś czym różni się UMTBS od Molle?
  20. # 27
    Kamil - ruski dumpbag jest bardzo prosty - wrzucasz puste magi za pazuche bluzy - wpadaja sobie do srodka takeigo partizana czy wdw i jak masz pas od smersza zaciagniety na beczulce (znaczy bebechu) to nie uciekna. Sprawdzone.
  21. # 28
    Autor cytatu: KamilFajnie jeszcze wygląda 6sz112 - http://www.wttag.de/shop/product_info.php?info=p510_6SHE112-MOD1---assault-vest.html chociaż podobne jest do Nerpy (zastanawiam się jednak, czy nie jest większa).

Btw. Wie ktoś czym różni się UMTBS od Molle?

Zwróć uwagę, że produkty Splawu i Technikomu nie mają zaczepów do standardowego pasa tylko pas jest ukryty wewnątrz kamizelki, więc nie dołożysz sobie niczego w tradycyjnym mocowaniu na pas 5 cm (ani wada ani zaleta, ale kwestia preferencji)
    http://frontkit.spb.ru/index.php?menu1=1&menu2=22
    Wydaje mi się, że UMTBS to nazwa produktu (systemu-produktu), a pasy są standard 2,5 cm i odpowiednio przeszycia jak w mollach. Zresztą na stronie technikomu nie znalazłem informacji jaki jest rozkład pasów (ale dokładnie, też nie szukałem - słabo po rosyjsku czytam), a piszą "UMTBS (MOLLE, PALS)" jakby zamiennie. Podejrzewam, że ładownice są kompatybilne z innymi systemami molle. Na pewno Splawoskie ładownice pasują do molli na plecaku CCO:).
  22. # 29
    Rozumiem, że masz na myśli tylko te kamizelki co podałem w linkach? Bo Spław ma na przykład w ofercie modułowego Tarzana z mocowaniami na pas. A mnie to akurat wszystko jedno czy pas jest razem z kamizelką czy osobną, jeśli miałbym kupować nowy sprzęt, to zapewne pozbyłbym się tych nawijanych na pas główny, ładownic SSO.
  23. # 30
    Miałem okazję obejrzeć tą kamizelkę (Жилет универсальный основа M.O.L.L.E., czyli "M.O.L.L.E. base" wg Soviet-Propagandy):
    http://sso-mil.ru/catalog/115/293
    http://www.soviet-propaganda.com/index.php?main_page=product_info&cPath=3_47&products_id=22

Zrobiła na mnie pozytywne wrażenie - fajnie, że zarówno wewnętrzna strona jak i zewnętrzna jest zbudowana na siatce. Co prawda 6Sz112 jest pod tym względem lepsza, bo nie ma podwójnej warstwy siatki, ale za to nie ma kieszonek na "dokumenty". Żeby dokumenty nie przemakały to w kamizelce SPOSNu w tych "siatkowych kieszonkach" przyszyte są na sznurku specjalne woreczki z teoretycznie nie przemakalnego materiału.

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0