Witam więc ja też mam pytanie. Otóż chciałbym skompletować mundur strażnika granicznego KGB z lat 80'tych. Niestety nie mam już zdjęcia, które mnie zainspirowało i teraz moje pytanie czy osoba na poniższym zdjęciu aby nie posiada właśnie takiego munduru?
Bo podobno także jest to mundur straży granicznej. I czy można taki nabyć w jakimś znanym Wam sklepie bo w RedZone ani Soviet-Propaganda.com nie znalazłem.
I czy wiecie może czy możliwe jest nabycie z nakryć głowy z poniższego linku?
Mundury straży granicznej (jak w każdej) branży ewoluowały z czasem. W latach 70-80 zdaje się, że używano czegoś takiego:
Wygląda jak jakaś wersja przejściowa pomiędzy wz69 a wz88. Nie mam pojęcia jak się oficjalnie "nazywa" ten mundur, wiem tylko że dostanie go jest (delikatnie mówiąc) problematyczne.
Po nim wszedł do użytku M88 w kamuflażu Brzoza (ktoś wie w jakich latach dokładnie?), a to co ma ten gość na zdjęciu wygląda jak jeszcze coś innego (mowa o zdjęciu, które umieściłeś).
edycja: zastrzegam sobie prawo do mylenia się, pogranicznicy to nie moja domena
Fakty. Wydaje mi się że dałeś właściwy mundur. Gdyż ilustracja, którą miałem była tak naprawdę rysunkiem a nie fotografią (ale od razu mówię że wzorem był autentyczny mundur straży granicznej a nie fikcja) i tyle zapamiętałem że materiał z którego był uszyty to zielony w żółte plamy, ale jak dokładniej wyglądał nie mogę powiedzieć. Był przypis że pochodzi z lat 80'tych.
Aha i czy do munduru strażnika granicznego też będzie pasować Tielniaszka?
Teoretycznie pogranicznicy noszą tieniaszki w zielone paski. Ale nie przypominam sobie bym je za często widział (no ale nie jest to główny temat moich poszukiwań na zdjęciach, więc mogę się mylić).
Oba pochodzą z 'interwencji' w Afganistanie, czyli lata 80.
Mundurek gościa, to ten sam co dał kazik na obrazku.
M21, WZ88 - jeden pies, krój jak w afganie/florze/vsr'ce, jeno kamuflaż inszy... chociaż też nie do końca, brakuje kieszeni na rękawach.
Kieszenie - zalezy w ktorej wersji specozhedy :) no i przygotuj sie na astronomiczne ceny - mowie tu o orginałach ( nie pozniejszych produktach mogotexu - bo one tylko z daleka przypominaja pogranicznika) - jesli chcesz toto do airsoftu to mogotex da rade - jesli do rekonstrukcji, stanowczo odpada
Gość z pierwszego zdjęcia ma chyba jeszcze inny mundur. Nie widzę mankietów (chyba, że jakoś je sobie zawinął do wewnątrz, bo rękaw jest dosyć krótki).
Towarysze a to mój pogranicznik..tzw. wersja I..bo wersja II (jak zwał tak zwał) ma krój jak afganka. Co do erkawów wersji I to wyglada mi na to,z e mogła to byc wersja bez mankietów z szerszymi rekaewami na południowe , cieplejsze rejony Sojuza.
Spodnie maja takie debilne kieszenie naszyte po bokach. Kieszenie na piersiach sa przeszyte na pół i w srodku obszyte jakims pólplastikowym materiałem, chyba, zeby nie przemakały. Kieszenie an rekawach maja rzepy ale w odróznieniu od afganki rzepy sa na całej szerokoscia nie w dwóch punktach.
Ladny, śliczny i trudny do dorwania - tego modelu mi w kolekcj brakuje :( jesli masz tomku jakies dojscia do takowych lub jesli by cie kiedys naszła chęć na sprzedaż to daj znac :)
Słuchaj...to własciwie jest mój pierwszy mundur...dostałem go od znajomych Rosjan bodajze w roku 1991...gówniarz jeszcze byłem, chyba 8 klasa podstawówki (bo ja jeszcze chodziłem do takie 8 klasowej podstawówki;-) ) potem swoje odwisiał w szafie az do chyba 2004 roku kiedy..podjarany mundurami KLMK jakie miałem i ksiazka Specnaz w Afganistanie...oddałem pogranicznika jednemu łepkowi..wciskajac mu kit ,z e specnaz takie nosił;-)... No i odzyskałem go cudem jakies 2 miesiace temu.Na szczecie łepek był bystry i nie sprzedał go nikomu, nie zajezdził tylko trzymał w szafie i..oddał mi;-) Farta miałem niezłego;-) W weekend wyskocze w nim na Modlinie. oporzadzenie jest na podstawie zdjec archiwalnych, na hełm załoze jeszcze maskowanie KLMK bo takie mieli.
Ten mundur z rękawami bez mankietów - są tam takie zapinki regulowane na guzik do zwężania
- pojawił się później od wersji I. Ja widziałem datowanego na 84 rok. A tomwdw twój jaką ma datę?
Mój ma date 88 albo 89 bo dół drugiej cyfry jest urwany. Spodnie sa po kilku praniach, kurtka była prana chyba tylko 2 razy.Ja mam normalne rekawy. Guziki sa kształtu z wz.69 tylko z zielonego plastiku.
Na dodatek mam od willarda spodnie do wersji II, szukam teraz kurtki najlepiej w stanie magazynowym i w małym rozmiarze 46-3 (2). Nie mam jeszcze nic pogranicznikowskozimowego. Ale na zdjeciach z lat 1985-88 widziałem w tazw. Brygadach desantowo-Szturmowym Pogranicznych Wojsk normalne zwykłe afganki. Nie am tez ani czapki ani kapelusza (który róznił sie od panamy do wz.69 i afganki), póki co musze nosic hełm+maskowanie KLMK (które zreszta robili z kapturów od dwóczesciowych KLMK). Na zdjeciach widziałem,ze pogranicznicy na maksa wykorzystywali kombinezony KLMK a oficerowie dwuczesciowe KLMK, wydaje mi sie nawet ze były bardziej popularne niz w WDW.Nawiasem mówiac pogranicznikom, którzy działali na pólnocy afganistanu bardziej przydawały sie KLMK bo o tam wiecej zieleni było.
doklejono po raz pierwszy
Dodam jeszcze ze specjalnie kupiłem AKS-74U bo pogranicznicy je mieli i wyglada na to,ze były dosc popularne.
doklejono po raz drugi http://pv-afghan.ucoz.ru/ a to jest stronka z ogromnym archiwum zdjeciowym PW z Afganu..jeszcze nie przekopałem sie przez nie a wybierajac co ciekawsze zdjecia uzbierałem ich...720 a jestem w jakiejs 1/4 archiwum.
doklejono po raz trzeci
A "staniki" pograniczników z Afganu to czysta poezja...jaki kto miał pomysł to chwytał igłe, jakas nic, rznał pałatki i montował "stanik"..najczesciej sa czterokomorowe.
doklejono po raz czwarty
Ty masz kaplutek to wiesz najlepiej, ja nie miałem go w łapach i nie mogłem porównac..tyle co lukałem an zdjeciach.Mam wrazenie , ze nie ejst tak spiczasty jak afgankowy i chyba ma jakies napy do zapiecia na bokach. Mundur bede miał na Bornym to sobie oblukasz na spokojnie jesli bedziesz.
Podczas porządków w fotkach wyszedł taki zonk:)
(pacjent w kółku)
No niby pograniec w mundurku wz pierwszego ale..... mundurek nie jest w kamo!!!!
Teorię o spraniu munduru, wyblakniąęciu, chuj... zdjęciu itp odrzucam , bo to nie jest pojedyncze zdjecie :)
Inne fotki wszystkie z lat 1981-1984:
Teraz pytanie: czy ma ktoś konkretne informacje nt tego rodzaju munduru???
Dla kogo był teoretycznie przeznaczony: czy tak jak moja koncepcja, dla rejonów o goracym klimacie gdzie nie ma drzew i zieleni, dlatego kolor khaki/piaskowy a nie brzózka, a może jest jakoś inna wersja, potwierdzona :)???
Jak była skala użycia w linii tych mundurów : czy tylko Azja czy także europejska część ZSRR???
To jest specodzież pograniczników wzoru pierwszego dla rejonów o gorącym klimacie. Czyli twoja koncepcja jest prawidłowa. Ja mam jeszcze więcej zdjęć. I o ile dobrze pamiętam jedno gdzieś zdjęcie widziałem ze wspólnych zabaw albo w NRD albo gdzieś Jugosławia/Bułgaria. Poszukam.
W zestawie tablic mundurowych dla pogranców mundur na goracy klimat jest taki sam jak "ogólny" w brzozie itp., różni się tylko nakryciem głowy i sapogami (nie widać na rysunku ale jest w opisie).
Kolor jednolity w tym przypadku kojarzył mi sie tylko z rejonami pustynno-stepowymi więc pokombinowałem w tym kierunku:) że to ciuszek dla goracego klimatu.
Dalej nasuwa się pytanie: czy tan khaki/piaskowy mundur był tylko polowym umundurowaniem na patrolach gdzie zielska niema w ogóle czy to także jakas wersja roboczego ciucha dla pogranców (jako specodzież :) ) ?
Kolejny zonk to dane o skali stosowania tego munduru, z fotek (ich ilosci) wnioskuję ze nie było w polu/garazu tego za wiele .
edka:
Jarku to polecam się -- fotka z europejskiego kraju do "kompletu"