zastosowanie tłumika dźwięku w SWD znacznie zmniejszało zasięg i celność broni. Pisał o tym Suworow bodajże w "Specnazie" więc nie było sensu stosowania takich "usprawnień"
To ja się jeszcze spytam:
Do tego: http://asgshop.pl/produkt.php?id=1939
Który PBS będzie lepiej pasował?
A tak przy okazji: który PBS do jakich karabinów i kalibrów był używany?
Do tego selera wizualnie żaden...a gwintowo-ajersoftowo to większość.
Gdyby jeszcze udawał AK-104 (7.62x39mm) to PBS-1
A poważnie do AK-105 to żaden bo jest to 5.45. A tutaj istnieje niezły zgryz bo część uważa że PBS-2 ja uważam, że nie..itd. Swoją drogą fachowe opracowania nie mówią nic o tłumikach do AK-74. Widziałem tłumik na AK-74 czyli amunicja 5.45 na jakimś zdjęciu chyba z Estoni (lub inny kraj nadbałtycki) i wyglądał jak kawałek szerokiej rurki (jak większość tłumików do M-4 itp.) Ale nie wiem gdzie widziałem to zdjęcie, dupa jestem że nie zapisałem..i czy aby na pewno to był tłumik?
Do AKS-74U był jeszcze PBS-3. A jaka jest różnica między 5-4?
Swoją drogą PBS to się określa każdy tłumik.
Korzystając z okazji ?
Widywałem tłumiki na 74, wyglądały jak czarna rurka i to dosłownie - czarny cylinder z dziurą na przelatujący pocisk, ale co to było to już nie wiem.
Co do amunicji poddźwiękowej - gdzieś trafiłem na zapis, że należało takowej używać, ale rzadko kiedy takiej używali. Owocowało to mniejszym wytłumieniem i szybszym niszczeniem się tłumika.
Nie mam pojęcia jak się nazywa ten tłumik. Dodatkowo nawet nie pamiętam z jakiej okazji było zrobione to foto (czy to były jakieś targi zbrojeniowe, czy coś innego).
Jeśli interpolitex (taki jest napis na zdjęciu) - to targi... Widać też SW-98 i SW-99. I to towarzystwo sugeruje jakieś wojskowe pochodzenie tego tłumika. Ale jak na mój gust jest to jakiś prototyp/oferta skierowana do użytkowników.
Gdzieś tam w głębinach internetu widziałem kiedyś coś co wyglądało jak krótki PBS-1 - Jest w ofercie rusmilitary. To ich wymysł na rynek cywilny, czy wojsko też takiego używało?
To na pierwszej wbrew pozorom to nie AKSU tylko ... niewiadomoco (wygląda jak AK74 ze skróconą lufą). Wg mnie rysownikowi omskneła się ręka, bo R. Volstad (autor ilustracji) zazwyczaj ma je na b. wysokim poziomie jeśli chodzi o realizm (albo ja mam niskie kryteria).
A, no i oczywiście nie mam pojęcia co to za tłumiki.