Zgadzam się z przedmówcą i chylę czoła!
Nie należy drwić z ubóstwa i nie każdy zdechły kamuflaż jest wersją dla ruskich wędkarzy jak widać ;D
Za to kolejny raz się człowiek w życiu uczy i pluje w brodę że przegapił ciekawy fant za 54zł.
Fajne te zdjęcia z Lebeidziem i podejrzewam, że kolesie z jego świty jak na rok 95 w tych mundurach i lifczikach 2go typu to na tamte lata był szczyt lansu.
Kolego mój miły, Ty chyba na prawdę chcesz dostać bana na tym forum... Czy nie widziałeś tematu ,, co to jest"? Radzę Ci, wrzuć tam to pytanie, zanim Kazik zobaczy, że znowu, niepotrzebnie forum zaśmiecasz...
kazik: przeniosłem pytanie do tematu "a co to jest".
Ubarwienie jak to ubarwienie - natomiast wzór jest nieco inny niż normalnie (bardziej rozciągnięty pionowo). Krój faktycznie jest rosyjskawy (przypomina M1 Spławu), ale czy na pewno to produkt rosyjski? Inne kraje też w końcu produkują rzeczy w "tiger stripe" (np. Francuzi mają swój stary wzór "lizard" - oczywiście to nie jest lizard, ale podaję go jako przykład).
Wydaje mi się, ze może być to Ukraińska bluza. Kamuflaż jest bardzo podobny do tych które spotkałem na granicy Polsko/Ukraińskiej, ale ręki nie dam sobie uciąć, że to na 100 % to samo. :)
Kupiłem go jako ciekawostkę- za tą kasę chyba warto. Ale chciałbym go poddać identyfikacji. Co do Ukrainy to może być ciekawy trop gdyż często na allegro są rzeczy ukraińskie jako kategoria Rosja :P
Nowy kamuflaż dla wojsk "pograniczników" ale używany też czasem przez inne jednostki.
Po prostu prócz oficjalnego użycia pograniczników - jeden z nowych lansiarskich kamuflaży jakie czasem dostają/zamawiają różne jednostki dla siebie. Tak jak np. maskałaty we flecktarnie, SERPATy i inne takie smaczki :)
Jeżeli to rusek to zapewne turystyczny aczkolwiek plecaki turystyczne często używano w armii gdyż były pojemniejsze i wygodniejsze. Pokaż foto czy ma ściągacz w środku, jakie ma paski i jakie są metki/pieczątki.
PS.
To jest ten z Allegro za 5 zł?
Ten plecak wygrzebałem u siebie w domu na strychu. Metek żadnych nie ma, pieczątki zapewne były ale plecak był użytkowany i wielokrotnie prany, mimo to materiał w dobrym stanie. Moja ciotka niegdyś handlowała rosyjskimi mundurami i oporządzeniem i od niej właśnie go mam. Poszperałem trochę w necie i o to jest fota z epoki
mój taki sam jest tylko paski zamiast skórzane są z tworzywa co zresztą widać na poprzednich zdjęciach
Niedawno na Alle był taki plecak właśnie z paskami z tworzywa i przypuszczam że chyba z tego powodu poszedł tylko za 5zł gdyż inne prawie identyczne z paskami materiałowymi lub skórzanymi osiągają średnio cenę ok.20-30zl - stad było moje pytanie.
Przeglądam internet, patrze za tymi SMK i Gorodami i nijak nie widzę niczego co by przypominało to co mają tamci dwaj. We wszystkich powyższych wzorach jest bardzo dużo bardzo ciemnych plam podczas gdy na zdjęciu jest kilka ciemnych plamek i dominują jasne odcienie szarości.
Nie obiło się komuś o monitor jakieś zdjęcie dokładnie tego wzoru?
Przypominają polskiego plamiaka. Kiedyś ktoś mi mówił, że Specnaz używa plamiaka i być może trafił na to samo zdjęcie. Nie sądzę, żeby to był nasz kamuflaż. Choć z drugiej strony Rosjanie tyle skopiowali, że mogli nawet użyć naszego (który w sumie jest jakoś tam podobny do flecktarna, który w Rosji lubią).
Do przypinania "syberyjskiej" osłony na brodę i twarz (coś jak w czapce "chemiczce", tylko futrzane jak uszanka). Generalnie widziałem to tylko na zdjęciach, aczkolwiek chętnie kupiłbym taką nakładkę.