Ło matko... O jaki typ wojsk Ci chodzi, bo Federacja Rosyjska ma ich wiele. Widywałem produkty spławu, innych Rosyjskich producentów, zachodnie modele i najzwyklejsze skórzane rękawiczki z urżniętymi palcami. Gogle. Produkty zachodnie (np. Bolle), SPOSN/Spław itp.
Prawdziwi lansiarze chodzą w goglach spawalniczych (też Gruzja w 2008).
Mam nadzieję, że docenisz moje poświęcenie w poszukiwaniu tak mało przydatnego przypadku i doprecyzujesz swoje pytanie o kwestie, które zostały wspomniane przez Towarzysza Piotra.
po prostu potrzebuje gogli które wytrzymały 660fps i nadały się do stylizacji na ruską armie w gruzji. więc spawalnicze odpadają nad swd można pomyśleć ale sam osobiście wolałbym coś innego np. ess,bolle
a rękawice mechanix o ile były używane
Rosyjska armia to nie armia Stanów Zjednoczonych. I pod względem struktury i wyposażenia. Gry pokroju CoD, BF i inne głupkowate strzelanki nie były, nie są i nigdy nie będą źródłem rzetelnych informacji. Rosja od upadku ZSRR, w latach 90' przechodziła straszne i niewyobrażalne dla zwykłej gawiedzi przemiany społeczne, kulturowe, polityczne, finansowe i ekonomiczne. Wiele się zmieniło przede wszystkim w sposobie funkcjonowania armii, jej wyposażenia i struktury. Amerykanom z powodu braku monopolu (wielu producentów, jeszcze więcej odbiorców) na sprzęt, wyprodukowano niepoliczalne ilości. Rosja sama musiała tworzyć swój sprzęt, często opierając się o zachodnią technologię, bo Zachód nie chciał się wymieniać niczym z powodu politycznej niechęci W ten sposób amerykanie mają najnowocześniejszy technicznie sprzęt, który ułatwia im funkcjonowanie w każdy środowisku... Ale coś za coś. Ich wyszkolenia w używaniu tego sprzętu jest zaawansowane, lecz gdy im GPS padnie... :))) W Rosji przyjęło się mówić że "żołnierz musi znosić trudy i niedostatki żołnierskiego życia". Często te trudy polegały na niedoposażeniu, co rehabilitował ruski sałdat wyszkoleniem, np. do niszczenia czołgu... łyżką :)))
Tak więc nie pytaj nas o Mechanixy, bolle i inny Zachodni szajs, którego w malutkim procencie używają niektóre odziały, w nielicznych formacjach. Zwłaszcza że Rosjanie mają swoje odpowiedniki. Poprzeglądaj zdjęcia z Gruzji, wybierz najciekawsze i do nich zadaj pytania.
Siedząc na róźnych pod forach i grupach widzę, że coraz częściej przewija się słowo rus.mil co powoduje natłok rekrutów z COD itp,
ja musiałem się naszukać w google aby was znaleźć :P
Takich rękawic, jakie ma rosyjska armia próżno szukać, ale dobre rękawiczki można znaleźć tutaj https://balticbhp.pl/rekawice-robocze. Na pewno nadadzą się do prac i aktywności na zewnątrz.
Zielony, rękawiczki 6sz122 da się dostać, czasami są nawet w Polsce, zimowe też się zdarzają. Do niedawna jeszcze nie było przydziału i dużo wojaków nosiło prywatnie zakupione.