ten drugi w zalozeniu zostal zakupiony na zapas /dla zony:)
jescze przed podwyzka cen :) pozbywac sie go nie chce, hehe. jesli by sie zdarzyl cud ze jednak dotre do modlina - zabiore, ale prawdopodoienstwo okolo 1% :(
No akurat bez ładownic w mojej opinii będzie tak samo koszerny jak i z ładownicami...więc ja się nie wqrwiłem...bez histerii.
Co jeśli powiem żeby koszernie uwalić spodnie od afgana gdzieś nad kolanem bo takie też widziałem....bez jaj nie wymyślajmy za bardzo co jest koszerne a co nie...to samo z wybielaniem staników...nie wszystkie są blade...czasami kolor jaki widać na zdjęciu jest całkiem inny w rzeczywistości.
Co do RD można to zrobić tak, żeby było odwracalne. Tak w razie jakby ktoś chciał wrócić do innej koszerności.
ale chyba nie taką jak trzeba...wiem, że masz duuużo zdjęć....ale. Jeśli będziesz patrzył na wszystkie to nigdy się nie ubierzesz tak jak powinieneś.
2-3 zdjęcia najlepiej konkretnej jednostki. Te same postacie na zdjęciu i ten sam okres zrobienia zdjęcia. I to jest rekonstrukcja a nie pływanie w stosach zdjęć...inne zdjęcia mogą być odnośnikiem, dla sprawdzenia, potwierdzenia, ale nie żeby kompletować wyposażenie jednego szweja z 1000 zdjęć. Trochę nie tędy droga. Bo musiałbyś naraz nosić 3 rodzaje pasków. i dwa mundur najmniej ;) trochę młyn robisz...ale to moje zdanie.
Mnie akurat rd lata bo mam wersję rozbieralną. Ale nie zrobię tego...bo ładownica w rde nadaje się jedynie na flary a mam ich coś 6 więc mieszczą się tam idealnie.
Bardziej chodzilo mi o zwrocenie uwagi na to, ze wiekszosc jest bez ladownic, ale nei bede sie upieral by kazdy tak robil. Tak jak piszesz - dobrze jest wybrac cos z 1 zdjecia ale ja bardizej jestem za forma przekrojowa, oczywiscie w miare ascetyczna ;)
Tak, w ospreyu nazwany "rugzak bolszoj", czasem sie na fotkach takze pojawia. Moj jest produkcji cywilnej (wzor 1979, model 5-103, prod 1988), ale ma identyczna budowe.
Strzelec wyborowy dostosowuje swój strój do warunków panujących w konkretnym terenie, w którym przyszło mu działać a nie do kalendarza. Jeżeli w drugie połowie stycznia w Wędrzynie jest więcej piachu, błota i zeszłorocznej trawy niż śniegu to Flecktar, Woodland czy nawet KLMK, będzie lepszym wyborem niż kombinezon zimowy. Dobry gust i „lans” jest dobry w ASG. Za 20 lat jakiś reko-asgowiec na podstawie tych zdjęć wysnuje teorie, iż w 2008 Wojsko Polskie używało Flecktarnów, Woodlandów i KLMK. Zgodnie z nowomodną metodą:
„ … zdjecia sa najlepsza metoda ustalania faktow …”
Dorobi do tego cała ideologie i będzie na siłę uszczęśliwiał „nieświadomą” resztę „Grupy”, której rola ograniczy się do płacenia składek i realizowania „jedynie słusznej „woli Wodza.
Czy kolega się urwał z forum odkrywcy? Dlaczego zaraz takim tonem ???
Dyskutujemy nad prawdopodobnym używaniem w WP rożnych ubiorów maskujących (temat przydatności konkretnego wzoru maskującego jest mniej ważny) , czego wydaja się dowodzić zdjęcia z internetowych serwisów informacyjnych. Zdajemy sobie sprawę z faktu, iz takie przypadki mogą być sporadyczne i dotyczyć tylko np. właśnie strzelców wyborowych. A zarzucanie nam Reko-lamerstwa jest troszkę chybione, gdyż wielu z nas jest REKONSTRUKTORAMI
( http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_reenactment ) posiadającymi bogate kolekcje oryginalnych mundurów i wyposażenia. Nie ubieramy sie wiec w spodnie
"hip-hop Woodland parody" i czapki ze sklepu wędkarskiego, lecz dążymy do odzwierciedlenia rzeczywistości.A jeśli chodzi o płacenie składek i realizowania „jedynie słusznej" woli Wodza -- to widzę, iż kolega ma jakieś traumatyzujące przeżycia za soba. Tak już czasem bywa w grupach.... :)