Oksyda na zimno z Allegro :) cały lakier zdarłem papierem ściernym i wypolerowałem a potem NIE nakładałem pędzelkiem jak pisze bo było to mało efektywne i kryło nie równo tylko wziąłem duży pojemniczek i starałem się równomiernie polewać poszczególne części by było równo pokryte. Jak zrobią się zacieki to lekko je zedrzeć drobnoziarnistym papierkiem i polać ponownie. Przetarcia powstały mi same bo już pół roku z pooksydowanym latam.
Przedstawiam wam moją Replike jest to Ak74 Rk-02 Boyi/P&J . Broń będzie powoli robiona pod Reko lecz najpierw zaczne od Środka gdzie wymienie Zebatki na Hight Speed torque , Sprężyne , Silnik Elementa oraz Przewody Głośnikowe wszystko po to aby zwiększyc szybkostrzelność . Natomiast jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny Hmmm muszę się wziąść za Przetarcie Repliki cienkim papierem sciernym oczywiście po odtłuszczeniu Repliki spirytusem , Drewno które jest także robione a tak to pozostaje Pozakupywać kilka części od ostrej i będzie Dobrze :-) ( Sorki za jakość zdjecia )
Co to są przewody głośnikowe? Poproszę o maksymalne napięcie i natężenie jakie wytrzymuje tenże przewód?
Wszyscy gadają "głośnikowe", a wieża u mnie w domu ma słabsze przewody niż replika.
Żeby nie było, że pieprzę airsoftowo (co nie jest na tymże forum mile widziane), to pochwalę się tym, że mój AKS wzbogacił się o suwadło, które sobie siedzi pod pokrywą, w miejscu stick'a :)
Zdjęcie niebawem :)
Chodziło o to, że kolega pisze, że drewno jest robione, a na fotce drewna brak. ;) Widzę, że w swojej wyobraźni rozwinęliście tę uwagę, nawet fotki AKS-74 pokazujecie, pięknie. :D
Witam. MA może ktoś materiały pomocne do ulepienia samemu PBS4? Przydałby mi się jakieś rysunki techniczne, ewentualnie zdjęcia rozłożonego tłumika, i może jakieś wskazówki doświadczonych modelarzy. Mam parę pomysłów ale nie bardzo wiem z której to strony ugryźć.
Zdjęcie beznadziejne ale ładnie widać jak załatałem otwory na śruby. Z paru metrów nic nie widać więc jest lans. Jak bym poświęcił temu więcej czasu to pewnie było by o niebo lepiej :D
[Jestem laikiem w sprawach fotografii xD]
po kilku miesiacach i trzech spalonych silniczkach...
UDALO SIE W KONCU TO ZROBIC!!!!
beben z ostrego przerobiony na ersoft
jak widac sa szlify od wewnatrzi z zewnatrz,ale numery sie zgadzaja i jest majonez ,zwlaszcza jak sie tego brezentowego kondoma zawdzieje
Moja SUnia :) komora zamkowa z wersji Boyi SW a reszta części dokompletowana, zawias pokrywy sam dorabiałem, drewna przerobione, nakładka termiczna zraz z rurą gazową przerobiona z "ostrego"(więc całość stalowa :D) jeszcze tylko farbę będę zdejmował i oksydował całość
Witam, chciałbym "odpicować" swojego AKS-74N (CM.040), coby trochę starzej wyglądał.
Z tego co wyczytałem farbę powinienem wytrzeć z:
-atrap pinów
-śrubki selektora (a co z resztą?)
-szyny montażowej
-zawiasu kolby
-tego "guzika" od składania kolby
-krawędzi dekla
Dodatkowo mam jeszcze 2 pytania:
Co zrobić z body? Niezbyt by to chyba wyglądało jakby wszystkie wystające części były postarzone, a korpus cały czarny.
I czym zetrzeć tą farbę? Papierem ściernym? Nie mam do niego zaufania, ale widzę że sporo osób tu go wykorzystało i efekty są bardzo fajne. Jakiej ewentualnie gramatury użyć?
Najlepszy rezultat daje jednak wypiaskowanie wszystkiego ponowne zaoksydowanie części stalowych i polakierowanie nie stalowych ponieważ niestety takie występują (choć walczę z tym każdego dnia ;) ).
Wycieranie poprzez używanie. Wtedy wytarcia robią się same w miejscach gdzie powinny. Od piasku, rękawiczek, noszenia repliki i posługiwania się nią...
W przeważającej ilości przypadków na wszystkich krawędziach i elementach wystających ponad obrys, obłych częściach i zagięciach...
Fajny rezultat daje zagrzanie tłumika płomienia i studzenie w przepalonym oleju silnikowym. Taki prosty sposób oksydowania powtórzony kilkakrotnie ale bez przesady daje taki efekt jak naturalnie odkładający się nagar w broni ostrej.
No i jeszcze drewno...wyczyścić i zaoleić lub zabejcować na odpowiedni kolor...
Albo nabyć oryginalne.
Odgrzewam temat. :D
Muszę trochę podniszczyć tłumik i chwyt pistoletowy.
Zastanawiam się jeszcze nad szczerbinką do strzelań przy PBS-1 ale wydaje mi się, że nie jest niezbędna.
Z spraw mniej widocznych to muszę w końcu wstawić rurę gazową od ostrego. ;)
W sowieckiej produkcji występowały tylko drewniane. W AKMach na samym początku, w egzemplarzach powstałych od połowy lat 60-tych już bakelitowe. Co więcej, AKS-74 miały drewniane chwyty do 1984-85, gdy zastąpiono je śliwkowymi z poliamidu włókna szklanego. Nigdy nie stosowano bakelitowych.
Czy oryginalny PBS pasuje bez problemu do replik AKMS (rk-10) firmy Boyi? Czy bagnet 6H4 też pasuje? Pytam, bo wiem, że z bagnetami do m16 i replikami tychże karabinów różnie było, wiec wolę się upewnić czy pasuje bez problemu czy też mam się nastawić na przerabianie ;)