Autor cytatu: saperski
Teraz to co miałem już dawno napisać:)
Panowie najwyższy już chyba czas by utalic tzw. "minimum sprzętowe" dla tzw. GRH
Robi się kaszana z jakimiś zamiennikami, butami, gaciami itp.
Jeżeli to ma byc GRH (nie festynowe występy) to takie minimum jest niezbędne ! by jasno określić co ma byc a co nie i tyle.
Wiem ze wielu traktuję sowietów w Afganie jako zbiorowisko ludków co poubierali szmatki jakie im wpadły w łapki. Tak nie jest i nie było.
Na fotkach może i widać ze grupa, odział wygląda jak partyzantka z AL czy Somali ale są wyjątki.
Jak pisał Paweł 99% 40A to czysto regulaminowo umundurowani i oporządzeni żołnierze !!!
I do takiego standardu musimy dążyć by nie wpierdol... sie w bagienko odpustowych przebierańców z których będzie można łacha podrzeć jak ktoś z wiedza w temacie sie uprze.
Temat pod dyskusję - jak pierdoły opowiadam to go wywalę :)
Dokładnie. Tu się nie ma nad czym rozwodzić, że czasem widać na zdjęciu jakiegoś łachmaniarza...albo w dresie..takie zdjęcia są zazwyczaj z obozów itp..w bój wychodzili jak wojsko. Dodał bym, że poza regulaminowym wyposażeniem dodawali coś od siebie...raczej rzadziej zastępowali.Jak pisał Paweł 99% 40A to czysto regulaminowo umundurowani i oporządzeni żołnierze !!!
I do takiego standardu musimy dążyć by nie wpierdol...
Autor cytatu: yakarov
Czasem lepiej poczekać, dozbierać sprzętu itd...
uwazam ze w/w wymagania nalezy okreslic dokladniej:
jesli mundur to... jaki :) wz 68, afganka , mabuta, ttsko ? z jakich lat?
buty : sapogi czy desanty jesli te drugie to jakie
co z insygniami, gwiazdki itp
aks i rpk razem czy jedno lub drugie
co z nakryciem glowy?
To myśmy tego nie ustalali?
Autor cytatu: Geno
Ja mam pytanko - dlaczego akurat wersja "paradna"? Kto poza garnizonem używał tych "kamuflujących" klamer.
Autor cytatu: grigorij
Przy tym nie wiem dlaczego Saperski skreślił oficerów? Domyślam się, że tylko dlatego, by nagle wszyscy nie porobili się na oficerów ;)
esli mi wpadnie do glowy, ze w bIelsku 2008 robimy zenit to tak wlsnie bedzie i nie pomoze biadolenie, ze ktos nie ma wczesnej mabuty.
Po prostu ciężko wierzyć,że ktoś na własną prośbę prosił się o kulkę.
Autor cytatu: Potfur
Willard co ty pieprzysz, jak ci wpadnie coś do głowy - to mamy sobie fundować kolejny mundur dla twojego widzi mi się? Nie ma sprawy - kup nam mabuty - to będziemy tak robić.
Przytakuję Kamilowi - GRH powinno rekonstruować konkretny oddział w konkretnych ramach czasowych, a nie przekrojówkę.