Wyczyściłem nieco temat (ubyło ok 2 stron dyskusji, czyli w sumie niewiele). Powydzielałem ciekawe dyskusje (vide DP-64, czy kamizelka morpiech), a inne przeniosłem do bardziej adekwatnych tematów (dyskusje o hełmach, dyskusje o kamuflażach). Jeśli wiecie, że coś tu pisaliście, a nie możecie tego znaleźć, to nie znaczy, że tego nie ma. Tylko pewnie jest gdzieś indziej :P Polecam korzystanie z wyszukiwarki w razie potrzeby.
z tego co mi wiadomo to używano tego noża do odcinania linek w spadochronie, jest na niego miejsce w moich spodniach spadochronowych. W tejże kieszeni jest też wszyty sznurek do zawiązania na nim tego noża(a w nożu dziurka do przewlecenia sznurka), więc nic nie wskazuje na to, aby to był nóż dla nurków.
Korpus stalowy. W "opakowaniu" wykonanym z tworzywa sztucznego.
Kaliber 7.62x39mm. Opracowany w Tulskim Konstuktorskim Biurze. przez G. Korobowa. Korobow zaprojektował kilka wersji tego karabinku. Testowany w latach 60, został odrzucony przez górę jako zbyt "zaawansowany". A także obawiano się czy tworzywowa konstrukcja wytrzyma różne przedziały temperatur. Tłok ma kształt pierścienia osadzonego dookoła lufy. Ruch tłoka nie powoduje wyciągnięcie kolejnego naboju z magazynka, tylko wprawia w ruch ekstraktor który wyjmuje i podaje nabój, przytrzymuje łuskę aż do oddania strzały. Następnie wyrzuca łuskę przez dolny otwór w komorze zamkowej. Broń miała osobny bezpiecznik i selektor ognia - pojedynczy/ciągły.
Edytka:
Bakelit to też tworzywo sztuczne.
Edytka:
Każdy prototyp z twoich linków to co innego, zwróć uwagę.
to niechaj teraz nasz wat idzie sie do nich uczyc ;) bo polski bulpup ma wyrzut bokiem i trzeba kombinowac by przejsc z praworecznosci na leworeczna opcje ;)
Polski bullpup?
MSBS 5,56?
Symetryczne ułożenie zamka?
P90 - dolny wyrzut
FS2000 - wyrzut do przodu (parę egzemplarzy jest na wyposażeniu GROMu)
Dolny wyrzut wymaga dość dużej przeróbki mechanizmów albo odmiennego kierunku podawania amunicji (w P90 przecież amunicja podawana jest od góry).
Edi ma rację (F2000 i tylko w Afganie do testów). A ja chciałem zwrócić uwagę, że wyrzut do przodu w F2000 to tak na prawdę "trick" ;) (nie jestem w stanie tego sensownie opisać, polecam poczytać o tej konstrukcji jak ktoś jest ciekawy - albo pooglądać na jutubie).
Autor cytatu: xsnailxchodzi mi o ten przyszly nasz karabinek, skrotu na szybko nie pamietam ;) ale tak czy siak wyrzut dolem w bulpupie to optimum moim zdaniem
Uważam ,że dwustronne okno wyrzutu miało by większy sens.
xsnailx - MSBS-5,56
Modułowy System Broni Strzelecki - 5,56
[teoretic mode=on]
Wyrzut dolny przy zachowanym "dolnym" położeniu magazynka = przedłużenie drogi suwadła + zwiększenie długości całkowitej. Gdzie "upchniesz" okno wyrzutowe łusek? Przed czy za magazynkiem? Za magazynkiem - magazynek musi się poruszać góra-dół, aby amunicja nie trąciła łuski, która by się wtedy zablokowała w komorze zamkowej (chyba najprostsze rozwiązanie). Przed magiem - duże skomplikowanie, IMO podchodzące pod niemożliwość wykonania.
[teoretic mode=off]
Na polskie warunki - dwustronne okno wyrzutowe. Chyba, że amunicja podawana od góry, ale jednak 5,56x45 ma swoją długość (myślę o magazynkach jak do P90).