źródło: forum WMASGBierzemy czarny chwyt z repliki CYMY lub Classic Army lub co tam akurat mamy. Myjemy i odtłuszczamy. Malujemy białą farbą matową (koniecznie mat) i czekamy aż wyschnie.....czekamy.
Teraz mamy 2 możliwości bejca lub lakierobejca (polecam lakierobejce bo mniej pracy)...kolory wg uznania u mnie machoń, ksztan i orzech. Bierzemy gąbeczke lub szmatke (nie polecam szmatki bo zostawia paproszki ale efekt jest lepszy) moczymy w puszeczce i "topujemy", czyli delikatnie nakładamy nie za mokrą gąbką pierwszą warstwe lakierobejcy czy co tam mamy. Najlepiej najjaśniejszy kolor ale to zalezy też od ego jaki efekt chcemy uzyskać.....czekamy aż wyschnie...długo czekamy.
I znowu otwieramy nasze puszeczki i nakładamy gąbeczką kolejną już drugą warstwe tym razem zaczynamy mieszać różne kolory. Troche tego, troche tamtego i tak wg upodobań. Najlepiej używać do każdego kolorku nowej gąbeczki.
Czekamy aż wyschnie...
Możemy nakładać tak ile tam chcemy sobie warstw byle nie za dużo..do otrzymania pożądanego efektu.
Jak pożądnie wyschnie (Ja wyjechałem więc schło sobie 2 tygodnie) bierzemy lakier bezbarwny (spray) matowy lub połysk (jaki chcemy) i zabezpieczamy i tak już dosyć trwałą powierzchnie "bakelitu"
(...)
Nie wiem czy to zejdzie po 2 strzelaniach, 2 latach czy może w ogóle...to się okaże. Ale jak ktoś sobie przerobi i mu zejdzie "bakelit" to żeby nie było na mnie ! ;) ....u mnie się nie ściera...i nie będzie 8-)
Autor cytatu: yakarov
kazik wyszły lepiej niż ten mój "prototyp", który ci kiedyś dawno temu pokazywałem...kwestia koloru jest do rozwiązania mieszaniem lakierobejc zanim zaczniesz malować...orzech daje ładne brązowe efekty ale należy go rozjaśnić innymi kolorami coś jak olcha czy buk. Zawsze można zrobić próbę na kawałku wcześniej przygotowanego plastiku.
Autor cytatu: yakarov
górną część magazynka + zaczep - to co wchodzi do gniazda magazynka polecam nieco więcej zeszlifować, po lakierowani nabierze trochę grubości, a po co zadrapać nową powierzchnie magazynka.
Autor cytatu: Potfur
I tu rodzi się pytanie - jak zrobić / z czego zrobić kanał podający kulki z dolnej części do górnej? :)
Autor cytatu: kazik
Może z jakiejś rurki od akwarium? Chodzi mi oczywiście o takie gumowe w miarę elastyczne. Problem przy nich może być średnica (nie wiem jaki jest standard), no i dostępność (nie każdemu może się chcieć iść do sklepu zoologicznego ;) ).