Z mundurami i oporządzeniem nie ma problemu. Schody zaczynają się przy balistyce, tj. hełmach i kamizelkach z wkładami. Z tego co pamiętam ( a mogę się mylić) na wywóz tych ostatnich trzeba mieć pozwolenia MSW Rosji. Oczywiście same szmaty kamizelek bez płyt można przewozić.
Co do tego że ludzie sprowadzają - albo kupują od kogoś kto ma pozwolenie na sprzedawanie takich rzeczy, albo wywożą pokątnie.
Jakiś czas temu znajomy wysyłał mi z Ukrainy swoje pamiątki z czasów służby w PGW. Piszpanna na poczcie kazała mu wyciągnąć wszystkie metalowe przedmioty, bo rzekomo nie wolno. Były to gwiazdki od pagonów, korpusówki itp. A miesiąc później ta sama osoba na tej samej poczcie wysłała mi adapter do podświetlenia PSO-1 (czyli przedmiot metalowy). I nie było problemów. Paranoja jakaś.
Z Ukrainy wysłała jakąkolwiek część optyki? No to albo nikt nie wiedział co to jest, albo to jakaś anomalia- z Ukrainy nie wolno wywozić żadnej optyki ani części optyki.
Dobra, myślę, że to dobry wątek. Czysto teoretyczne pytanie- załóżmy, że chcę jechać do Rosji na zlot strikeball'owy, jak wygląda kwestia wwiezienia i wywiezienia rosyjskiego sprzętu wojskowego? Domyślam się, że w tamtą stronę będzie spoko, ale jak będę wracać, może się zdarzyć, że przekroczę granicę lżejszy o szpej?
Mam możliwość sprowadzenia sobie z Rosji 6b12 z pełnym kompletem wkładów o wartości łącznej 300$.
Jak wygląda tu sprawa cła i VATu oraz czy mogę napotkać inne problemy z paczką?
Dopieprza sie na stuffe!
Popros zeby ci wyslali na dwie paczki i pomieszali z jakims szajsem
Np
Pokrowiec z jakims ciuchowym badziewiem oraz wklady z innym resorem lub lusterkiem samochodowym
Ja tak zrobilem gdy dodupczyli niemal sto procent cla,
Miesiac dluzej zeszlo ale bez doplat extra
Autor cytatu: waterDopieprza sie na stuffe!
Popros zeby ci wyslali na dwie paczki i pomieszali z jakims szajsem
Np
Pokrowiec z jakims ciuchowym badziewiem oraz wklady z innym resorem lub lusterkiem samochodowym
Ja tak zrobilem gdy dodupczyli niemal sto procent cla,
Miesiac dluzej zeszlo ale bez doplat extra
Artur dobrze pisze. Z paczkami z Rosji nie ma reguły. Ja mialem problemy przez zakup parti 6szt tego samego towaru. Paczke cofnęli ale przeszło bez cła. Jednak przy 70szt paczka doszła bez problemu, w dwa tygodnie i z cłem.
To ile może wynosić cło? I czy np przesłanie tego na 2 razy - raz pokrowce, raz balistyka na 2 różne osoby z wartością kazdej paczki poniżej 150 Euro coś by dalo?
Jezeli wyslesz na dwie rozne osoby to powinno byc ok,pamietaj zeby nie w tym samym dniu,bo prawdopodobnie miejsce wyslania jest przypisane do danej jednostki celnej
Clo tam jest...uznaniowe niestety,mimo przepisow jako takich
Jesli apteczka jest bez zawartosci (strzykawek, tabletek) to nie widze powodu dla ktorego mieliby sie przyczepic. Polecam takze dodawanie dosyc ogolnych opisow zawartosci, np. "metalowa skrzynka", a nie "apteczka z 2 WS".
Odkopię temat ;)
Jak ma się sprawa z przesyłką maski gazowej i gogli balistycznych (6b34)?
Bo ogolnie to chciałem pościągać parę pierdół materiałowych typu: 6sz106, pokrowiec na hełm i pałatka z karimatą i wydaje mi się że z tym nie powinno byc problemu, nie wiem natomiast jak z bardziej metalowo-plastikowymi tworami.
Chcę kupić w Białorusi replikę hełmu (Ałtyna). Czy czekają mnie jakieś niespodzianki z celnikami polskimi, czy podejdą do paczki z Białorusi tak jak do każdej zagranicznej przesyłki? ;)