No nie wiem czy to jest czapka czołgisty. Jak dla mnie to nie ma podłączenia do radiosystemu. A to wyklucza iż była UŻYWANA W TANKOWYCH WOJSKACH!!! Najwyżej w rakietnych!!
No nie do końca wygląda to na lotnicze.
Lotnicze ShL występują w wersjach zwykłych, zimowych i tropikalnych. Ale mają - wbudowane słuchawki, stabilizator do hełmu i podpiętą instalację. Ato coś nie ma żadnej z tych rzeczy. I nie wygląda dla mnie na coś lotniczego. Nie używano dodatkowych ocieplaczy pod hełm na już założony na głowę podszlemik.
W tle jest prezydent Gruzji, być może jest to Hamerykański trep w Gruzji.
A PK, możliwe że jakaś Gruzińska modyfikacja, albo żołnierz sam sobie dokupił, w Ameryce jest pełno takich "konwersji". Może jeżeli chroni prezydenta ma taką możliwość, albo to jakieś PMC.
http://www.youtube.com/watch?v=F9klJLTeaLY
1:32 - podwodniak z pistoletem, sądząc po kształcie i budowie to jest to pistolet podwodny, a w 3 numerze "Broni i amunicji" nic nie ma o nim wspomniane.
Wie ktoś coś?
Pytanie do znawcow: czy zdjecie pochodzi z konfliktu rosyjsko-gruzinskiego (po nazwie z pliku), czy po prostu wypad ASG?
Bo nie pasuje mi kilka rzeczy: nakretka na AKM, dziwna kamizelka (wyglada na recznie robiona), kamuflaz (nie widzialem jeszcze takiego u ruskich) i za dlugie wlosy jak na zolnierza ;)
Konflikt Gruzinko-Rosyjski ma długoletnią "tradycję". Sprawy tam są napięte od dobrych parunastu lat.
Nie jest to asgej, bo:
- ma ostrego kałacha (chwyt pistoletowy go zdradza),
- granatnik też jest prawdziwy (celownik po lewej stronie, żadna replika GP-25 go nie ma), do tego "świecące" wykończenie (repliki są matowe),
- za duży mundur o chyba 5 rozmiarów (żaden asgej by sobie na takie faux pas nie pozwolił ;) )
Zdjęcie może nie pochodzić z ostatnich lat konfliktu, a przedstawia pewnie jednego z "partyzantów" którejś ze stron konfliktu (a nie od razu "najemnika" jak wskazuje nazwa).
Edycja: Link działa, jak się skopiuje do nowego okna.
Mi to przypomina granatnik zbudowany na bazie AK, który był używany w Polsce. Niestety nie pamiętam teraz szczegółów na ten temat, jedyne fakt, że chyba do magazynków ładowało się "ślepaki". Aczkolwiek na pewno nie jest to ten sam granatnik, bo tamten był na 7.62.