to niechaj teraz nasz wat idzie sie do nich uczyc ;) bo polski bulpup ma wyrzut bokiem i trzeba kombinowac by przejsc z praworecznosci na leworeczna opcje ;)
Polski bullpup?
MSBS 5,56?
Symetryczne ułożenie zamka?
P90 - dolny wyrzut
FS2000 - wyrzut do przodu (parę egzemplarzy jest na wyposażeniu GROMu)
Dolny wyrzut wymaga dość dużej przeróbki mechanizmów albo odmiennego kierunku podawania amunicji (w P90 przecież amunicja podawana jest od góry).
Edi ma rację (F2000 i tylko w Afganie do testów). A ja chciałem zwrócić uwagę, że wyrzut do przodu w F2000 to tak na prawdę "trick" ;) (nie jestem w stanie tego sensownie opisać, polecam poczytać o tej konstrukcji jak ktoś jest ciekawy - albo pooglądać na jutubie).
Autor cytatu: xsnailxchodzi mi o ten przyszly nasz karabinek, skrotu na szybko nie pamietam ;) ale tak czy siak wyrzut dolem w bulpupie to optimum moim zdaniem
Uważam ,że dwustronne okno wyrzutu miało by większy sens.
xsnailx - MSBS-5,56
Modułowy System Broni Strzelecki - 5,56
[teoretic mode=on]
Wyrzut dolny przy zachowanym "dolnym" położeniu magazynka = przedłużenie drogi suwadła + zwiększenie długości całkowitej. Gdzie "upchniesz" okno wyrzutowe łusek? Przed czy za magazynkiem? Za magazynkiem - magazynek musi się poruszać góra-dół, aby amunicja nie trąciła łuski, która by się wtedy zablokowała w komorze zamkowej (chyba najprostsze rozwiązanie). Przed magiem - duże skomplikowanie, IMO podchodzące pod niemożliwość wykonania.
[teoretic mode=off]
Na polskie warunki - dwustronne okno wyrzutowe. Chyba, że amunicja podawana od góry, ale jednak 5,56x45 ma swoją długość (myślę o magazynkach jak do P90).
Wracając do mojego kombinezonu też myślałem że może to jest skoczka jednak te jego czarne guziki są mało radzieckie i nie znalazłem żadnej nawet najmniejszej pieczątki na tym sprzęcie. Jakieś pomysły ?
Znalazłem na aukcji u wszystkim chyba znanego nowegoraiter'a naszywkę z beretem: http://www.allegro.pl/item786013442_beret_i_naszywka_specnazu_wojskowego_rosja.html .Zastanawia mnie kolor beretu. Czy napewno jest on przeznaczony dla specnazu? Czy może ma tylko przyczepioną odznakę? Wydaje mi się, że beret powinien być czerwony lub zielony.
Naszywka jest Witjażu, więc beret powinien być czerwony (lub jak kto woli - krapowy). Ale generalnie - różne specnazy noszą różnego koloru berety - czerwone, niebieskie, oliwkowe itd. w zależności z jakich jednostek się wywodzą.
Tak , zauważyłem po krzywiźnie.
Wolałem się spytać czy to produkcji "Tuły" czy może innej fabryki o podobnym symbolu lub błędna interpretacja autora zdjęcia.
Bakielit wyciągnięty z ziemi nie jest najlepszej jakości, kiedyś wykopałem akumulator niemiecki boscha w bakielitowej obudowie która zaczęła się rozsypywać podczas wyjmowania z ziemi...
Pewnie tyle co w tym ze ten mundurek w "trawe" pochodzi z czasów sojuza:)
Tak na poważnie to te kombinezki podchodzą najprawdopodobniej , pod robocze do środowiska duzego zapylenia, zanieczyszczenia (stad kaptur i te ściągacze na rękawach i nogawkach) ale to tylko moja teoria :) a