Z tego co widziałem na blogach to oni sobie montują co im tam kolega z warsztatu zrobi (tak to nawet było opisane) nie tylko kupne.
Nawet u Kardena jest jakiś taki tłumik co to go żaden zenit ani SRVV nie produkuje.
No ej, to jedna z bardziej znanych jednostek. Nawet jest GRH, która się zajmuje wyłącznie tym tematem i ma artykuł na jej temat swojej stronie: http://www.grhdagestan.pl/?page_id=21
1 Oddział Specjalnego Przeznaczenia Witjaź wyewoluował 5 maja 1991 roku z Ćwiczebnego Roty Specjalnego Przeznaczenia (УРСН) OMSDON WW MWD ZSRR, który powstał w grudniu 1977 w trakcie przygotowań do zabezpieczenia Olimpiady w Moskwie w 1980. Krótko mówiąc- jeden ze specnazów w OSNAZie WW, chyba najbardziej utytułowany. W pierwszych latach swej działalności wsławili się mn. brawurową akcją obrony wieży Ostankino podczas kryzysu konstytucyjnego 1993. Jednostka brała czynny udział w walkach obu wojen czeczeńskich. W tej chwili 1 OSN "Witjaź" jest połączony z OSN "Ruś" i tworzy 604 Centrum Specjalnego Przeznaczenia MWD RF.
A nazwa tej GRH jest troszkę myląca, gdybym nie zajrzał na ich stronę, nie wpadłbym nigdy na to że robią Witjaź. Te Zsh-1 na ich wyposażeniu też trochę kłują w oczy :p
Zasadnioczo, to takie tematy nie podpadają pod rekonstrukcję "historyczną" tylko współczesną. W historii (jako nauce) przyjęto okres 25 lat jako granicę między współczesnością a historycznością.Tak że, chwilowo - na miano RH zasługują w pełni tematy do roku 1989 :-)
Potocznie może i tak, tak samo jak potocznie każdy kamuflaż to "moro" a kazdy ruski karabin to "Kałach".
Wydaje mi się jednak, że sama idea rekonstrukcji (z jej dbałością o szczegóły) z potocznym rozumieniem spraw ma niewiele wspólnego.
Chyba nie zamierzasz przekonać nas, że historia współczesna to nie historia? :D
Co rozumiesz pod stwierdzeniem potoczne rozumienie spraw?
Ponadto czyżbyś sugerował, że "rekonstrukcja współczesna" to nie rekonstrukcja? Czy naprawdę wg. Ciebie rekonstrukcja powiedzmy lat 90tych jest rozbieżna idei rekonstrukcji?
Naukowcy nie traktują współczesności jako historii - o tym piszę. Umowną granicą jest 25 lat.
Człowiek z ulicy dla któego KAŻDY kamuflaż to "moro" i owszem, może sobie tak mówić, co nie zmienia faktu, ze jest w błędzie.
To jest potoczne rozumienie spraw. Potocznie np "wydarzenie historyczne to takie o doniosłej wadze. A mogło się wydarzyć wczoraj. Dla naukowca to nie jest wydarzenie historyczne.Jeszcze przez 25 lat.
Rekonstrukcja współczesniości to rekonstrukcja współczesności a nie historyczna.
Trochę to niekonsekwentne zwracać uwage na ilość pasków na skarpetkach a olewać tak fundamentalne sprawy.
Witam. Mam pytanie o obuwie i kamizelkę specnazowca z jednostki " Bułat". Z tego co zauważyłem to ma na sobie dwie kamizelki jedną zapewne balistyczną ( tą we florze) i drugą czarną z osprzętem. To co mnie interesuje to to, że nie widać ładownic na magazynki do AKMa, albo ja ich nie widzę. Więc, pytam o buty i o czarną kamizelkę. To link do filmiku:http://www.youtube.com/watch?v=MJrqqF3mV9w
Jeżeli na forum już o tym mówiono to przepraszam, ale nie znalazłem odpowiedniego wątku.Z góry dziękuję za pomoc.
Obuwie jest na 100% firmy "Buteks" (http://www.byteks.ru/) Model to chyba Mangust(Мангуст)
Co do ładownic widać przecież shingle m.in w kamuflażu Surpat, i gościu ma panel udowy ( prawdopodobnie też tam je trzyma)
A kamizelka to "Wizit"(Визит) od firmy "Alfa Specsnarjażenie" http://rosn.by/viewtopic.php?f=38&t=3006
Autor cytatu: RączkaCzy ktoś potrafiłby potwierdzić, czy to rosyjski 6H4? Trochę dziwi mnie brak jakichkolwiek oznaczeń na rękojeści.
Na pochwie masz stary symbol Koncernu Kałasznikowa (dawnego Iżmaszu), więc raczej oryginalny jest. Ale Tobie pewnie o sam bagnecik chodzi... Swoją drogą ciekawy numer masz wydrapany na "jelcu''.
Hejka!
Mam pytanko odnośnie jednego z moich magazynków 5.45. Od dłuższego już czasu mam w swojej kolekcji magazynek bakelitowy z Iżewska, który był wcześniej pomalowany na czarno, ale w trakcie używania farba się przetarła i pozostały tylko czarne rysy. (tak podejrzewam)
Ostatnio zaintrygowały mnie 2 bukwy na lekko przyrdzewiałej już stopce. Mianowicie są to dwie Ч.
Czy owe bukwy mogą być skrótem od słowa Чечня ? Może ów magazynek był tam używany i stąd te wytłoczone/wybite litery?
Co o tym sądzicie? Fotki niżej:
Dodam tylko, że mam 7 innych magazynków 5.45 i na żadnym z nich nie ma takiego czegoś. Przez moje ruki przewinęło się drugie tyle magazynków i też wszystkie są "czyste".